Se spune că poţi aprecia calitatea serviciilor unui restaurant doar gustând din cel mai simplu preparat. La fel şi ale unei gospodine. În cazul românilor, am putea spune că în această categorie a simplităţii se încadrează ciorba de legume. Fără pretenţii exagerate, simplu şi rapid de preparat o ciorbă de legume este un balsam pentru stomac. Asta dacă este pregătită fără prăjeli şi fără adaosuri de sare, zahăr şi de condimente în care se mai ascund şi potenţiatori de gust şi alţi ingredienţi nenaturali.
Indiferent de sezon, ciorba de legume proaspăt făcută în casă este o alegere excelentă pentru toate vârstele. Începând cu cei mai mici dintre noi, după primele luni de diversificare – în această versiune nu se adaugă sare, borş şi nici ulei la preparare, se poate pune un strop de ulei de măsline extravirgin ecologic presat la rece în legumele fierte date prin blender. De asemenea, se poate adăuga strop de lămâie pentru a exersa gusturile bebeluşului.
Câte gusturi şi câţi bucătari – atâtea reţete. În plus, este un preparat culinar care se face în fiecare sezon şi fiecare pune în oală fie ce ştie de la mama sau bunica, fie lasă inspiraţia de moment să lucreze ori foloseşte legumele pe care le are la îndemână.
Să ne înţelegem, ciorba de legume este un preparat care lasă imaginaţia să lucreze şi este economic. Spre exemplu, pentru o oală cu ciorbă de legume pregătită acasă plăteşti maximum 10 lei (în care s-a inclus şi costul energiei termice folosite).
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se taie legumele în funcţie de preferinţe (mai mici, mai mari), se pot da chiar pe răzătoarea mare. Într-o oală, rădăcinoasele (păstârnac, ţelină, morcov) se sotează cu ceapa şi o linguriţă de ulei de măsline şi 6 linguri de apă fierbinte, la foc mic. Se amestecă cu o lingură de lemn din când în când. Atunci când acestea se înmoaie puţin şi în casă miroase deja a mâncare bună, se adaugă şi cartofii şi apă fierbinte. După câteva minute se adaugă şi restul de legume şi pasta de tomate.
Atunci când totul a fiert, puteţi condimenta în funcţie de preferinţe, dar nu exageraţi pentru a lasa gustul legumelor la ”vedere”. Dacă aţi ales să puneţi ou şi iaurt în ciorba de legume – bateţi oul şi iaurtul împreună – ca la omletă, adăugaţi ciorbă clocotită şi apoi totul se pune în oală. Pătrunjelul şi leuşteanul se adaugă proaspete în fiecare farfurie pentru a păstra vitaminele şi gustul autentic. Poftă bună!