Mesele de Crăciun, de Anul Nou, cu toată familia, prietenii, în vizite la rude, pot fi solicitante, dar mai ales mult prea bogate. Când ţelul tău este să trăieşti sănătos, a reinventa reţetele tradiţionale devine un stil de viaţă în sine. Este şi cazul meniului de sărbători, care poate rămâne cel puţin la fel de gustos ca în copilărie, însă mult mai uşor şi mai prietenos cu dieta ta.
Sarmalele cu quinoa şi linte nu sunt doar o alternativă mai uşoară pentru tractul digestiv la clasicele delicatese de pe masa de Crăciun, ci şi o variantă sănătoasă care te ajută să îţi menţi silueta chiar şi în această perioadă. La fel şi piftia de legume, unde doar imaginaţia ta poate dicta gustul. În privinţa deserturilor, nu-ţi face griji. Nu te vei priva de ceva dulce, dar în acelaşi timp vei reuşi să ţii sub control aportul caloric.
Ingrediente:
Ingrediente pentru sos:
Mod de preparare:
1. Într-o cratiţă mică fierbe lintea până apa dă în clocot. Apoi, la foc mic, lasă lintea să fiarbă în continuare aproximativ 35 de minute. Completează cu apă la nevoie, iar la final scurge lichidul în exces.
2. După acelaşi procedeu, bulionul de legume şi quinoa se fierb separat în altă cratiţă până dă în clocot iar apoi sunt lăsate să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute, până scade apa.
3. Caramelizează ceapa la foc mic timp de 5 minute într-o tigaie cu uleiul vegetal. În aceeaşi tigaie adaugă lintea, quinoa, oţetul din vin, paprika afumată şi sare, respectiv piper după gust şi amestecă.
4. Pentru obţinerea sosului mixează toate ingredientele într-un castron şi foloseşte jumătate din acesta pentru ungerea tăvii care va fi introdusă în cuptor.
5. Odată împăturite, acoperă sarmalele cu restul sosului şi lasă-le la cuptor timp de o oră, acoperite cu un capac.
Ingrediente:
Mod de preparare:
1. Seminţele de dovleac şi cele de floarea soarelui se rumenesc în cuptor pe hârtie de copt, la o temperatură de 180 de grade Celsius timp de 10 minute.
2. Într-un castron separat amestecă următoarele ingrediente: seminţele rumenite, fulgii de ovăz, migdalele, seminţele de cânepă şi psyllium, fulgii de cocos şi caisele deshidratate.
3. În acelaşi castron adaugă restul ingredientelor: pasta de migdale, uleiul de cocos, mierea de albine, extractul de vanilie şi apa.
4. Amestecă toate ingredientele până la obţinerea unei compoziţii omogene, aşază compoziţia într-o tavă de copt şi presează cu ajutorul unei linguri.
5. Acoperă tava cu un prosop de bucătărie şi las-o la frigider peste noapte sau minim 8 ore.
6. Odată scoasă de la frigider, compoziţia se lasă aproximativ 30 de minute la temperatura camerei apoi se introduce în cuptor pentru 60 de minute, la o temperatura de 200 de grade Celsius.
Ingrediente pentru 4 porţii:
*Legumele pot fi alese după preferinţe.
Mod de preparare:
1. Legumele se pun la fiert în 500 ml apă, la foc mic, până dau în clocot. Se adaugă sarea, piperul, usturoiul, respectiv celelalte mirodenii la alegere pentru un plus de gust.
2. După ce au fiert, legumele se aşază în boluri.
Lichidul în care au fiert se lasă la răcit şi se amestecă apoi cu praful de agar agar pentru formarea gelatinei. Este important ca lichidul să fie rece pentru a nu se forma cocoloaşe. Se mai pune pe foc timp de 5 minute.
3. După ce compoziţia lichidă s-a răcit, se toarnă peste legume, iar după răcirea completă se depozitează la frigider.
Ingrediente:
200g de ciocolată amăruie topită
Pentru aluat:
Pentru cremă:
Pentru servire:
nucă de cocos răzuită
Mod de preparare:
1. Pentru obţinerea aluatului amestecă toate ingredientele până la formarea unei compoziţii cremoase.
2. Într-o tavă pătrată întinde hârtie de copt şi aşază aluatul uniform, cu ajutorul degetelor. Depozitează tava în frigider timp de 10 minute.
3. Asemenea aluatului, crema se va obţine prin amestecarea tuturor ingredientelor cu ajutorul unui mixer.
4. Scoate aluatul din tavă, întinde crema în mod egal pe suprafaţa acestuia şi rulează-l încet.
5. Acoperă rulada cu topping-ul delicios de ciocolată amăruie şi nuca de cocos răzuită şi las-o la frigider pentru a se întări.
Ingrediente:
Mod de preparare:
1. După ce se spală şi se taie în bucăţele, ciupercile se călesc la foc mic împreună cu 2-3 linguri de ulei de măsline, apoi se lasă la răcit.
2. Ceapa se mărunţeşte împreună cu verdeţurile şi se adaugă într-un castron, alături de ciuperci, condimente şi 3 ouă.
3. Pentru a lega compoziţia se adaugă pesmet, dar nu mai mult de 4 linguri.
4. Într-o tavă de cozonac acoperită cu hârtie de copt se aşază compoziţia care se unge cu cele 2 ouă bătute rămase pentru formarea crustei.
5. Se introduce la cuptor (180 de grade Celsius) timp de 30-40 de minute până se rumeneşte crusta.