Testele TSH se fac pentru a afla dacă glanda tiroidă funcţionează aşa cum ar trebui. Acestea te pot informa cu privire la condiţia glandei tale – hiperactivă (hipertiroidism) sau subactivă (hipotiroidism). De asemenea testul poate detecta o tulburare tiroidiană chiar înainte de a manifesta efectiv simptomele. Dacă nu este tratată, tulburarea tiroidiană poate provoca probleme de sănătate. Află care sunt beneficiile testării regulate a hormonului tiroidian.
TSH înseamnă „hormon de stimulare a tiroidei”, iar testul măsoară cantitatea de hormon care se află în sânge. TSH-ul este produs de glanda pituitară la nivelul creierului. Această glandă îţi transmite faptul că tiroida ta produce şi eliberează hormonii tiroidieni în sânge.
Testul TSH implică pur şi simplu extragerea de sânge din corpul tău. Sângele va fi apoi analizat într-un laborator. Cel mai bine este să faci acest lucru dimineaţa, deoarece nivelul hormonului tiroidian poate fluctua pe tot parcursul zilei. Nu este necesară pregătirea în prealabil (cum ar fi postul de peste noapte). Cu toate acestea, dacă ştii că iei anumite medicamente, cum ar fi dopamina şi litiul, este posibil să trebuiască să discuţi cu medicul tău în prealabil, pentru a-i aduce la cunoştinţă acest lucru.
• Niveluri ridicate de TSH
Nivelul normal de TSH este de 0,4 până la 5 milli-unităţi internaţionale pe litru (mIU / L). Dacă nivelul tău este mai mare decât acest etalon, este posibil să ai o tiroidă subactivă. Sarcina ar putea de asemenea să îţi ajusteze nivelul TSH-ului. Dacă iei anumite medicamente cum ar fi steroizii, dopaminele sau analgezicele opioide (cum ar fi morfina), există şanse foarte mari ca nivelul de TSH să fie relativ diferit faţă de standardul normal.
• Niveluri scăzute de TSH
Este foarte posibil să te întâlneşti cu un nivel mai mic de TSH decât prevede norma, însă în anumite cazuri, acest lucru nu este cu adevărat alarmant. Nivelurile scăzute de TSH ar putea fi cauzate de:
Boala Graves (sistemul tău imunitar atacă sistemul tiroidian)
Prea mult iod în corpul tău
Prea multe medicamente pentru hormonul tiroidian
Exces de suplimente naturale care conţin hormonul tiroidian
Testul TSH nu este de regulă singurul folosit pentru diagnosticarea tulburărilor tiroidiene. Alte teste, cum ar fi T3 liber, T4 liber, T3 invers şi anticorp anti-TPO, sunt de asemenea folosite în mod uzual pentru a determina dacă o persoană are nevoie de tratament tiroidian sau nu.
În cazul unei tiroide subactive, tratamentul implică, de regulă, administrarea unui hormon tiroidian sintetic prin intermediul unor pastile, zilnic. Acest medicament va determina revenirea la normal a nivelului de hormoni şi ca drept urmare vei începe să te simţi mai puţin obosit şi să pierzi în greutate.
Pentru a te asigura că obţii doza potrivită de medicamente, medicul va fi nevoit să îţi verifice nivelul TSH după 2 sau 3 luni. Odată ce este sigur că ţi s-a administrat doza corectă, medicul va continua să îţi verifice nivelul TSH în fiecare an pentru a vedea dacă este normal sau dacă a suferit diverse alterări.
În cazul în care tiroida este hiperactivă, există mai multe opţiuni:
Iod radioactiv pentru a încetini producţia la nivelul tiroidei
Medicamente anti-tiroidiene pentru a preveni supraproducţia hormonilor
Beta-blocante pentru a reduce o frecvenţă cardiacă rapidă cauzată de nivelurile ridicate ale tiroidei
Chirurgie – pentru a elimina tiroida (acest lucru este mai puţin frecvent sau recomandat)
De asemenea, precum în cazul tiroidei subactive, şi în acest caz medicul va fi nevoit să te verifice adesea, pentru a se asigura că tratamentul este corespunzător şi nu există alterări la nivelul tiroidei tale!