Medicamentele expirate: când le poţi lua, când să le arunci

Este o întreagă controversă legată de medicamentele expirate: le mai luăm sau nu? Ne pun sănătatea în pericol sau sunt inofensive?
  • Publicat:
Medicamentele expirate: când le poţi lua, când să le arunci
Foto: Shutterstock

Iată o întrebare cu care toți ne-am confruntat cel puţin o dată în viaţă – chiar expiră pastilele cu adevărat? Dacă suferi de o durere de cap şi singurele pastile antinevralgice pe care le ai se dovedesc a fi expirate de un an, ce faci: le mai iei sau nu? Şi dacă într-un final decizi că da, ce se poate întâmpla după administrare? Află în continuare câteva informaţii despre pastilele expirate!

Aceasta este o dilemă cu care se confruntă mulţi oameni la un moment dat în viaţa lor. Se pare că data de expirare a unui medicament nu reprezintă ceva propriu-zis, dar nici nu înseamnă că acel medicament poate fi administrat cu adevărat în orice fel de condiţii. De când a fost adoptată o lege în 1979, producătorii de medicamente trebuie să marcheze o dată de expirare a produselor lor în mod obligatoriu, indiferent dacă acestea expiră cu adevărat sau nu. Aceasta este data la care producătorul poate garanta totuşi întreaga potenţă şi siguranţă a medicamentului.

Medicamentele expirate: mai sunt eficiente sau nu?

Majoritatea datelor cunoscute despre termenul de expirare a medicamentelor provin dintr-un studiu realizat de Administraţia pentru Alimentaţie şi Medicamente la cererea armatei militare americane. Ceea ce au descoperit în urma studiilor este că 90% din mai mult de 100 de medicamente, atât pe bază de prescripţie medicală cât şi fără, au fost perfect folositoare chiar şi după 15 ani de la data expirării.

Data de expirare nu indică într-adevăr un punct la care medicamentul nu mai este eficient sau nu a devenit sigur pentru utilizare. Autorităţile medicale americane declară că medicamentele expirate sunt sigure, chiar şi cele care au expirat cu ani în urmă.

O excepţie rară la aceasta poate fi tetraciclina, dar raportul este controversat în rândul cercetătorilor. Este adevărat că eficacitatea unui medicament poate scădea în timp, dar o mare parte din potenţa iniţială rămâne încă la un deceniu după data de expirare.

Excluzând nitroglicerina, insulina şi antibioticele lichide, cele mai multe medicamente pot fi folosite în siguranță o perioadă îndelungată, chiar și după expirarea termenului de valabilitate.

Medicamentele expirate: unele sunt mai sensibile la mediul înconjurător decât altele

Plasarea unui medicament într-un loc răcoros, cum ar fi un frigider, va ajuta medicamentul să rămână puternic timp de mulţi ani.

Cu toate acestea, este important de reţinut că modalitatea de păstrare a unui medicament influenţează foarte mult calitatea acestuia, motiv pentru care, alterat, el poate provoca anumite daune corpului.

Iată câteva exemple de situaţii în care utilizarea medicamentelor expirate şi păstrate în medii nefavorabile ar putea face mai mult rău decât bine.

Factori precum temperatura, lumina soarelui şi umiditatea pot determina destule medicamente să se descompună şi să-şi piardă acțiunea. De exemplu, un medicament care subţiază sângele (Pradaxa) este atât de sensibil la umezeală încât producătorul recomandă să se păstreze medicamentul în recipientul său original şi să fie aruncat la 4 luni după deschiderea flaconului.

La fel sunt anumite suspensii orale care au o dată de valabilitate strictă după deschiderea flaconului. Dar acest lucru se aplică în special medicamentelor sub formă de lichid (siropuri, suspensii orale) şi mai ales la medicamentele destinate copiilor.

Medicamentele expirate: unele afecţiuni necesită doze specifice

Dintre aceste afecţiuni enumerăm boala tiroidiană. Pentru aceasta este nevoie de o doză strictă de medicament, în condiţii specifice. Orice doză în plus sau nepăstrată corespunzător poate afecta serios sănătatea tiroidei.

Să presupunem că o sticlă expirată de medicamente tiroidiene conţine 95% din ingredientul activ efectiv, în loc de suma totală garantată, dacă este utilizată până la data expirării. Deşi s-ar putea să nu observi o diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte sănătatea ta, dacă antibioticul ar fi cu 5% mai slab, o diferenţă de 5% în medicaţia tiroidiană ar putea să dăuneze profund sănătăţii tale şi, implicit, tiroidei.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) cere producătorilor să-şi testeze medicamentele pentru stabilitate şi condiţii de depozitare. Companiile utilizează aceste informaţii pentru a afla o anumită dată după care medicamentul îşi poate pierde potenţa ingredientelor active.

Prin urmare, păstrarea medicamentelor după datele de exprimare poate fi extrem de tentantă – mai ales atunci când acestea costă foarte mult. Dar, pentru a fi clar, data viitoare când te întrebi dacă unele medicamente vechi mai merită păstrate, întreabă farmacistul în ce condiţii le poţi ţine sau dacă mai sunt cu adevărat sigure după un anumit termen!

Urmărește CSID.ro pe Google News