Cura de slăbire: beneficii, alimente, boli care împiedică slăbirea

Înainte de a începe o cură de slăbire există câteva aspecte de care să ţii cont, de la alimente pe care să le consumi, până la riscuri şi boli care împiedică slăbirea.
  • Publicat:
Cura de slăbire: beneficii, alimente, boli care împiedică slăbirea

Multe persoane aleg să ţină cure de slăbire din diferite motive. Fie să scape de kilogramele în plus, fie să-şi îmbunătăţească starea sănătăţii. Curele de slăbire pot reduce riscul apariţiei diferitor boli, precum cele de inimă sau diabetul de tip II. Mai mult, poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului sau a tensiunii arteriale. Înainte de a începe să aduci o schimbare radicală stilului tău de viaţă, există câteva lucruri pe care trebuie să le ştii, de la alimente şi reguli pe care trebuie să le respecţi, până la riscurile şi bolile care împiedică slăbirea.

O cură de slăbire te poate ajuta să controlezi cantitatea de mâncare pe care o consumi la o masă. Există numeroase tipuri de diete care îţi pot sări în ajutor în programul de slăbire, iar multe dintre ele includ fructe, legume, cereale, peşte, fasole, ouă sau nuci. De exemplu, dieta Mediteraneană este un mod tradiţional de a mânca specific unei regiuni sau Planul DASH poate ajuta persoanele care se confruntă cu anumite boli de sănătate. Deşi multe dintre ele par sigure şi sănătoase, recomandat este ca înainte de a începe un plan de slăbit, să cereţi sfatul unui specialist. Acesta vă poate ajuta cu un program personalizat şi vă poate monitoriza în siguranţă progresul. Încă un aspect de care trebuie să ţineţi cont pentru o viaţă sănătoasă este acela de a nu alerga după rezulatate imediate. Micile schimbări vor face diferenţa.

Cura de slăbire: necesarul zilnic de calorii

În general, dacă vrei să slăbeşti, trebuie să consumi mai puţine alimente decât ţi-ai obişnuit corpul deja. Caloriile vin din mâncarea şi băuturile pe care le consumi şi multe dintre ele au valori mai mici sau mai mari unele faţă de altele. De exemplu, alimentele bogate în grăsimi şi zahăr sunt şi bombe calorice. Atunci când consumi mai multe calorii decât era obişnuit corpul tău, organismul le va depozita ca grăsimi. 450 de grame de grăsimi înseamnă aproxiamtiv 3,500 de calorii, iar ca să scapi de 1 gram de grăsimi pe săptămână, trebuie să mănânci cu 3,500 de calorii mai puţin. Mai exact, sub 500 de calorii, iar acest lucru îl poţi obţine odată ce elimini complet băuturile carbogazoase din dietă. Dacă luăm în calcul şi exerciţiile fizice sau activităţile pe care le poţi face în fiecare zi, poţi ajunge să reduci alte 3,500 de calorii pe săptămână. Experţii susţin că nu trebuie să slăbeşti mai mult de 1 kilogram pe săptămână, deoarece în felul acesta elimini, de fapt, apa din organism şi scade masa musculară, nicidecum raportul grăsimii din corp. Astfel, vei rămâne fără energie şi există riscul de a te îngrăşa la loc.

Pentru rezultate vizibile, trebuie să acorzi mare atenţie schimbărilor pe care le aduci dietei tale. Iată câteva sfaturi care să te ajute să-ţi îmbunătăţeşti stilul de viaţă:

  • Mănâncă doar când îţi este foame. Asta înseamnă 3 mese pe zi plus o gustare sau mai poate însemna 5-6 mese mici de-a lungul întregii zile. Dacă nu simţi senzaţia de foame, nu mânca.
  • Nu sări peste mese. Dacă sari intenţionat peste mese, nu vei ajunge niciodată să scazi în greutate. Tot ce vei face va fi să te înfometezi, iar atunci vei simţi nevoia să mănânci mai mult decât de obicei sau să nu mănânci deloc sănătos.
  • Aşteaptă 15 minute înainte de gustare. Cam aceasta este durata în care corpul are timp să-şi dea seama dacă mai are nevoie de mâncare sau nu.
  • Bea multe fluide. Alege să consumi băuturi cu valori scăzute de calorii precum apa sau ceaiurile neîndulcite.
  • Evită mâncarea procesată, grăsimile sau zahărul.

Macronutrienţi

Macronutrienţii sunt trei la număr, aceştia fiind şi cei mai importanţi din curele de slăbire: carbohidraţii, grăsimile şi proteinele. Totodată, aceştia trebuie consumaţi în cantităţi mari, deoarece produc calorii care au variate funcţii pentru corpul nostru. Iată care sunt alimentele care conţin fiecare grupă de macronutrienţi:

  • Carbohidraţi: 4 calorii/gram se regăsesc în alimente precum pâinea, pastele şi cartofii. De asemenea, această grupă include legumele, fructele, sucul, zahărul şi câteva produse lactate.
  • Proteine: 4 calorii/gram- principala sursă de proteine se regăseşte în carne şi peşte, lactate, ouă, legume şi alternative vegetariene precum tofu.
  • Grăsimi: 9 calorii/gram. Principala sursă de grăsimi se regăseşte în nuci, seminţe, uleiuri, unt, brânză şi ulei de peşte.

Cantitatea de macronutrienţi pe care o consumi depinde de stilul de viaţă şi obiectivul pe care vrei să-l atingi, dar şi preferinţele personale.

Micronutrienţi

La rândul lor, micronutrienţii sunt vitamine şi minerale extrem de importante, dar care trebuie consumate în doze mici

  • Magneziu: Joacă un rol important în peste 600 de procese celulare, inclusiv producerea energiei în corp, funcţionalităţii sistemului nervos şi contracţiile musculare
  • Potasiu: Acest mineral este important pentru controlul tensiunii arteriale, echilibrul fluidului şi funcţionalitatea muşchilor şi a sistemului nervos.
  • Fier: În primul rând este cunoscut pentru transportarea oxigenului în sânge, iar mai apoi, aduce numeroase beneficii pentru corp, de la îmbunătăţirea imunităţii, până la îmbunătăţirea funcţiilor creierului.
  • Calciu: O importantă componentă structurală pentru oase şi dinţi este calciul, care este ideal şi pentru inimă, muşchi şi sistemul nervos.
  • Toate vitaminele: De la Vitamina A, până la Vitamina K, toate joacă un rol extrem de important pentru fiecare organ şi celulă din corp. Atât vitaminele, cât şi mineralele sunt nutrienţi esenţiali, ceea ce înseamnă că trebuie consummate şi în timpul curelor de slăbire pentru a supravieţui.

Exerciţii fizice

Pe lângă o alimentaţie echilibrată, curele de slăbire implică şi exerciţiile fizice, acestea fiind recomandate atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Este foarte important atunci când vrem să scăpăm de kilogramele în plus să facem mişcare fizică pentru a ne menţine sănătoşi. În plus, este un mod ideal de a arde caloriile, iar doar 10 minute pe zi  pot fi eficiente.

  • Urcă pe scări şi uită de lift
  • Parchează cât mai departe de destinaţie sau alege mersul pe jos în loc de mersul cu maşina.
  • Ieşi la plimbare prin parc sau la alergat.
  • Fii activ chiar şi în vacanţă. Mergi cu bicicleta sau fă căţărări.
  • Investeşte într-un pedometru sau un device care să-ţi monitorizeze activitatea. Acesta măsoară numărul de paşi pe care îl faci în fiecare zi, iar în felul acesta vei reuşi să îmbunătăţeşti numărul acestora. Experţii recomandă cel puţin 10.000 de paşi pe zi.
  • Petrece cât mai puţin timp online, în faţa televizorului sau jucând jocuri video. Acest timp nu ar trebui să depăşească mai mult de 2 ore pe zi.

Cura de slăbire: boli care împiedică slăbirea

În momentul în care începi o cură de slăbire, trebuie să ai în vedere obstacolele pe care le poţi întâlni, care vor îngreuna procesul de slăbire, motiv pentru care va trebui să ai grijă cui ceri sfaturi ca programul tău să fie sigur şi de succes. Multe persoane care încep o dietă se lovesc de anumite aspecte făcând acest proces să fie o adevărată provocare. De exemplu, la începutul dietei, există şanse să creşti în greutate sau te poţi lovi de obiceiuri pe care le ai de ani de zile şi la care îţi este greu să renunţi, dar nu este imposibil. Pentru cei care se confruntă cu creşterea în greutate odată ce încep o cură de slăbire, acest lucru poate avea legătură şi cu o afecţiune pe care o au şi care îi împiedică să slăbească. Iată ce boli împiedică procesul de slăbire:

  • Problemele hormonale- În general, femeile se pot confrunta cu astfel de probleme din cauza schimbărilor hormonale din corp. Acestea pot avea loc la pubertate, în timpul sarcinii sau la menopauză.
  • Sindromul Cushing- Acest lucru are loc atunci când glandele suprarenale (localizate deasupra fiecărui rinichi) produc prea mult cortizol, care duce la acumularea de grăsime în zona feţei, cervicală şi pe abdomen.
  • Diabetul- Această afecţiune trebuie ţinută sub control cu ajutorul unui program strict în ceea ce priveşte alimentaţia, exerciţiile fizice şi medicaţia.
  • Hipotiroidie- Dacă tiroida este subactivă, corpul tău s-ar putea să nu producă suficient hormon de stimulare tiroidiană care să ajute la arderea grăsimii depuse. Ca rezultat, metabolismul tău este mai încet şi va depozita mai multă grăsime, mai ales dacă nu eşti activ din punct de vedere fizic.
  • Sindromul polichistic ovarian- Această afecţiune, rezultat al dezechilibrului hormonal, are ca simptome comune menstruaţia neregulată, acneea, excesul de păr facial, subţierea firului de păr, dificultatea de a rămâne însărciantă, iar creşterea în greutate nu este dată de mâncatul excesiv.
  • Stresul cronic- Atunci când trăieşti cu anxietate, stres sau stări de tristeţe, corpul produce substanţe chimice (hormonul cortizol), care duc la depozitarea grăsimii, în special în zona taliei.
  • Sindromul X- Cunoscut şi ca rezistenţa la insulină sau hiperinsulinism, sindromul X merge mână-n mână cu creşterea în greutate. Când corpul este rezistent la acest hormon, alţii care ajută la controlul metabolismului nu funcţionează la fel.
  • Depresia- Multe persoane care suferă de depresie ajung să mănânce pe fond emoţional.

Cura de slăbire: Alimente pe care să le consumi

Când optezi pentru o cură de slăbire aceasta trebuie să graviteze în jurul unor grupe importante de alimente care stau la baza oricărei diete sănătoase.

  • Legume- Acestea joacă un rol fundamental, fiind scăzute în calorii şi bogate în micronutrienţi importanţi şi fibre;
  • Fructe- Fructele reprezintă gustarea naturală ideală, iar antioxidanţii ajută la îmbunătăţirea sănătăţii;
  • Carne şi peşte- Principala sursă de protein se regăseşte în carne şi peşte. Cele două reprezintă pilonii fundamentali într-o cură de slăbire, chiar dacă, în present, dietele vegetariene şi vegane au devenit la fel de cunoscute;
  • Nuci şi seminţe-  Acestea reprezintă una dintre cele mai bune surse care conţin micronutrienţi importanţi;
  • Ouă- Considerate cele mai sănătoase alimente de pe planetă, ouăle vin la pachet cu o combinaţie ideală de protein, grăsimi benefice şi micronutrienţi;
  • Lactate- Produsele lactate, precum iaurtul natural şi laptele, sunt cea mai bună sursă de proteină şi calciu;
  • Amidon- Pentru cei care nu ţin o cură de slăbire scăzută în carbohidraţi, alimentele bogate în amidon, precum cartoful, quinoa sau pâinea Ezekiel, sunt sănătoase şi pline de nutrienţi;
  • Fasole şi leguminoase- Acestea sunt o sursă fantastică de fibre, protein şi micronutrienţi;
  • Băuturi- Apa ar trebui să reprezinte sursa majoră de fluide pe care să o consumi, alături de cafea sau ceai;
  • Ierburi şi condimente- De cele mai multe ori, aceste alimente sunt bogate în nutrienţi şi benefice pentru curele de slăbire.

Cura de slăbire: alimente pe care să le eviţi

Niciun aliment nu trebuie eliminat pentru totdeauna din alimentaţie, dar trebuie consumate limitat sau cu ocazii speciale. În felul acesta, vei ajunge să elimini în mod natural alimentele nesănătoase din cura de slăbire.

  • Produse care au la bază zahărul- Aceste alimente duc la obezitate şi diabet de tip II;
  • Grăsimile trans- Cunoscute şi ca grăsimi hidrogenate, acestea sunt strâns legate de bolile de inimă;
  • Carbohidraţi rafinaţi- Alimentele bogate în carbohidraţi rafinaţi, precum pâinea albă, duc la obezitate sau boli ale metabolismului;
  • Uleiuri vegetale- Deşi multe personae le consideră sănătoase, uleiurile vegetale distrug echilibrul de Omega 6 şi Omega 3 din corp;
  • Produse procesate cu grăsimi scăzute- De cele mai multe ori, aceste produse sunt considerate ca fiind o alternative sănătoasă, dar acestea conţin mai mult zahăr pentru a le face să aibă un gust mai bun.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult