Probabil tocmai acum când te-ai hotărât să încerci dieta ketogenică apar eu şi-ţi fac cunoştinţă cu o nouă dietă care face furori şi care câştigă tot mai mult teren. Este vorba de dieta ”Flexitariană”, care vine la pachet şi cu numeroase beneficii.
Vă aduceţi aminte de cuplul Angelina Jolie şi Brad Pitt care de-a lungul anilor au devenit un întreg sub numele ”Brangelina”? Asemănător acestui caz, numele Flexitarian reprezintă o uniune de cuvinte: flexibil şi vegetarian. Mai exact, este vorba de o dietă vegetariană flexibilă, iar ideea din spatele acestei diete este aceea de a reduce cantitatea de carne consumată, nu neapărat de a o elimina în totalitate. Aşadar, poţi consuma carne dacă-ţi doreşti, dar majoritatea timpului vei consuma produse precum fructe, legume, nuci, seminţe şi produse din grâu întreg.
Dieta Flexitariană a apărut în urmă cu 10 ani, odată cu publicarea cărţii lui Dawn Jackson Blatner, ”The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease, and Add Years to Your Life”. Tot aici găsim câteva planuri alimentare, inclusiv cantitatea de carne pe care trebuie să o consumăm în fiecare săptămână, dar şi reţete şi liste de cumpărături. Printre regulile generale regăsim eliminarea zahărului din alimentaţie, dar şi a alimentelor procesate.
În principiu, trebuie:
Majoritatea persoanelor care aleg să urmeze această dietă o fac fie din motive de sănătate, fie din motive etice. Dacă eşti în căutarea unei diete bogate în legume şi verdeţuri, dar nu îţi doreşti să renunţi definitiv la carne, atunci dieta flexitariană este ideală, iar asta pentru că este o versiune mai puţin strictă decât cea vegană sau vegetariană. Probabil te întrebi cum ne ajută, de fapt, eliminarea cărnii din meniu. Câtă vreme nu înlocuieşti carnea cu alimente nesănătoase şi dulciuri, corpul tău se va bucura de fitonutrienţi şi antioxidanţi din fructe şi legume, care ajută la protejarea corpului de bolile de inimă, accidente vasculare cerebrale, diabet de tip 2, colesterol mărit şi anumite tipuri de cancer.
Pentru că este o dietă bogată în fibre şi grăsimi sănătoase, poate avea beneficii nu doar pentru sănătatea inimii, cât şi pentru stabilizarea glicemiei.
Indiferent că vorbim despre carnea de pui, vită sau porc, important este să eviţi alimentele procesate precum bacon, cârnaţi sau crenvurşti. Ouăle trebuie să fie şi ele bio, iar produsele lactate organice.
În urma acestei diete poate apărea deficitul de vitamină B12, fier, zinc, calciu şi acizi graşi omega-3. Lipsa cărnii din dietă poate fi îngrijorătoare şi în privinţa proteinelor, dar pentru a te asigura că mănânci suficiente, poţi opta pentru boabele de soia, leguminoase, linte sau tofu.