Cu siguranţă înaintarea în vârstă nu presupune renunţarea la un stil de viaţă sănătos şi activ aşa că, alergarea de dimineaţă sau antrenamentele la sală, ar trebui să facă parte din rutina ta, atât ca necesitate, cât şi ca hobby, chiar şi după 50 de ani.
După 50 de ani: secrete pentru a rămâne sănătos
Mânâncă grăsimi sănătoase. Sigur ştii că grăsimile saturate nu sunt deloc potrivite pentru sănătatea inimii. În plus, îţi pot afecta memoria aşadar, încearcă să reduci carnea roşie, untul şi alte alimente asemănătoare. Acestea pot fi înlocuite cu uşurinţă cu grăsimea din peşte şi plante, dar şi nuci şi seminţe de in. Grăsimile sănătoase aduc extra beneficii sănătăţii inimii şi creierului.
Caută companie. De când copiii s-au mutat, casa pare mai goală, nu? Dar te-ai gândit să adopţi un animal de casă? Persoanele care deţin câini sau pisici au un nivel scăzut de colesterol şi un risc mai mic în privinţa bolilor de inimă. Să mai spunem şi de puţinele vizite pe care sunt nevoite să le facă la cabinetul medicului? Nu se ştie exact cum reşeşte simpla prezenţă a animalelor să le ajute, dar dacă ne gândim bine, dacă ai un câine, cu siguranţă eşti mai activ pentru că eşti nevoit să ieşi cu el în fiecare zi.
Protejează-ţi articulaţiile. Înaintarea în vârstă nu presupune renunţarea la alergarea de dimineaţă. Oamenii au impresia că alergatul le poate provoca accidente asupra genunchilor, dar cercetăriile demonstrează că această activitate fizică nu face altceva decât să le întărească. Şi nici nu putem vorbi de riscul apariţiei artritei. Chiar dacă suferi de artrită sau articulaţiile tale sunt puse în pericol, nu înseamnă că trebuie să renunţi la activitatea fizică. Poţi, în schimb, opta pentru activităţi cu un impact scăzut precum mersul pe jos sau mersul cu bicicleta, astfel încât să-ţi întăreşti musculatura, să ai grijă de articulaţiile tale şi să nu te mai confrunţi cu dureri mari.
Redescoperă sexul. Odată cu înaintarea în vârstă, viaţa sexuală se schimbă, dar asta nu înseamnă că nu poate aduce beneficii reale asupra sănătăţii. În primul rând, ai mai multă încredere în tine. Ai făcut sex pentru o bună perioadă de timp şi, cu siguranţă te descurci mai bine ca la 22 de ani, să zicem. Sexul la o vârstă înaintată nu face altceva decât să te elibereze de constrângeri, mai ales dacă s-au mutat copiii şi toată casa este din nou a voastră.
Continuă să înveţi. Surprinde-te. În loc să te mulţumeşti cu tot ce-ţi este familiar şi confortabil, încearcă să înveţi ceva nou. Du-te în locuri noi, fă-ţi prieteni noi, învaţă să cânţi la un instrument muzical sau, de ce nu, învaţă o limbă nouă. Noile experienţe vor deschide noi căi asupra creierului şi-ţi vei menţine o minte sănătoasă odată ce îmbătrâneşti.
Elimină sodiul. Dacă tensiunea arterială este mai mare decât de obicei, acest lucru nu este ceva neobişnuit. Tinde să crească o dată ce înaintăm în vârstă, iar una dintre metodele care te pot ajuta este aceea de a elimina sarea din dietă. Cea mai nesănătoasă şi expusă sursă de sare stă în alimentele ambalate şi chiar şi în pâine. Remediu natural? Consumă banane. Potasiu te ajută să ameliorezi efectele provocate de sodiu şi scade tensiunea.
Elimină riscul apariţiei de Alzheimer. Dacă-ţi doreşti o minte ascuţită odată cu înaintarea în vârstă, fă mişcare. Exerciţiile regulate pot reduce pe jumătate problemele pe care le poţi avea odată ce îmbătrâneşti, iar asta pentru că ajută sângele să circule până la creier, dar mai ales, ajută la creşterea unor noi celule. Doar 30 de minute de mers pe jos, cu bicicleta sau chiar de grădinărit, timp de cinci zile pe săptămână, pot face diferenţa.
Schimbă-ţi stilul de viaţă. Chiar dacă în perioada vârstei de 30-40 de ani nu ai avut cele mai sănătoase obiceiuri, nu ai mâncat sănătos sau nu ai făcut suficiente exerciţii, nu este deloc târziu să te apuci acum să faci o schimbare în viaţa ta. Fă mai multe exerciţii, mănâncă sănătos şi astfel vei reuşi să scazi riscurile apariţiei bolilor de inimă, a cancerului sau a fracturilor de oase. De ce nu, poţi fi chiar mai sănătos şi tonifiat decât erai la 30 de ani.
Fă alegeri deştepte în privinţa mâncării. Odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul încetineşte şi ai nevoie de
mai puţine calorii. Consumă-le pe cele care sunt cu adevărat importante, mai exact, cele care au nutrienţii de care ai nevoie. Consumă verdeţuri, fructe şi legume, mai multe lactate scăzute în grăsimi pentru a lua necesarul de calciu pentru oasele tale, dar şi cereale cu vitamina B12. Sfat: elimină dulciurile şi băuturile dulci.