De multe ori se spune că nu e greu să ajungi în topul ierarhiei ci să te menţii în vârful ei. Aşa se întâmplă şi în cazul persoanelor care ţin cure de slăbire. Rata de succes, constând în menţinerea greutăţii, este destul de redusă. Potrivit Societăţii Spaniole pentru Studiul Obezităţii (SEEDO), odată ce au slăbit, doar una din cinci persoane reuşeşte să îşi menţină greutatea.
Menţinerea greutăţii optime în cazul persoanelor care au trecut printr-un proces de pierdere a greutăţii se dovedeşte de cele mai multe ori o provocare mai mare decât aceea de a da jos kilogramele în plus. Se pare că doar 20 la sută dintre cei care pierd în greutate în urma unui proces de slăbire reuşesc să rămână la greutatea optimă. Pe de altă parte, adoptarea anumitor măsuri de control alimentar şi menţinerea lor pe o durată de doi până la cinci ani, poate creşte considerabil rata succesului în menţinerea greutăţii optime.
Totodată, conform unui studiu derulat de Ministerul Sănătăţii, Consumului şi Bunăstării Sociale al Spaniei, schimbarea regimului alimentar şi a stilului de viaţă poate contribui la diminuarea cu până la 10% a excesului ponderal.
Consumul moderat de băuturi fermentate, categorie din care face parte şi berea, se poate integra într-un stil de viaţă sănătos, inclusiv în dieta persoanelor care doresc să îşi menţină o greutate corporală optimă. Berea are în compoziţie ingrediente 100% naturale (drojdie, hamei, cereale şi peste 90% apă), iar atunci când este consumată moderat are un aport caloric redus: 90 kcal la 200 ml în varianta cu alcool şi doar 34 kcal în varianta fără alcool, pentru aceeaşi cantitate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca în cazul berii să nu se depăşească un consum zilnic de 330 ml pentru femei şi de 660 ml pentru bărbaţi, aceste cantităţi definind consumul moderat