Afecţiunile stomatologice pot crea probleme la nivelul întregului organism. Femeile însărcinate sau cele care se pregătesc pentru acest moment trebuie să acorde o atenţie sporită igienei dentare şi să se asigure că nimc nu le va îngreuna sarcina. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică în ce trimestru al sarcinii e bine să ne ocupăm de afecţiunile dentare, asta pentru a nu pune în pericol sănătatea fătului.
“Situaţia ideală este cea în care o femeie îşi pregăteşte corpul înainte de sarcină, ceea ce înseamnă că merge la medicul specialist, îşi face toate analizele importante şi tratează fiecare aspect care ar putea pune în pericol evoluţia fătului. Mai apoi, viitoarea mămică ar trebui să meargă şi la un consult stomatologic şi, dacă este cazul, să trateze. Există situaţii în care urgenţele stomatologice pot declanşa o sarcină prematură. Este important să intervenim acolo unde sunt inflamaţii ale gingiilor, carii sau plombe care trebuie schimbate. Este ca atunci când mergi în concediu cu maşina. Înainte de a pleca la drum îi faci toate reviziile şi eviţi să ai surprize neplăcute pe parcurs”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.
Dacă pacienta este însărcinată, în primul trimestru e indicat să evite mersul la cabinet, asta pentru că are nevoie de odihnă şi e bine să fie cât mai liniştită. “În această perioadă cele mai importante organe ale fătului se formează şi nu ne dorim să intervenim deloc asupra corpului mamei. Nu vrem să existe niciun factor de stres care să perturbe buna dezvoltare a bebeluşului”, adaugă Adrian Mina.
Cu toate acestea, există posibilitatea să apară acea afecţiune numită gingivita de sarcină. Dacă viitoarea mămică simte că o dor gingiile, are sângerări sau acestea sunt inflamate, e indicat să ajungă imediat la cabinet. “Îi vom curăţa foarte bine dinţii, după care vom aplica un tratament de mineralizare. Fosfatul de calciu pe care îl folosim reface structura dinţiilor şi îi ajută să se menţină sănătoşi pe durata sarcinii. Este o intervenţie non-invazivă, dar importantă pentru a asigura o stare de bine pentru mamă”, explică Dr. Adrian Mina.
Al doilea trimestru de sarcină reprezintă o etapă de croazieră. Stările de rău şi greţurile au trecut, fătul s-a format, sistemele sale sunt funcţionale şi se mişcă. Corpul mamei trece printr-o perioadă confortabilă a sarcinii. “În tot acest interval putem să facem orice fel de intervenţie stomatologică necesară. Putem pune plombe, scoate nervul unui dinte afectat, putem face extracţii cu anestezie. Nimic din ceea ce vom face nu va afecta fătul. Cu toate acestea, evităm să facem radiografii şi vom recurge la ele doar dacă este neapărată nevoie”, explică medicul stomatolog.
“Este un mit. Atâta timp cât are o igienă corespunzătoare şi are grijă de dantura sa, o femeie nu îşi va pierde dinţii din cauza sarcinii. Dinţii nu vor cădea doar aşa pentru că ea este însărcinată, însă va rămâne fără ei dacă are probleme grave, iar acestea au rămas netratate dinainte să rămână însărcinată. Din acest motiv le recomand viitoarelor mămici să prevină, nu să trateze”, încheie medicul stomatolog Adrian Mina.