Dacă aveai senzaţia că poţi evita discuţia despre social media cu copilul tău până la vârsta adolescenţei, gândeşte-te din nou. Chiar dacă micuţii sub vârsta de 13 ani nu au permisiunea tehnică de a folosi site-uri de socializare ca Instagram, acest lucru nu mai este acum o problemă, copiii găsind mereu o soluţie. De fapt, numărul copiilor care utilizează zile de naştere false şi adresa de e-mail a părinţilor pentru a crea conturi pe site-uri populare de social media (indiferent dacă au permisiune sau nu) este puţin surprinzătoare.
Platformele precum Instagram sunt pline de inspiraţie pentru copii pentru a sărbători realizările altora şi pentru a fi creativi cu modul în care se exprimă. Dar părinţii ar trebui de asemenea să fie conştienţi de o expunere potenţială la hărţuire cibernetică şi la un conţinut inadecvat. Copiii mai mici, în special, nu îşi pot da seama de consecinţele acţiunilor lor online, ceea ce îi poate pune în situaţii compromiţătoare.
Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să discuţi cu copilul despre social media şi să îl ajuţi să petreacă timpul în mod sănătos pe reţelele de socializare:
Există specialiştii în social media care ajută copiii şi adolescenţii să se dezvolte într-o lume digitală dezechilibrată. Unii dintre ei lucrează cu Instagram pentru a crea un ghid al părinţilor care să îi determine să înceapă conversaţia despre social media timpuriu . Ei sunt de părere că chiar dacă unii copii nu stau pe social media, mulţi sunt online de la o vârstă fragedă şi folosesc diferite site-uri web. Şi mai spun că cei mici nu sunt informaţi despre Instagram şi despre alte aplicaţii social media de la părinţii lor. Ei învaţă de la prieteni, colegi, fraţi mai mari şi alte persoane, aşa că este important ca părinţii să aibă un rol activ în încurajarea conversaţiilor.
Specialiştii încurajează discuţiile bazate pe curiozitate şi pe adresarea întrebărilor deschise pentru a ajuta copiii să identifice de ce doresc să se alăture Instagram-ului sau altor canale de social media; Este important ca părinţii să afle de ce cred cei mici că este o experienţă pozitivă activarea unui cont Instagram. Specialiştii recomandă o discuţie sănătoase prin care să se instituie, totuşi, o auto-reglementare eficientă şi siguranţa generală – ca un ghid pentru încadrarea discuţiei.
Mulţi oameni nu ştiu întotdeauna că dacă activezi contul în modul privat, înseamnă că numai utilizatorii care au aprobat pot vizualiza, comenta şi aprecia conţinutul tău. Puteţi începe astfel, pentru că acest lucru poate împiedica informaţiile personale ale copilului să ajungă în mâinile greşite.
Primirea comentariilor răutăcioase pe conturile de social media poate afecta respectul de sine al copilului – şi le poate aduce celor mici o varietate de probleme. Discută cu copilul despre eticheta socială adecvată şi utilizează instrumentele prezentate în ghidul de resurse al Instagram. De exemplu, aplicaţia îţi permite să filtrezi cuvintele vulgare sau nepotrivite din comentariile tale.
Copiii continuă să dezvolte auto-disciplina, deci nu este neobişnuit pentru ei să petreacă ore întregi pe platforme sociale. Lucraţi împreună pentru a determina o cantitate adecvată de timp pe care ar trebui să o petreacă pe aplicaţii în fiecare zi, indiferent dacă este vorba de 15 minute sau o oră. De asemenea, poţi profita de tabloul de bord al activităţii Instagram, care îţi permite să controlezi utilizarea şi să limitezi distragerile, cum ar fi notificările push.
Pentru un copil/adolescent nu va fi niciodată sufieicent să îi spui ce anume să facă, dacă tu la rândul tău nu urmezi aceste practici. Ai grijă ca tot ceea ce spui să fie urmat chiar şi de propria ta persoană, pentru a seta un exemplu corect!