Mersul la toaletă: de câte ori este sănătos să ai scaun într-o zi

Nu este nicio ruşine să vorbeşti despre mersul la toaletă, în special despre scaun. În fond, este o funcţie biologică a corpului.
  • Publicat:
Mersul la toaletă: de câte ori este sănătos să ai scaun într-o zi
FOTO: 123rf.com

Nu este nicio ruşine să vorbeşti despre mersul la toaletă, în special despre scaun. În fond, este o funcţie biologică prin care corpul elimină bacterii, fibre, celule, apă şi alimente nedigerate, dar deşi este un aspect normal ca toată lumea să aibă acest obicei, nu toţi o fac frecvent. În timp ce unele persoane ies la toaletă în fiecare dimineaţă, la exact aceeaşi oră, altele au un program mai puţin predictibil.

Cât de des trebuie să ieşim la toaletă?

În medie, o persoană trebuie să aibă scaun este de trei ori pe zi, în fiecare zi, dar din moment ce multe persoane au program foarte bine stabilit, chiar dacă poate varia de-a lungul timpului în privinţa activităţii fizice şi dietei. Dar dacă te simţi balonată, inconfortabil şi simţi în permanenţă nevoia de a avea scaun, acest lucru nu este deloc normal şi reprezintă un semn că trebuie să te adresezi unui specialist. Chiar dacă ţi se întâmplă să ieşi la toaletă de mai mult de trei ori pe zi, aspect obişnuit pentru tine, iar tu te simţi foarte bine, atunci nu ai de ce să te îngrijorezi.

Ce se întâmplă când apar schimbări în această rutină

Mersul la toaletă poate varia şi, în timp, poate suferi schimbări din mai multe motive. Fie te afli în perioada menstruală, eşti însărcinată sau urmează să intri la menopauză. Toate aceste aspecte pot afecta ieşirile. Tot aici putem vorbi şi de înaintarea în vârstă, dar şi de schimvările din dietă care pot veni la pachet cu schimbări imprevizibile şi inconfortabile. Pentru a ieşi regulat la toaletă evită alimentele procesate şi optează pentru surse naturale de fibre precum boabele, nucile şi seminţele sau legumele. Nu uita să te hidratezi şi să faci suficiente exerciţii fizice pentru a ajuta organismul să funcţioneze corespunzător.

Semne de care să ţii cont

Putem învăţa multe despre sănătatea noastră doar în urma acestui proces biologic perfect normal. Semne alarmante pot fi transmise prin acest proces, aşadar este foarte important să ştim să ne dăm seama de ele. Aspecte precum culoare, consistenţă, frecvenţă sau chiar sângerările ne pot transmite informaţii despre sănătatea noastră.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult