Înaintarea în vârstă: vitamine şi minerale pe care obligatoriu să le consumi

Numeroase alimente ne pot asigura necesarul zilnic pentru un corp sănătos şi am făcut o listă cu cele pe care trebuie să le consumi.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Înaintarea în vârstă: vitamine şi minerale pe care obligatoriu să le consumi
FOTO: 123rf.com

Deja când ajungem la o anumită vârstă, încep să apară şi problemele de sănătate. Lipsa vitaminelor şi mineralelor din corp este tot mai vizibilă, dar asta nu înseamnă că nu putem regla acest deficit. Există numeroase alimente care ne pot asigura necesarul zilnic pentru un corp sănătos şi lipsit de griji, iar dacă acestea sunt consumate regulat şi corespunzător, în funcţie de necesităţile fiecăruia, cu siguranţă nu ai de ce să-ţi faci griji. Iată ce este obligatoriu să consumi!

Vitamine şi minerale pe care să le consumi odată cu înaintarea în vârstă

Calciu. Odată cu înaintarea în vârstă poţi pierde mai multe minerale decât absorbi. Acesta aspect duce la ruperea oaselor mult mai uşor (osteoporoză), în special în cazul femeilor după menopauză. Calciul ajută muşchii, celulele, sistemul nervos şi vasele se sânge să funcţioneze corespunzător, iar majoritatea este absorbit din mâncare, în oase. Atât femeile trecute de 50 de ani, cât şi bărbaţii trecuţi de 70 de ani ar trebui să consume cu 20% mai mult calciu decât alţi adulţi. Laptele, iaurtul şi brânza sunt surse ideale.

Vitamina B12. Vitamina B12 este bună pentru calitatea sângelul şi a celulelor sistemului nervos. Se poate lua natural din carnea animală, cât şi din ouă, peşte şi lactate.

Vitamina D. Corpul are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul, iar în urma consumului se poate preveni apariţia osteoporozei. De asemenea, vitamina D ajută muşchii, sistemul nervos şi sistemul imunitar să funcţioneze corespunzător. Majoritatea oamenilor îşi iau vitamina D din razele soarelui, dar odată cu înaintarea în vârstă corpului îi este mult mai greu să le transforme în vitamina D.

Vitamina B6. Corpul foloseşte vitamina B6 pentru a lupta împotriva germenilor şi pentru a produce energie. De asemenea, ajută la dezvoltarea creierului bebeluşilor, dar odată cu înaintarea în vârstă ai nevoie de o cantitate mai mare de vitamina B6. Unele studii au descoperit o legătură între nivelul de vitamina B6 din sânge şi o memorie mai bună. Dar asta nu înseamnă că îmbunătăţeşte capacitatea mentală în cazul persoanelor care suferă de demenţă.

Magneziu. Magneziu ajută corpul să producă proteine şi să menţină glicemia. Se poate obţine din nuci, seminţe şi verdeţuri, dar din păcate, persoanele în vârstă tind să le consume tot mai rar.

Probiotice. Aceste bacterii ”prietenoase” sunt foarte bune pentru intestine. Le putem absorbi din alimente fermentate precum iaurtul şi ajută la problemele digestive şi ne protejează împotriva alergiilor.

Omega-3. Aceşti acizi graşi sunt esenţiaţi pentru că organismul nostru nu le poate produce. Sunt importanţi pentru ochi, creier, dar şi pentru sănătatea spermatozoizilor. De asemenea, ne protejează de bolile care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă, ca Alzheimer sau artrită.

Zinc. Acest micronutrient este ideal pentru a lupta împotriva infecţiilor şi inflamaţiilor. De asemenea, protejează vederea, iar cele mai bune surse de zinc sunt scoicile, carnea de vită crabul sau cerealele.

Seleniu. Seleniu ajută la protejarea celulelor împotriva distrugerii sau infecţiilor şi ajută glanda tiroidă să funcţioneze corespunzător. De asemene, întăreşte masa musculară şi previne apariţia demenţei, a anumitor tipuri de cancer şi problemelor de tiroidă. Bineînţeles, consumul excesiv de seleniu poate duce la căderea părului şi deteriorarea unghiilor.

Potasiu. Iată un mineral care are un rol fundamental în organism şi are grijă asupra sănătăţii inimii, a rinichilor, muşchilor şi sistemului nervos. Acesta ajută la protejarea împotriva infarctului, a tensiunii arteriale şi osteoporozei. Fructele uscate, bananele, spanacul, laptele şi iaurtul sunt o sursă ideală de potasiu.

Acid folic. Această formă naturală a vitaminei B9 se regăseşte în verdeţuri, nuci, fasole şi alte alimente.

Fibre. Probabil ştii deja cât de benefice sunt fibrele în alimentaţie, dar ştii cât de importante sunt odată ce îmbătrâneşti? Fibrele te protejează de atacurile de cord, te ajută să ai scaun mai des şi scad nivelul colesterolului şi glicemia. Femeile trecute de 50 de ani ar trebui să consume cel puţin 21 de grame de fibre pe zi, în timp ce bărbaţii, 30 de grame de fibre pe zi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Semne că ai deficit de Vitamina C
Semne că ai deficit de Vitamina C