Cătina este pe bună dreptate numită ginsengul românesc, datorită numeroaselor sale beneficii asupra sănătăţii. Această plantă este folosită de secole ca remediu împotriva multor boli, fie consumată ca atare, amestecată cu puţină miere, fie aplicată pe piele sau administrată intern, sub formă de ulei presat la rece. Astăzi ne vom referi la beneficiile uleiului de cătină, care este folosit de secole în medicina tradiţională chineză pentru prevenirea sau tratarea multor probleme de sănătate, precum diabet, ulcer sau boli de inimă.
Iată care sunt efectele benefice ale uleiului de cătină asupra sănătăţii, pielii şi sănătăţii mintale!
Datorită conţinutului bogat în substanţe nutritive, uleiul de cătină protejează organismul de acţiunea nocivă a radicalilor liberi şi protejează celulele de stresul oxidativ, principala cauză a apariţiei inflamaţiilor în corp. Astfel, uleiul de cătină poate fi considerat un veritabil produs anticancerigen, datorită numeroaselor vitamine şi minerale conţinute (vitaminele B1, B2, B6, C, E, potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor). De asemenea, uleiul de cătină este bogat în acizi mono- şi polinesaturaţi, Omega 3, 6, 7 şi 9, grăsimi sănătoase care protejează inima şi previne creşterea nivelului de colesterol pe vasele de sânge. Uleiul de cătină poate reduce şi riscul de foarmare a cheagurilor de sânge, ca urmare a reglării tensiunii arteriale, care asigură buna circulaţie a sângelui.
Studiile realizate pe animale de laborator au scos la iveală că uleiul de cătină ar putea îmbunătăţi reacţia organismului la secreţia de insulină şi reglează nivelul zahărului din sânge, prevenind astfel apariţia diabetului zaharat de tip 2. Fluctuaţiile glicemice, experimentate des şi pe termen lung, pot creşte semnificativ riscul de diabet, aşa că uleiul de cătină poate preveni acest fenomen.
Compuşii benefici din uleiul de cătină ar putea avea efecte pozitive şi asupra pielii. Aplicat local, uleiul de cătină poate grăbi regenerarea ţesuturilor şi procesul de cicatrizare. De asemenea, studiile arată că uleiul de cătină poate reduce inflamaţiile cauzate de expunerea la soare, prevenind astfel arsurile şi diminuând totodată riscul de cancer de piele. Oamenii de ştiinţă cred că aceste beneficii sunt datorate acizilor graşi Omega 3 şi 7, care protejează pielea şi stimulează producţia de colagen, care îi asigură acesteia elasticitate. Uleiul de cătină este benefic şi pentru persoanele care se confruntă cu pielea uscată sau crăpată din cauza frigului.
Un alt efect benefic al uleiului de cătină este faptul că sprijină sistemul imunitar şi ajută astfel la protejarea organismului împotriva multor boli, mai ales împotriva virozelor respiratorii specifice sezonului rece. Conţinutul ridicat de flavonoide, antioxidanţi puternici, este cel care îi conferă uleiului de cătină aceste virtuţi terapeutice.
Mai multe studii au arătat că uleiul de cătină poate preveni dezvoltarea bacteriei E.coli, dar şi a virusurilor răcelii, herpesului sau HIV.
Datorită grăsimilor sănătoase conţinute, uleiul de cătină are un rol important în protejarea ţesutului hepatic. Vitamina A şi carotenoidele ajută, de asemenea, la protejarea celulelor hepatice. Într-un studiu realizat pe un număr redus de persoane diagnosticate cu steatoză nonalcoolică (ficat gras), participanţilor li s-au administrat 1,5 ml de ulei de cătină, de 3 ori pe zi, pe o perioadă de 30 de zile. La finalul experimentului, cercetătorii au descoperit că participanţii aveau un nivel mult mai mic de trigliceride, în timp ce enzimele benefice au cunoscut o creştere.
Alte efecte benefice ale uleiului de cătină, care nu sunt încă demonstrate de studii de mare amploare, sunt: îmbunătăţeşte digestia, ameliorează simptomele ulcerului stomacal, reduce uscăciunea vaginală specific menopauzei, are efecte pozitive în ceea ce priveşte sindromul de ochi uscat, iritat, poate reduce inflamaţiile din corp, elimină durerile articulare şi previne sau tratează depresia şi stările de anxietate.