Conopida: ajută la slăbit şi e delicioasă

Conopida este o legumă cu multiple proprietăţi, săracă în calorii - deci ajută la eliminarea kilogramelor în plus şi accesibilă din punct de vedere al preţului.
  • Publicat:
Conopida: ajută la slăbit şi e delicioasă
Conopidă, foto 123Rf.com

O vedem pe tarabele din pieţe, o vedem în rafturile supermarketurilor şi cei mai norocoşi o văd chiar în propriile grădini cum creşte. Marii chefi ai lumii îi dedică ode pe farfurii premiate cu stele Michelin. Conopida. Noi românii, suntem atât de obişnuiţi cu ea din punct de vedere vizual, o găsim uşor, are un preţ accesibil, dar nu prea ştim cum să o pregătim acasă.

Cea mai recentă redescoperire culinară a mea este conopida. Aveam una în cămară (cumpărată mai mult în ideea că este sănătoasă, dar fără idei concrete în privinţa preparării) când am făcut interviu cu celebrul chef Emmanuel Perrodin din Provence, Franţa. El şi-a declarat iubirea nemărginită faţă de această legumă. Îmi şi imaginam ce platouri complicate pregăteşte şi în sinea mea nu îmi dădeam prea mari şanse de reuşită vizavi de conopida de acasă.

Cea mai simplă reţetă cu conopidă

Chef Perrodin a crescut însă cu gustul de conopidă la cuptor la bunicii săi. Se prepară extraordinar de simplu şi foarte important, nu se aruncă nimic. Nici măcar frunzele de conopidă, nici măcar cotorul. Bunica mea arunca mereu unele părţi ale acestei legume…
Toate acestea se aşază într-o tavă pe care s-a pus hârtie de copt, se stropesc cu apă, ulei de măsline şi se lasă la copt. Când sunt aproape gata se ung cu puţin unt. Nici sare nu a fost nevoie să adaug. Şi fiul meu de 2 ani jumătate a mâncat conopida la cuptor şi a cerut supliment. Am fost atât de încântată că am cumpărat următoarea conopidă pe care o voi prepara la fel de simplu.
În funcţie de preferinţe puteţi pune şi piper, boia de ardei dulce. Conopida la cuptor poate fi un soi de pop-corn. Şi pentru că un copil este curios şi sincer, fiul meu a gustat conopidă crudă. Am făcut acelaşi lucru, cred că pentru prima oară în viaţă. Recomand!

Conopida – declaraţie de ”avere”

Despre cât de multe beneficii are conopida nu vorbim prea mult astăzi, dar vă spunem că este o legumă bogată în nutrienţi şi săracă din punct de vedere caloric (aproximativ 20 kilocalorii au 100 de grame de conopidă). Deci puteţi mânca o conopidă mare, fără probleme. Vă satură şi vă ajută să eliminaţi kilogramele în plus. Este bogată în vitamina C, fitonutrienţi, conţine calciu. Are un conţinut mare de fosfor, vitamina K, vitamina B6. Se poate consuma crudă – ca şi antreu alături de diverse sosuri, la cuptor (unsă cu unt şi ulei de măsline), gătită (tocăniţe, supe) sau chiar murată în saramură ori oţet.

Conopida – bună pentru imunitate, inimă şi slăbire

Se pare că ingrediente sale favorizează sănătatea inimii, sănătatea prostatei, potoleşte foamea (este recomandată şi în crizele de foame nervoasă). Unele studii spun că are rol de detoxifiant al organismului şi ingredienţii activi ai conopidei nu lasă cancerul să se instaleze în organism.
Conopida are însă şi contraindicaţii. Din cauza conţinutului ridicat de substanţe purinice este contraindicat consumul conopidei în afecţiuni precum guta şi uraturia (prezenţa în exces a pigmenţilor biliari – acid uric în urină).
În perioadele în care suntem predispuşi răcelilor este indicat să consumăm conopidă (cât mai puţin prelucrată) căci conţinutul de vitamina K are proprietăţi puternice antiinflamatorii şi care inhibă dezvoltarea inflamaţiilor în organism. Bucheţele de conopidă, morcov, castravete pot fi o gustare delicioasă la orice oră. Conopida are şi rol în protejarea sistemului digestiv datorită conţinutului de fibre.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult