Cu siguranţă aţi văzut şi pe străzile din România din ce în ce mai multe mame sau taţi care au la piept sau în spate bebeluşi într-un fel de marsupiu din bumbac. Corect i se spune sistem de purtare. Are foarte multe beneficii atât pentru copil (diminuează durerile pricinuite de colici, este mereu aproape de părinţi, observă mediul exterior) cât şi pentru adulţi (sunt în contact cu bebeluşul, pot desfăşura multe activităţi, au mâinile libere, sunt mobili, iar mamele îl pot chiar alăpta în sistem). Important este ca sistemul de purtare să fie unul ergonomic (să respecte forma anatomică a corpului uman) şi să fie adecvat vârstei copilului şi să fie fixat corect. Vine cu lămuriri Mara Popescu, consultant certificat internaţional în babywearing şi alăptare, care a ajutat să îşi poarte bebeluşii corect mii de părinţi români.
CSÎD: De ce ar alege o proaspătă familie un sistem de purtare a bebeluşului?
Mara Popescu: Proaspeţii părinţi vor alege un sistem de purtare pentru bebeluş atunci când îşi vor da seama cât de mult le îmbunătăţeşte viaţa. Nou născutul are nevoie de supraveghere permanentă, de contact piele pe piele şi de hrăniri frecvente. Iar la pieptul mamei, copilul îşi poate împlini aceste nevoi fără nici un efort. Copiii purtaţi plâng mai puţin şi au mai puţin disconfort cauzat de colici sau reflux.
În plus, părinţii descoperă că şi lor le este mai uşor, având libertatea de a ieşi din casă, de a avea spatele drept şi mâinile libere, de a îşi continua activităţile, îngrijind în acelaşi timp bebeluşul, incluzându-l în activităţile familiei şi oferind o stimulare adecvată.
CSÎD: Oferta de sisteme de purtare de pe piaţă este foarte generoasă. Noii părinţi sunt confuzi şi copleşiţi de toate informaţiile şi ofertele. Sunt toate sistemele de purtare corespunzătoare din punct de vedere anatomic?
Mara Popescu: Şi eu am fost foarte surprinsă să aflu că nu toate sistemele de purtare care se găsesc în farmacii sau supermarket-uri sunt ergonomice şi sănătoase pentru copii. Iar on-line, este mult mai uşor să alegi un produs în funcţie de culoare sau imprimeu, decât în funcţie de siguranţă şi confort. Şi mai sunt şi fake-urile, care imită caracteristicile unor sisteme de purtare renumite, dar având materiale de proastă calitate şi cusături care nu rezistă în timp.
CSÎD: Care sunt criteriile pentru a alege un sistem de purtare ergonomic?
Mara Popescu: Un sistem de purtare ergonomic este acela care oferă copilului susţinere în poziţia în care părintele l-ar ţine în braţe.
Pentru a alege un sistem de purtare ergonomic, ar trebui ţinut cont de:
– vârsta şi etapa de dezvoltare a copilului
– preferinţele persoanei care îl poartă
– confortul pe care sistemul de purtare îl oferă atât copilului, cât şi persoanei care îl îngrijeşte.
CSÎD: Ce costuri implică purtarea bebeluşului?
Mara Popescu: Depinde de vârsta copilului şi de bugetul pe care părinţii sunt dispuşi să îl aloce.
Pentru un nou născut, un wrap elastic porneşte de aproximativ 100 lei, în timp ce pentru un copil mai mare, sistemele cu baza fixă pornesc de la aproximativ 350 lei.
Preţurile pot depăşi 1.000 de euro în cazul unor materiale preţioase, oferind însă, acelaşi confort pentru părinte şi copil.
Preţul nu este obligatoriu un indicator pentru a alege „cel mai bun sistem de purtare”.
CSÎD: Care sunt sistemele de purtare indicate în conformitate cu vârsta bebelusului?
Mara Popescu: Sistemele de purtare trebuie sa fie adecvate nevoilor bebeluşilor.
Un prematur stă cel mai bine într-un tricou de kangaroo care.
În primele 3 luni, bebeluşii născuţi la termen pot sta confortabil purtaţi în faţă, într-un wrap elastic, wrap tai sau un SSC reglabil.
De la 3 luni, copiii doresc să vadă mai mult şi atunci pot fi mutaţi pe şold, într-un sling cu inele, de exemplu.
De la 6 luni, copiii pot fi purtaţi în spate, în SSC-uri cu bază fixă. Astfel văd mai bine şi se pregătesc pentru mers.
Mara Popescu, consultant certificat internaţional în babywearing şi alăptare
foto Lavinia Pollac – arhiva personală