Perioada Sărbătorilor reuneşte orice familie, iar sezonul acesta este favorabil şi când vorbim, de ce nu, de mărirea acesteia. În Statele Unite, rata de concepţie atinge cote maxime în luna Decembrie, iar 9 din 10 naşteri au loc în perioada 9-20 septembrie a anului următor, informează Centrul Naţional de Statistică a Sănătăţii din ţara respectivă. Luând în considerare faptul că o sarcină poate ajunge până la 38 de săptămâni, multe femei rămân însărcinate chiar în perioada Crăciunului.
În acelaşi timp, perioada Sărbătorilor nu este tocmai favorabilă dietelor şi stilului de viaţă sănătos, care reprezintă un factor optim pentru fertilitate. Cu toţii ştim cum arată mesele de Crăciun şi cât de tentante sunt, dar pentru un bebe sănătos, este nevoie de câteva schimbări în alimentaţie.
”Dieta pentru fertilitate este ideală dacă te pregăteşti să rămâi însărcinată şi să-ţi măreşti şansele, fiind una dintre cele mai sănătoase schimbări pe care le poţi face”, susţine Hethir Rodriguez, erborizator specializat în sănătatea femeii şi fondatorul site-ului natural-fertility-info.com. ”O dietă fertilă susţine corpul în efortul de a se reproduce şi presupune consumul de mâncăruri bogate în nutrienţi necesari sănătăţii hormonale, dezvoltării fetusului, a sănătăţii spermatozoizilor şi multe altele”, continuă specialistul.
Specialistul oferă cinci sfaturi care sar în ajutorul femeilor care-şi doresc să-şi îmbunătăţească fertilitatea:
Mănâncă organic- Se recomandă ca, în special, în perioada de reproducere, partenerii să consume produse organice. Produsele din comerţ pot conţine erbicide şi pesticide dăunătoare care afectează atât feritilitatea femeii, cât şi cea a bărbatului, iar studiile arată că legumele şi fructele organice au valori nutriţionale mai bune.
Consumă peşti de apă rece- Acizii graşi ajută la producerea hormonilor, reduc inflamaţiile şi ajută la reglarea ciclului menstrual. Peştele este o sursă ideală de omega 3, un acid gras esenţial. Specialistul recomandă evitarea peştilor de ape adânci precum, tonul sau peştele sabie, din cauza potenţialelor concentraţii de mercur. Concentraţi-vă asupra peştilor de apă rece precum, somonul de Alaska, codul şi halibutul.
Consumă carne organică/grass-fed- Aceasta este o sursă esenţială de acizi graşi şi proteine, fiind totodată săracă în grăsimi saturate. Specialistul susţine că femeile ar trebui să evite carnea care provine de la animalele crescute în mod convenţional şi care conţin un nivel ridicat de hormoni adăugaţi şi antibiotice.
Lăptişor de matcă şi rădăcină de maca– Consumă lăptişor de matcă în format de capsule, care au la bază miere şi sunt bogate în numeroase vitamine, calciu, fier şi toţi aminoacizii esenţiali. De asemenea, rădăcina de maca ajută la îmbunătăţirea sănătăţii spermatozoidului şi a ovulului. Aceste alimente pot fi uşor de conumat în timpul dietelor, mai ales că pot fi preparate în orice reţetă.
Verdeţuri- Legumele verzi conţin minerale, antioxidanşi şi vitamine, toate acestea fiind esenţiale fertilităţii. Verdeţurile din acest sezon disponibile în orice magazin sunt spanacul, salate kale, rucola şi varza. Verdeţurile sunt bogate în fibre care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge şi elimină excesul de estrogen din corp, reducând astfel problemele de fertilitate. Aceste legume sunt uşor de introdus în dieta pe care o urmezi şi pot fi consumate în diferite moduri: sucuri, salate, smoothie-uri, sote sau sub formă de supe cremă.