Specialiştii confirmă: care este cea mai sănătoasă pâine

Specialiştii au descoperit care este cel mai sănătoas tip de pâine şi, din acest motiv, nici nu trebuie să lipsească din dietă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Specialiştii confirmă: care este cea mai sănătoasă pâine
FOTO: 123rf.com

Chiar dacă multe persoane nu sunt de acord cu această afirmaţie, carbohidraţii sunt ideali în dietă, iar asta pentru că sunt principala sursă de nutrienţi şi funcţionează totodată şi ca principală sursă de energie pentru corp. Oferă organismului cantitatea necesară de glucoză care, la rândul său, ia forma energiei folosite pentru a susţine funcţionalitatea corpului şi activitatea fizică.

În ultimii ani, carbohidraţii s-au ales cu o reputaţie nu tocmai bună, mai ales de când dieta ketogenică a devenit extrem de populară (aceasta presupune consumul de alimente bogate în grăsime şi reducerea consumului de carbohidraţi). Însă, potrivit U.S. News and World Report, o dietă mult mai smart este cea mediteraneană, fiind totodată considerată cea mai sănătoasă dietă, caracterizată de consumul de peşte, ulei de măsline şi pâine.

Bineîneţels, nu toate tipurile de pâine (şi nu toate formele de carbohidraţi) sunt create în mod egal. Cele mai sănătoase sunt realizate din grâu întreg, ceea ce înseamnă că acestea conţin tărâţe, germeni şi endosperme. Aceste componente găzduiesc cei mai benefici nutrienţi, printre care se numără fibrele, vitamina B, zinc, magneziu, fier şi cupru. Pâinea albă, de exemplu, sau alte produse rafinate îşi pierd calităţile nutriţionale.

Specialiştii au reuşit să determine care este cea mai sănătoasă pâine şi au ajuns la concluzia că cea din grâu încolţit conţine cea mai mare cantitate de nutrienţi. Grâul încolţit este practic gârul întreg care trece prin procesul de germinare care are un impact mai mare asupra atributelor nutriţionale ale seminţelor, ceea ce înseamnă că grâul încolţit ar putea avea anumite beneficii unice spre deosebire de pâinea din grâu întreg. Germinarea creşte biodisponibilitatea nutrienţilor precum fosfor, fier, zinc, calciu, magneziu, potasiu, mangan şi acid folic. De asemenea, creşte nivelul de vitamina A, vitamina C şi aminoacizi, fibre şi compuşi fenolici. Mai exact, nutrienţii sunt mai uşor de digerat.

Înainte de a da fuga în magazin pentru a te aproviziona cu pâine din grâu încolţit, ia în calcul faptul că multe produse au în spate instrumente de marketing, iar numele nu reprezintă întotdeauna realitatea. Ca produsul să fie într-adevăr unul sănătos, ambalajul pâinii trebuie să conţină următoarele:

  • ingredientele trebuie să fie 100% din grâu întreg
  • să conţină cel puţin 2 grame de fibre şi 3 sau mai multe grame de proteină per porţie
  • să conţină mai puţin de 4 grame de zahăr
  • să conţină 0 grame de grăsime saturată per porţie.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult