Time Restricted Eating, un alt fel de post intermitent: beneficii şi cum funcţionează

”Time Restricted Eating” (TRE) este un alt fel de post intermitent, dar mult mai simplu, care a devenit foarte popular în prezent.
  • Publicat:
Time Restricted Eating, un alt fel de post intermitent: beneficii şi cum funcţionează
FOTO: 123rf.com

De-a lungul anilor am tot auzit că cea mai bună modalitate de a scăpa de kilogramele în plus este aceea de a lua lucrurile pas cu pas, să mâncăm mai puţin, să facem cât mai multă mişcare şi să nu ţintim să slăbim mai mult de 1 kilogram pe săptămână. Însă, oamenii de ştiinţă sunt de părere că, în urma cercetărilor făcute, consumând doar 800 de calorii pe zi nu este doar cea mai rapidă, ci şi cea mai eficientă modalitate de a slăbi. Mai mult, se pare că este totodată ideală şi pentru sănătatea fizică şi mentală.

Multe persoane sunt de părere că ”postul” înseamnă zero calorii, dar în urma noilor studii s-a arătat că acesta îmbunătăţeşte sănătatea metabolică şi este benefic pentru scăderea rapidă în greutate, consumând doar 800 de calorii. Se pare că numărul magic de 800 de calorii este suficient într-o dietă: poţi consuma suficiente proteine, grăsimi şi nutrienţi esenţiali pentru a scăpa de senzaţia de foame şi să te bucuri de beneficiile postului intermitent.

Time Restricted Eating: ce este şi cum funcţionează

”Time Restricted Eating” (TRE) este un alt fel de post intermitent, dar mult mai simplu, care a devenit extrem de popular în rândul milenialilor, a culturiştilor şi celebrităţilor. Pentru a  te bucura de beneficiile sale, acesta presupune să-ţi extinzi perioada de pauză alimentară peste noapte, de la opt la 10, 12 sau chiar 16 ore. De exemplu, Hugh Jackman a vorbit într-un interviu despre cum a reuşit să capete faimoasa masă musculară atunci când a jucat rolul lui Wolverine, utilizând metoda TRE 16:8. Mai exact, actorul a fost nevoit să nu mănânce nimic peste noapte timp de 16 ore, iar în timpul zilei, avea o pauză de opt ore între mese.

Time Restricted Eating este un tip de dietă care se concentrează asupra orelor de masă. Decât să limitezi tipul de alimente şi numărul de calorii pe care le consumi, prin această dietă, de fapt, limitezi timpul pe care-l petreci mâncând. Ceea ce înseamnă că trebuie să-ţi setezi orele de masă, iar în ”ferestrele” libere nu trebuie să consumi alte calorii. Poţi consuma doar apă pentru a te hidrata sau cafea şi ceai fără îndulcitori. Înainte de a te apuca de această dietă, trebuie să ştii că nu se potriveşte oricui, iar pentru a o urma este nevoie de acordul medicului. În urma unor studii recente s-a demonstrat că se poate scăpa de kilogramele în plus şi, totodată, scade riscul apariţiei bolilor metabolice precum diabetul. Poate fi şi o modalitate sănătoasă prin care să eviţi gustările la ore târzii, dar, persoanele care suferă de diabet sau alte afecţiuni trebuie să-şi consulte medicul înainte să-nceapă această dietă.

Time Restricted Eating: ghid pentru începători

Unul dintre principalele avantaje ale acestei diete este acela că nu necesită alimente sau echipamente speciale. După ce ai primit undă verde de la medic, poţi începe imediat planul alimentar pe care ţi l-ai propus.

Ia-o uşor. Începe această dietă cu o perioadă mică de ”post”, iar apoi, treptat, creşte pauzele în care nu ai voie să mănânci. De exemplu, poţi începe postul intermitent de la ora 22:00 până la 6:00, iar timp de trei zile să creşti această perioadă cu câte 30 de minute pe zi.

Fă exerciţii simple. Probabil te vei lăsa dusă de val şi vei simţi nevoia antrenamentelor intense pentru rezultate imediat, dar nu vei face decât să-ţi îngreunezi situaţia. În urma antrenamentelor uşoare poţi evita senzaţia de foame.

Concentrează-te pe consumul de proteine şi fibre. Pentru persoanele care nu au mai ţinut post intermitent în trecut, senzaţia de foame poate fi o adevărată durere de cap, fiind resimţită tot mai des. Alege să consumi alimente bogate în fibre şi proteine în timpul meselor pentru a combate această problemă. Aceşti nutrienţi fac să dispară nevoia de a mânca, iar astfel nu vei avea pofte şi nici nu vei încerca să mănânci ceva dulce. Printre aceste alimente se numără pâinea şi pastele din grâu întreg, carne, ouă, tofu şi nuci.

Time Restricted Eating: beneficii

  • Scade riscul apariţiei bolilor cronice (diabetul) şi cardiovasculare;
  • Ajută la scăderea în greutate;
  • Îmbunătăţeşte rezistenţa;
  • Somnul este mai odihnitor;
  • Creşte masa musculară;
  • Ajută la o bună digestie.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult