Se pare că în primă fază, tentaţia este ca punctele inestetice produse de acnee să fie înlăturate. Doar că ele nu dispar peste noapte, ci mai mult se pot irita şi inflama. S-a observat în special în cazul fetelor că apelează la straturi generoase de machiaj pentru a camufla tenul iritat. Nici în acest caz, acţiunea nu este salvatoare. Un consult la medicul dermatolog va fi de folos pentru a stabili cauza apariţiei acneei, tratament dacă este cazul, dar şi rutina de îngrijirea a acestui tip de ten. Abia apoi este cazul să aplicăm produse de machiaj. Am aflat mai multe despre acest ritual de la make-up artistul Octav Mardale.
În adolescenţă, cu precădere, încrederea în sine este legată de aspectul fizic. Mici ”imperfecţiuni” reale sau imaginare se doresc a fi înlăturate, camuflate. La această vârstă succesului i se atribuie atât zâmbetului, aspectului danturii, lungimii picioarelor, felul în care arată tenul, dar şi culorii ochilor, tipul părului etc. Foarte mulţi tineri aflaţi la vârsta pubertăţii se confruntă cu acneea, o o afecţiune a epidermei apărută ca urmare a unei hipersecreţii a glandelor sebacee ori din cauza porilor înfundaţi. Iată cum se machiază corect tenul afectat de acnee.
CSÎD: ”Am acnee. Ce este de făcut? Ce trebuie să cumpăr?” cam aşa se pune problema în multe cazuri.
Make-up artist Octav Mardale: Primul pas pe care ar trebui să îl facă o persoană cu ten acneic ar fi să colaboreze cu un dermatolog care îi poate prescrie un plan personalizat în această direcţie. Cred că un medic este cel mai indicat specialist care poate ajuta pentru menţinerea sub control a acneei. Chiar mi s-a întâmplat să sfătuiesc câteva fete care erau deja pe scaunul de machiaj, să sune la doctorul dermatolog pentru un tratament personalizat.
CSÎD: Cum se pregăteşte corect tenul acneic înainte de machiaj?
Make-up artist Octav Mardale: Tenul acneic se demachiază foarte bine înainte de machiaj cu o soluţie noncomedogenică şi apoi se hidratează cu o bază de tip gel, uşoară, care nu încarcă. Se evită produsele grase, uleioase deoarece acestea favorizează acneea şi o pot înrăutăţi.
CSÎD: Care sunt produsele de bază în machiajul tenului acneic?
Make-up artist Octav Mardale: Pe piaţă există foarte multe tipuri de produse. Pe unele le punem cumpăra din magazine, pe altele din farmacii, pe altele exclusiv din magazinele cu produse profesionale de machiaj. Din experienţa mea, consider că tenului acneic i se potrivesc cel mai bine produsele cosmetice hipoalergenice. Pentru acest tip de ten ar trebui folosite cât mai puţine produse. În machiajul de zi cu zi o bază hidratantă, un fond de ten pe bază de apă şi un corector ar fi de ajuns, iar pentru un machiaj de eveniment se poate folosi un fond de ten cu o acoperire mai mare şi o pudră matifiantă. De asemenea, am observat multe rezultate satisfăcătoare în machiajul tenului acneic atunci când am aplicat produse de machiaj profesionale speciale pentru ten acneic.
CSÎD: Cum se machiază corect tenul acneic? Multe fete din dorinţa de a acoperi zonele cu probleme exagerează privind cantitatea de fond de ten sau de pudră folosite.
Make-up artist Octav Mardale: Corect este să se respecte toţi paşii tipului de machiaj. La machiajul zilnic: demachiere, aplicarea bazei, aplicarea fondului de ten într-o cantitate mică pe toată suprafaţa tenului şi folosirea unui corector aplicat local pe zonele cu imperfecţiuni. La machiajul de eveniment: demachiere, aplicarea bazei, aplicarea unui fond de ten cu o acoperire mai mare, aplicarea corectorului local dar şi în zonele care necesită luminozitate, şi utilizarea unei pudre matifiante.
CSÎD: Este corect să spălăm tenul acneic cu săpun?
Make-up artist Octav Mardale: În general, săpunul poate usca pielea. Dar ceea ce putem spăla cât mai des sunt feţele de pernă, acest obiect de păstrează urme de transpiraţie, urme de sebum, adună microbi, iar asta poate fi un alt stres pentru un ten iritat de acnee.
CSÎD: Leziunile acneice se pot irita din cauza machiajului?
Make-up artist Octav Mardale: Da, putem să îi facem mai mult rău tenului decât bine dacă leziunile acneice sunt iritate şi aplicăm diverse produse. Tenul trebuie să fie complet vindecat înainte de a aplica produse de machiaj. Pentru cazuri extreme există nişte baze care ”sigilează” tenul, iar tot ce se aplică apoi nu intră în contact cu pielea.