Usturoiul verde: beneficii pentru inimă, ficat şi articulaţii

Află ce beneficii are usturoiul verde pentru sănătate şi cine nu ar trebui să îl consume.
  • Publicat:
Usturoiul verde: beneficii pentru inimă, ficat şi articulaţii

Dacă vă place gustul de usturoi, profitaţi de această perioadă pentru a încerca reţete delicioase şi sănătoase cu usturoi verde, care este bogat în vitamine, minerale şi substanţe benefice pentru organism.

Usturoiul verde are un gust mai puţin pronunţat decât cel matur şi poate fi consumat şi de persoanele care se confruntă cu arsuri. Desigur, cu moderaţie!


Datorită conţinutului bogat în vitaminele B şi C, fosfor, mangan, calciu şi zinc, usturoiul verde întăreşte sistemul imunitar, stimulează circulaţia sângelui, reglează nivelul de colesterol şi previne astfel bolile cardiovasculare.

De asemenea, alicina, substanţa conţinută de usturoi, are proprietăţi antioxidante şi previne oxidarea celulelor. Astfel, riscul de inflamaţii în organism este mult diminuat.

Cu doar 5 calorii la câteva fire consumate, usturoiul verde este o legumă-condiment ideală în dieta de primăvară, când toată lumea îşi doreşte să mănânce mai sănătos şi să slăbească.

Ce beneficii are usturoiul verde pentru sănătate

Usturoiul verde ajută la producerea de oxid nitric, o substanţă care ajută la relaxarea vaselor de sânge, îmbunătăţind astfel circulaţia sangvină. Astfel, riscul de formare a cheagurilor de sânge este diminuat şi este redusă probabilitatea de infarct şi accident vascular cerebral.

Pentru că este bogat în vitamine, minerale şi antioxidanţi, usturoiul verde este recomandat şi în timpul sarcinii, asigurându-i fătului substanţe nutritive esenţiale pentru dezvoltarea lui.

Totodată, usturoiul verde are efecte antiseptice şi antiinflamatoare. Persoanele care se confruntă cu dureri articulare sau infecţii de tract urinar sunt sfătuite să consume cât mai des usturoi verde, tocmai datorită acestor proprietăţi terapeutice.

Usturoiul verde este indicat şi în caz de viroze respiratorii sau alergii. Datorită uleiurilor volatile conţinute, dar şi a numeroaselor vitamine şi minerale, usturoiul stimulează sistemul imunitar şi ameliorează simptomele răcelii şi chiar a rinitei alergice.

Conţinutul bogat de potasiu din usturoi ajută la reglarea tensiunii arteriale şi a nivelului de colesterol din sânge, având totodată şi efect diuretic. Astfel, usturoiul verde este un aliment indicat în curele de detoxificare, ajutând rinichii şi ficatul să filtreze mai eficient toxinele. De asemenea, usturoiul verde este bogat în fier, mineral care previne anemia.

Usturoiul verde are şi proprietăţi antibacteriene, ajutând la ameliorarea simptomelor specifice parazitozelor şi infecţiilor bacteriene – crampe abdominale, diaree, dureri de stomac.

Usturoiul verde: contraindicaţii

Deşi este considerat un aliment sănătos, există şi situaţii când usturoiul verde trebuie evitat de anumite categorii de persoane. De exemplu, persoanele care urmează să fie supuse unei intervenţii chirurgicale sau dentare trebuie să evite consumul de usturoi cu cel puţin o săptămână înainte, pentru că acest aliment are efect anticoagulant şi creşte riscul de sângerare. De asemenea, persoanele care suferă de tulburări ale sângelui, cum sunt hemofilia sau boala von Willebrand, sunt sfătuite să ceară sfatul medicului înainte de a consuma usturoi verde.

În plus, usturoiul verde poate interfera cu acţiunea altor medicamente utilizate pentru subţierea sângelui sau pentru tratamentul HIV/SIDA, aşa că se recomandă evitarea acestuia.

Pe lângă aceste contraindicaţii, există şi posibilitatea unor reacţii adverse, cum ar fi refluxul gastroesofagian sau mirosul corporal neplăcut, dar astfel de situaţii sunt întâlnite în special când se consumă usturoi verde în cantităţi mari.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult