Singurătatea de Sărbători: cum o evităm

Sentimentul de singurătate se acutizează de Sărbători şi tocmai de aceea trebuie să ştim cum să îl evităm. Iată câteva sfaturi de la un medic psihiatru şi psihoterapeut.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Singurătatea de Sărbători: cum o evităm

Această perioadă a anului are un farmec special, mai ales pentru cei care au o familie. Decoratul bradului, căutarea cadourilor, masa de Crăciun sunt momente unice pe care le aşteaptă tot anul. Dacă în familie există şi copii, bucuria este cu atât mai mare pentru că vine şi Moş crăciun. Ce se întâmplă, însă, cu cei care sunt singuri? Cei care nu sunt într-o relaţie, nu au nici familie, rude şi, în cel mai rău caz, nici prieteni? Am stat de vorbă cu Gabriella Bondoc, medic psihiatru şi psihoterapeut, despre cum putem evita singurătatea de Sărbători.

“Din păcate, urbanizarea a adus pe lângă multiple avantaje şi o nouă formă de singurătate, cea în care ne simţim singuri deşi suntem înconjuraţi de mii sau chiar zeci de mii de oameni”, spune medicul psihiatru. Ce-i drept, în zonele urbane, datorită tradiţiilor şi apartenenţei la comunitate, Sărbătorile nu sunt atât de dificile pentru cei singuri. Acolo sigur se găsesc nişte vecini sau rude îndepărtate care îl cheamă pe cel singur la masa de Crăciun sau îl implică la diferite acţiuni din sat: de la tradiţii, la tăiatul porcului, olindat sau altele asemenea.
Însă la oraş, lucrurile stau altfel. „Deşi singurătatea poate fi benefică de multe ori pentru odihnă şi relaxare, de cele mai multe ori perspectiva singurătăţii în preajma Crăciunului şi Sărbătorilor de iarnă în general, aduce cu sine tristeţe, dezamăgire şi chiar depresie”, e de părere medicul psihiatru. La întrebarea ce pot face cei singuri pentru a petrece Sărbătorile de iarnă cât mai frumos, specialistul ne-a oferit câteva sfaturi practice!

Cum evităm singurătatea de Sărbători: nu vă izolaţi în casă

Este important să ieşiţi la concerte, la târgurile cu specific de Sărbători, să daţi curs invitaţiei colegilor sau vecinilor. Orice, numai să nu staţi în casă, izolaţi. „Petreceţi timp în afara casei, la Târguri de Crăciun, piscine, patinoare sau spectacole. Viaţa poate fi placută chiar dacă nu suntem înconjuraţi de oameni cunoscuţi”, e de părere medicul psihiatru

Cum evităm singurătatea de Sărbători: nu neglijati pregătirile

Chiar dacă sunteţi singuri şi credeţi că nu are rost să împodobiţi bradul, să faceţi bucate tradiţionale, să vă faceţi mici cadouri, ar fi bine să vă mai gândiţi încă o dată. Medicul psihiatru Gabriella Bondoc recomandă să vă împodobiţi casa şi să gătiţi mâncăruri specifice sărbătorilor, pentru că bucuria poate veni şi din plăcerea simţurilor!

Cum evităm singurătatea de Sărbători: acceptaţi invitaţiile

Este important să acceptaţi invitaţiile către socializare, chiar daca sunt de la oameni pe care nu îi iubiţi foarte tare sau de la rude îndepărtate sau sunt la evenimente pe care le consideraţi superficiale sau plictisitoare. Viaţa începe atunci când creăm ocazii să fim surprinşi! Important este să fim deschişi către noi experienţe şi să dăm o şansă oricărei invitaţii! „Luaţi legătura cu rudele dumneavoastră, chiar dacă nu sunt perfecţi sau nu ţineţi legătura în mod obişnuit. Vizitele la mătuşi, bunici sau verişori pot fi un prilej extraordinar pentru regăsirea rădăcinilor, depănarea de amintirişsi un strop de bucurie.”

Cum evităm singurătatea de Sărbători: implicaţi-vă în activităţi caritabile

„Bucuria dăruirii este mai presus decât cea de a primi iubire. Poate puţini oameni ştiu, dar a contribui la binele comunităţii sau a ajuta oamenii aflaţi în nevoie este o tehnică foarte eficientă de scădere a anxietăţii şi depresiei”, spune Gabriella Bondoc, medic psihiatru şi psihoterapeut. Dacă vreţi să fiţi de ajutor persoanelor vârstnice sau familiilor nevoiaşe din blocul/cartierul în care locuiţi, puteţi întreba administratorul.

„Îi rog pe oameni să înţeleagă şi să fie deschişi către alţi oameni, chiar dacă acestia nu sunt exact aşa cum ar vrea să fie. Sentimentul de apartenenţă la o comunitate, cu bune şi rele, este un aliat extraordinar împotriva deznădejdii şi ne ajută să ne simţimi mai bine şi să începem Noul An cu mai multa bucurie”!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Gabriella Bondoc - Medic psihiatru primar
Dr. Gabriella Bondoc este medic psihiatru primar, psihoterapeut și fondatoare a uneia dintre cele mai de succes și mai mari clinici de sănătate mintală din România: Clinica Hope. Cu o vastă experiență în tratarea persoanelor cu tulburări mintale, Dr Gabriella Bondoc are un interes profesional ...
citește mai mult