Copiii la restaurant: Cum îi determini să nu se mai uite la smartphone sau tabletă?

Un copil care se joacă pe tabletă în timp ce părinţii se bucură de o cină în linişte la restaurant - un obicei care poate costa foarte mult sănătatea copiilor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Copiii la restaurant: Cum îi determini să nu se mai uite la smartphone sau tabletă?

Mâncatul la restaurant poate fi o experienţă frumoasă pentru copii şi o mare oportunitate pentru familii de a petrece timp de calitate împreună. Această oportunitate poate fi însă risipită, dacă părinţii aleg să le pună la dispoziţie copiilor lor o tabletă sau un smartphone pentru a-i determina pe aceştia să fie mai tăcuţi şi pentru a nu exista riscul ca aceştia să deranjeze restul persoanelor din restaurant. De altfel, părinţii se folosesc de tot felul de trucuri pentru a putea să mănânce la restaurant alături de copiii lor, însă cea mai la îndemână metodă pentru a-i ţine ocupaţi este să le pună la dispoziţie un smartphone sau o tabletă conectate la internet.

Soluţia, deşi una foarte des întâlnită şi eficientă pe moment, nu este şi una benefică pentru copii, având în vedere creşterea semnificativă a cazurilor de ”autism virtual” (o tulburare psihologică care poate apărea la copiii care petrec prea mult timp în faţa unui ecran. Copiii nu mai interacţionează normal cu mediul şi cu oamenii din jur şi nu se mai dezvoltă din punct de vedere neurologic la capacitatea maximă) – , potrivit psihologului Marius Zamfir.
El spune că părinţii ar trebui să găsească singuri soluţii pentru ca, la restaurant, copiii lor să se poarte frumos fără a fi dependenţi de un ecran luminos.

Copiii şi accesul la tv, smart-phone, tablete  – acum 15 ani nu existau tablele şi smartphone-uri

“Până la urmă, acum 10 -15 ani nu existau aceste dispozitive şi copiii au crescut foarte bine şi fără ele. Ce este cel mai important să conştientizăm este faptul că aceste cazuri de autism virtual s-au înmulţit foarte mult odată cu dezvoltarea acestor dispozitive electronice”, adaugă Marius Zamfir, făcând referire la un studiu publicat în luna aprilie.
Potrivit psihologului, creşterea semnificativă a incidenţei consumului excesiv de mediu virtual de la 37,5%, în 2012, la 97,06%, în 2017, pare să aibă legătură directă cu apariţia tabletelor şi telefoanelor cu android la preţuri accesibile în România, 2012 fiind şi anul introducerii tehnologiei 4G, care oferă accesibilitate nelimitată la internet şi care completează consumul de calculator, laptop şi televizor printr-un acces suplimentar şi mult mai facil în absolut orice locaţie (maşină, restaurant, parc etc).

Copiii şi accesul la tv, smart-phone, tablete – a nu se lăsa televizorul să meargă non-stop în casă

Totodată, în multe case televizorul este lăsat pornit continuu, fără ca familiile să se gândească foarte mult dacă vor fi sau nu afectaţi copiii lor de această expunere la programele transmise. Marius Zamfir precizează că, la vârste foarte mici, doar faptul că televizorul merge pe „fundal” poate influenţa destul de mult. “În lumea reală ne confruntăm cu o mare varietate de zgomote. Creierul adultului integrează toate aceste sunete percepute şi le separă, localizând sursa dinspre care vin, creierul putând să se concentreze doar asupra sunetului pe care individul vrea să-l audă. În cazul bebeluşilor, discriminarea sunetelor, precum şi capacitatea de a repera selectiv o voce interesantă sau un zgomot interesant printre alte voci sau zgomote, sunt aptitudini care se dezvoltă progresiv şi numai în legătură directă cu persoanele sau obiectele care produc sunetele respective şi nu cu persoane sau obiecte virtuale, de la televizor”, explică specialistul.

Copiii şi accesul la tv, smart-phone, tablete – copiii de 0-3 ani au nevoie de oameni, natură nu tehnologie

Pot fi însă găsite şi modalităţi pentru ca timpul petrecut de copii în faţa unui ecran să fie echilibrat, astfel încât creierul lor să nu fie afectat. “Ideal ar fi să le găsim activităţi şi să nu fim nevoiţi să îi lăsăm în faţa mediilor virtuale, pentru că, în primul rând, este vorba despre o privare senzorială, deoarece copilul în perioada 0-3 ani se află într-o etapă de dezvoltare senzorio-motorie, în care se dezvoltă numai prin interacţiunea cu persoanele şi cu obiectele din jurul lui şi orice privare de la această interacţiune îi poate dăuna grav. Astfel, copiii trebuie scoşi cât mai mult în natură, în parc etc., pentru a putea să interacţioneze cu mediul şi cu alţi copii”, recomandă psihologul.
De aceea, spune Marius Zamfir, este foarte important să conştientizăm acest fenomen şi să înţelegem necesitatea Campaniei “Stop Autism Virtual”. Scopul campaniei este conştientizarea şi educarea populaţiei şi a instituţiilor statului  cu privire la impactul consumului de mediu virtual (tabletă, telefon mobil inteligent, tv, calculator, laptop etc.) asupra copiilor mici, cu vârste cuprinse între 0-3 ani. Proiectul urmăreşte reducerea numărului de copii cu diagnostic de întârziere în dezvoltarea psihomotrică, întârziere în apariţia şi dezvoltarea limbajului, tulburare de opoziţie şi/sau comportament şi, mai grav, de ADHD sau chiar de autism, cauzate de vizionarea excesivă (peste 4-5 ore/zi) a programelor TV sau a altor forme de realitate virtuală (pe telefon mobil, tabletă, calculator), în perioada 0-3 ani.

Marius Zamfir -psiholog  Stop Autism Virtual

Marius Zamfir - psiholog

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Nou născut - zbor cu avionul
Nou născut - zbor cu avionul