Fără niciun dubiu tehnologia a evoluat considerabil şi, cu siguranţă este în continuă dezvoltare. Numeroase gadgeturi ne uşurează viaţa de zi cu zi, dar câte dintre ele ne afectează sănătatea? În ultima perioadă, pe Internet au apărut tot mai multe referiri la aspecte îngrijorătoare legate de noile căşti wireless, despre care se vorbeşte că ar putea provoca cancerul, în urma radiaţiilor asupra creierului aşadar, clar subiectul ne-a atras atenţia. Înainte de a ne speria prea tare, să privim atent la câteva aspecte.
Totul a pornit în urma unui articol publicat pe Medium, în care era pusă întrebarea dacă sunt sigure pentru sănătate sau nu căştile wireless sau altele de tip Bleutooth. Articolul îl citează pe dr. Jerry Phillips, profesor biochimist al Universităţii din Colorado care este îngrijorat în privinţa acestui device, deoarece ”plasarea sa în canalul auditive expune ţesutul la un nivel relativ mare de radiaţii”.
De asemenea, materialul punctează că dr. Jerry Phillips nu este singurul îngrijorat de acest aspect, aducând în discuţie o petiţie adresată Naţiunilor Unite şi Organizaţiei Mondiale de Sănătate, semnată de 250 de cercetători din peste 40 de ţări. Există totuşi un aspect care nu este menţionat în declaraţie: în petiţie nu este menţionat tipul de device, brandul şi nici măcar nu se specifică că ar fi vorba de căşti wireless, ci se vorbeşte despre potenţialele riscuri ale tehnologiei cu câmp magnetic, care se regăseşte în toate device-urile Bleutooth. În plus, petiţia este veche, fiind publicată prima oară în anul 2015 şi updatată pe 1 ianuarie în acest an. Printre aceste device-uri se numără celularele, telefoanele fără fir şi staţiile lor, Wi-fi, antenele sau monitoarele pentru bebeluşi.
Ken Foster, doctor şi profesor al Universităţii din Pennsylvania, ale cărui cercetări vorbesc despre siguranţa câmpurilor electromagnetice, a declarat pentru Health.com că nu crede în aceste zvonuri, dar că într-adevăr căştile Bleutooth emit radiaţii, iar cercetări în această privinţă nu lipsesc. Guvernul federal al Statelor Unite a setat standarde de siguranţă în privinţa cantităţii de radiaţii care pot fi emise de device-urile consumatorului, iar cele cu Bleutooth se clasează sub acel nivel, chiar şi atunci când ajung în contact cu pielea. Mai mult, antena aflată în interiorul acestor căşti, care transmite unde radio, nu ajunge în canalul auditiv, ci rămâne în exterior, sub ureche. Mai mult, device-urile cu Bleutooth emit mai puţine radiaţii decât telefoanele mobile.
Şi, având în vedere că zilnic folosim telefoanele mobile, este destul de ciudat să ne îngrijorăm de ceea ce s-ar putea întâmpla în urma folosirii căştilor. Într-adevăr, dacă sunt folosite în fiecare zi timp de ore bune pentru a asculta muzică sau podcast-uri, bineînţeles că această expunere exagerată ar putea creşte riscul afectării sănătăţii. Dar dacă sunt folosite doar pentru conversaţiile telefonice, lucrurile nu stau chiar atât de rău, ba din contră, expunerea la radiaţii este mai mică decât dacă ai vorbi direct la telefon.
”Nu pot spune că nu există absolut nicio problemă cu aceste device-uri, pentru că nu există o dovadă că sunt 100% sigure. Aşadar, nu le pot spune oamenilor de ce să se teamă. Personal nu sunt îngrijorat”, susţine Foster.
Există însă câteva sfaturi de care trebuie să ţinem cont pentru a avea grijă de sănătatea noastră: