Acneea este una dintre cele mai neplăcute afecţiuni ale pielii, iar tratarea acesteia este o victorie importantă, mai ales că nu doar coşurile în sine pot fi deranjante, ci şi leziunile şi cicatricile rămase în urmă. Doamna doctor Adina Şerban, specialist dermatolog, spune că, din fericire, Terapia ”vampir” sau PRP (Platelet rich plasma), o procedură cu rezultate excepţionale în medicina estetică şi care şi-a demonstrat eficienţa în eliminarea semnelor lăsate în urmă de acnee, exploatând proprietăţile regeneratoar ale propriului organism, mai exact a plasmei proprii.
Cicatricile lăsate de
acnee sunt, de obicei, rezultatul inflamaţiei porilor încărcaţi cu exces de ulei, bacterii şi celule moarte ale pielii. Aceste leziuni pot fi minore şi se vindecă rapid, fără să lase semne vizibile, dar în cazul în care există o deteriorare profundă a peretelui folicular, leziunile pot fi mai grave. Chiar dacă pielea va încerca să se repare, prin formarea de fibre de colagen noi, ţesutul vindecat nu va arăta la fel de natural ca pielea iniţială.
”În tratarea acestei probleme este important să fim realişti şi să înţelegem că, în funcţie de gravitatea lor, unele cicatrici nu pot fi complet şterse, ci ameliorate. Până în prezent, tratamentele cu laser au dus la cele mai bune rezultate, însă în ultimii ani s-a remarcat tratamentul PRP sau injectarea de plasmă bogată în trombocite, care foloseşte puterea factorilor de creştere din propriul sânge pentru întinerirea pielii şi corectarea imperfecţiunilor”, explică doamna doctor Adina Şerban, specialist dermatolog.
”Acest procedeu de biostimulare naturală se baează pe capacitatea trombocitelor active de a participa la procesele de coagulare, de a reconstrui vasele sangvine în zona afectată, de a stimula sinteza de noi ţesuturi (epitelial, conjunctiv, muscular, nervos) şi de secreta numeroşi factori factori de creştere. Factorii de creştere sunt proteine naturale ale organismului uman, nu sunt mutageni şi nu provoacă o boală oncologică. Stimulând capacitatea naturală de vindecare a organismului, terapia duce la o reparare mult mai rapidă, eficientă, a ţesuturilor”, completează specialistul.
Terapia ”vampir” (tratamentul PRP): cum funcţionează
Atât femeile, cât şi bărbaţii pot apela la acest tratament care, poate fi aplicat pe toate tipurile de piele şi constă în microinjecţii multiple a unui amestec cu propria plasmă a pacientului, obţinută prin recoltarea de sânge venos care, la rândul său este prelucrat în eprubete speciale. Plasma este injectată în piele prin mai multe înţepături, cu sau fără anestezie topică. Dacă este aplicată suficienă cremă anestezică, procedeul este nedureros, iar după injectare va apărea o inflamaţie locală care va induce apariţia de colagen nou.
”Terapia stimulează procesul de vindecare, reglează inflamaţia şi inhibă proliferarea bacteriilor. Mulţumită capacităţii de angiogeneză şi formare de colagen nou, aspectul cicatricilor este îmbunătăţit prin reducerea adâncimii şi suprafeţei acestora, catifelarea şi uniformizarea lor la palpare. Procedeul poate fi folosit în combinaţie cu alte tratamente locale sau sisteme precum antibioterapia, contraindicat fiind doar în cazurile în care pacienţii se află sub un tratament sistemic cu retinoizi”, explică specialistul.
”Pielea devine mai fermă şi mai hidratată în următoarele săptămâni de terapie. Rezultatele pot fi susţinut sau stimulate cu ajutorul altor tratamente precum injectarea cu filere, mezoterapie sau aplicare de creme acasă de către pacient”, adaugă medicul dermatolog.
Terapia ”vampir” (tratamentul PRP): îngrijire şi efecte adverse
Aşa cum am specificat, în tratamentul PRP, injecţiile care ajută la întinerirea pielii în mod natural sunt realizate cu propriul sânge al pacientului, ceea ce înseamnă că nu prezintă niciun risc de reacţie alergică. Imediat după injectare, pacientul se va confrunta cu o minimă roşeaţă şi umflătură locală ce se estompează până a doua zi. De asemenea, în funcţie de zona tratată, dar şi de tehnica folosită, pot apărea vânătăi care, e obicei, se remit în 3-4 zile.
În caz de
stări epileptice, boli infecţioase acute sau cronice, boli maligne, boli sanguine, în cazul terapiei cu anticoagulante şi în cazul reacţiilor alergice la anticoagulanţi (citrat de sodiu), tratamentul este contraindicat.
Atât înainte, cât şi după tratament, sunt recomandate evitarea consumului de alcool şi fumatul. De asemenea, pacientul este rugat să consume multe lichide înainte de procedură şi să evite efectuarea de efort intens, deoarece succesul tratamentului ţine de procesul inflamator declanşat. De altfel, nu este indicată aplicarea locală de antiinflamatoare.
Pentru rezultate excelente, se recomandă efectuarea a 4-6 sesiuni de tratamente, la distanţă de aproximati 10 zile între ele. În funcţie de afecţiunea tratată, efectul poate fi menţinut prin efectuarea de terapii de întinerire la un anumit interval.