Cornuleţe de post cu magiun şi nucă. Folosește borș ca să iasă foarte fragede!

O reţetă delicioasă, dar mai dietetică de cornuleţe de post umplute cu magiun şi nucă va fi pe placul tuturor membrilor familiei.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cornuleţe de post cu magiun şi nucă. Folosește borș ca să iasă foarte fragede!
Foto: Shutterstock

Afară e ger. Ferestrele sunt îngheţate. Copiii intră în grabă în casă la căldură. Îi întâmpină cu îmbrăţişări dulci bunica. Atâta armonie. Uşa cuptorului e închisă, dar cu greu reuşeşte să ţină captive aromele de cornuleţe cu gem şi nucă, specialitatea casei. Am rămas cu această nostalgie a desertului din aluat fraged, atât de iubit de copii. Mici – mărime ideală ca mâinile copiilor să se simtă mari şi puternice, dulci – îndeajuns cât copiii să nu mai vrea bomboane, cornuleţele se topesc în gură – suficient cât să fie considerate magice.

Cornuleţele, acest desert românesc apreciat de toate vârstele, are diverse reţete. Cea mai cunoscută este reţeta de cornuleţe cu osânză de porc, pe care bunicile noastre o plămădeau imediat după ce porcul fusese tăiat. Atunci însă, omul făcea multă mişcare, era activ din punct de vedere fizic cam 10 ore pe zi, nu stătea doar în spaţii încălzite ca astăzi ci trebuia să îşi aducă singur lemnele din pădure, să le taie, să le aducă în casă şi să aprindă focul în sobă. La fel se întâmpla şi cu apa. Fiecare picătură de apă necesară în gospodărie era adusă de la fântână, din puţ sau direct de la izvor, cărată în găleţi indiferent de câte grade erau afară. În acest context, un desert precum cornuleţe cu osânză, nucă şi gem, cu zahăr presărat din belşug nu reprezenta o ameninţare pentru siluetă.

Astăzi însă consumăm mult mai puţină energie pentru a ne duce traiul de zi cu zi şi trebuie să adaptăm şi kilocaloriile consumate din alimente. Am selectat o reţetă de cornuleţe cu nucă şi gem de post menită să fie premiantă la categoria ”gustul copilăriei” şi să umple casa de arome de copt şi de căldură. Peste cornuleţe nu vom presara deloc zahăr. Nici nu veţi simţi nevoia. Am găsit un înlocuitor de soi. Aşadar să începem!

Reţetă de cornuleţe cu nucă şi magiun (de post)

Ingrediente:

  • 1 kg de făină albă
  • o jumătate de litru de ulei de floarea-soarelui
  • 300 ml de borş proaspăt
  • 25 g de drojdie proaspătă
  • Un praf de sare de mare
  • 1 cm baton de vanilie organic
  • Un praf de scorţişoară (opţional)

Ingrediente umplutură:

  • 400 g de magiun de prune
  • 200 g de nucă măcinată

Mod de preparare aluat:

În bucătăria încălzită divolzăm în tihnă drojdia în borş şi apoi adăugăm uşor câte puţin ulei amestecând mereu în sensul acelor de ceasornic cu un tel. Înnobilăm compoziţia cu puţină sare de mare şi puţină pudră din batonul de vanilie. În ploaie adăugăm făina, amestecând mereu. Ne oprim atunci când aveam deja aluatul format. Îl acoperim cu un prosop curat şi îl lăsăm să crească.

Mod de preparare umplutură:

Între timp amestecăm magiunul cu nuca măcinată. Ideal ar fi ca sâmburii de nucă să fie păstraţi în coajă până în momentul folosirii.

Desfăşurarea acţiunii:

Încălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Atunci când aluatul a crescut şi este pufos, pufos îl împărţim în mai multe bucăţi rotunde (formă de chiflă). Fiecare bucată de aluat o întindem cu sucitorul pe masa curată şi presărată cu făină. Trebuie să obţinem forma de cerc. Cu un cuţit normal sau special pentru cornuleţe tăiem aluatul în triunghiuri (ca la geometrie – raza cercului – vă aminţiţi formula?) Şi cu o linguriţă adăugăm puţină umplutură şi rulăm de la bază spre vârf. Gata primul cornuleţ! Tot aşa procedăm până la dăm gata. Adică la cuptor. În tavă punem o hârtie de copt. Peste aproximativ 30 de minute sunt gata. Se consumă reci, alături de cei dragi. Şi cu un praf de scorţişoară deasupra pentru iubitori.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult