Fiecare dintre femeile care au devenit mame sunt familiarizate cu schimbările produse de o sarcină, însă este important să ştim că după naştere, anumite părţi nu vor mai fi niciodată la fel. Iată 9 dintre cele mai importante aspecte pe care este bine să le cunoşti cu privire la transformările prin care va trece corpul tău, după naştere.
Desigur că sportul şi o dietă echilibrată ajută şi bineînţeles că foarte multe femei îşi recapătă silueta după naştere, arătând poate chiar mai bine, însă majoritatea femeilor se confruntă cu o situaţie delicată – separarea muşchilor abdominali. În procesulul de creştere a abdomenului pentru a face loc fătului, muşchii abdominali se întind şi se separă (cu atât mai mult în cazul gemenilor), motiv pentru care abdomenul tău nu va mai arăta la fel după naştere. Din păcate, singura modalitate de a rezolva această problemă este prin intermediul operaţiei chirurgicale.
Căderea părului este un simptom extrem de comun în sarcină. Unele dintre femei pierd mai mult, iar altele o cantitate aproape lipsită de importanţă. Cu toate acestea, este un aspect normal. Ce se întâmplă însă după sarcină? Multe mămici afirmă faptul că textura părului a devenit complet schimbată – de la firul de păr, la volumul acestuia, iar multe altele aduc în discuţie apariţia firelor albe, imediat după naştere.
Pe parcursul sarcinii vei observa că nevoia de a merge la toaletă va fi din ce în ce mai frecventă – aproape enervant de frecventă. După naştere, lucrurile se schimbă uşor. Se pare că multe mămici raportează o uşoară incontinenţă urinară în momentele în care râd, depun efort sau fac sport. Aceasta este cunoscută sub denumirea de incontinenţă urinară de stres şi face parte din simptomele care apar după sarcină.
Cu siguranţă nu putem spune acelaşi lucru şi despre vergeturi sau despre cicatricea cu care am rămas de când cădeam pe asfalt, în copilărie, însă aceasta este cu totul deosebită. Multe mămici mărturisesc faptul că nu şi-a schimbat culoarea timp de până la doi ani, fiind de aceeaşi nuanţă movulie, însă amintindu-le constant de miracolul pe care l-au produs. Există însă şi mame care spun faptul că la mult timp după operaţie, cezariana încă le provoacă un disconfort, împiedicându-le să poarte pantaloni cu talie joasă, spre exemplu.
Dacă ai ales să faci un tatuaj în zona abdominală sau chiar un piercing, cel mai probabil nu vor arăta la fel, după naştere, ca urmare a pielii întinse din cauza modificărilor prin care trece corpul de-a lungul sarcinii.
Ar fi bine să iei în considerare acest aspect înainte de a lua decizia de a le face!
Se pare că este un lucru extrem de comun ca picioarele să se modifice uşor de-a lungul sarcinii, motiv pentru care cel mai probabil vei avea nevoie de încălţăminte cu un număr-două mai mare. Pentru anumite mămici, piciorul nu va mai reveni niciodată la forma lui anterioară, însă pentru altele, forma piciorului îşi revine în decurs de 5-6 luni.
Naşterea naturală este pe cât de frumoasă, pe atât de dureroasă. Şi nu vorbim doar despre durere în sine – multor mămici li se poate întâmpla să sufere modificări, să aibă nevoie de suturi şi de îngrijiri suplimentare, în funcţie de cât de mare este bebeluşul la naştere.
Dacă ai senzaţia că îţi cunoşti corpul foarte bine, poate vrei să reconsideri afirmaţia după naştere. Multe mămici vorbesc despre o schimbare semnificativă a ciclului menstrual imediat după naştere. În cele mai multe cazuri menstruaţia este descrisă ca fiind mult mai abundentă.
Cu toţii discutăm despre abdomenul pe care sperăm să îl recăpătăm după naştere, sau despre părţile intime care sperăm să se refacă pe cât mai repede cu putinţă, însă adevărul este că, de fapt, corpul tău nu va mai fi niciodată la fel ca înainte, în mod special în zona şoldurilor, care se vor lăţi automat. Este în regulă, însă, pentru că face parte din miracolul de a da viaţă şi, în plus, nu eşti singura care trece prin aşa ceva!