Recunosc că nu ştiam prea multe despre Emiratul Ras Al Khaimah înainte să ajungem cu fiul nostru de 2 ani şi 7 luni acolo. Dintre cele 7 emirate unite (EAU), fusesem înainte de a fi părinţi în Dubai – ultrafascinant pentru arhitectură şi în Abu Dhabi (impresionant pentru Moscheea Sheick Zayed). Despre Ras Al Khaimah auzisem că are ca punct forte – natura. Şi în plus nu este aglomerat, distanţele sunt mici, preţurile pământene, iar hotelurile şi resorturile sunt prietenoase cu copiii de toate vârstelele. Surprizele nu s-au lăsat însă aşteptate.
După un zbor cu avionul de circa 5 ore cu plecare din Bucureşti, zbor de noapte, timp în care copilul a dormit foarte liniştit, zorii zilei ne-au găsit deasupra Dubaiului. De la fereastra avionului, Marc Robin aplauda magnificul peisaj scăldat în razele soarelui dar şi în nisip. Din când în când exclama chiar ”Wow”. Am rămas în minte cu acea imagine de culoare brun aurie şi ne-am îndepărtat de zgârie nori. Ne-am ”adâncit” către deşert. Soarele dimineţii era blând şi făcea ca nisipul să strălucească cu fiecare fir. De aproape pare mai roşiatic. În circa 50 de minute eram deja la hotel în Ras Al Khaimah. Maşina care ne-a transferat a fost dotată cu scaun de maşină potrivit vârstei copilului (a se menţiona în rezervare în prealabil), iar în aeroportul Internaţional Dubai există cărucioare care pot fi utilizate gratuit în aeroport. Deci nu este necesar să le aduceţi de acasă. La fel şi la hotelurile pun la dispoziţie fie cărucioare pentru copii fie au mini maşini electrice pentru transfer în resort.
Pe lângă nelipsitele bălăceli în apa mării (la mal este foarte mică) şi în piscinele dedicate, aveam să petrecem nişte clipe absolut memorabile alături de fiul nostru (jocul în nisip nesfârşit al deşertului, un show cu păsări răpitoare la apus, o baie la prima oră a dimineţii în propria piscină în mijlocul deşertului, prima lui întâlnire cu un ponei). I-am descoperit laturi noi ale personalităţii (nu mai accepta scaunul pentru copii la masă şi nici nu mai permitea să îi gustăm mâncarea). El a dat de gusturi noi (la două dintre hoteluri a primit caramele şi bomboane, dar i-a plăcut şi îngheţata de cardamom). Aveam să aflăm că în Ras Al Khaimah poţi vedea cămile nu doar în deşert (am văzut o mulţime în fiecare zi) ci şi în apa mării înotând (da şi ele vor să se răcorească). Iar iarna poţi fi la propriu printre flamingo roz la malul mării. Fauna şi flora sunt oarecum neaşteptate pentru o zonă atât de aridă, însă surprizele apar. Atunci când am făcut o călătorie cu ”abra”, o barcă tradiţională din lemn am fost întâmpinaţi de un grup de peşti zburători ”flying fishes”.
Un prilej de mare bucurie a fost şi vizita la Dubai Park and Resorts (un parc pentru copiii de la zero la 99 de ani), unde ne-am oprit la Legoland WaterPark (o mulţime de piscine şi tobogane inspirate de piesele lego – potrivite pentru diverse vârste). Am fost uimită să văd reacţia spontană a copilului nici 3 ani atunci când a văzut o fată din Tahiti construită exclusiv din piese lego de înălţimea lui ce-i drept – a sărutat-o de vreo 20 de ori. Apoi şi apoi copii la fel de mici i-au urmat exemplul. Un moment emoţionant pe care l-am petrecut aici a fost (poate mai mult pentru mine, căci am crescut cu ei în inimă) întâlnirea cu Ştrumfii (da, în acest an celebrează 50 de ani), iar în parcul Motion Gate întregul sat de strumfi este reprodus. Nu a mai fost timp, însă mi-ar fi plăcut să vizitez şi Parcul Bollywood, primul parc cu această tematică din lume. Însă mereu e bine să laşi ceva de bifat pentru a găsi motive de întoarcere.
Unul dintre cele mai palpitante momente a fost la o fermă de perle de cultură (în trecut acest loc fiind un punct important pe ”Drumul Perlelor” încă de acum 6000 de ani) – după ce am înţeles cum se formează perlele şi am avut ocazia să testăm dacă o scoică a făcut perla mult dorită (60% dintre scoicile din ferme produc perle şi doar o scoică sălbatică din 100 produce o perlă) am putut admira diverse perle naturale de prin lume. Diverse forme, diverse mărimi, diverse culori – toate fascinante, recunosc. Atât de tare s-a entuziasmat Marc Robin căci, cu inocenţa şi iuţela specifice unui copil, a amestecat două grămăjoare de perle expuse pe catifeaua roşie în muzeul în aer liber situat chiar pe o barcă veche din lemn. Nici o perlă nu a fost pierdută, nimeni nu a fost certat, deşi recunosc că mie îmi stătuse inima pe loc pentru o secundă. Şi nimeni nu era vinovat, căci copilul găsise chiar pe scaunul din avionul cu care am venit o mărgea albă de care a fost foarte încâtat de ”comoară” depozitând-o la un moment dat într-un dintre pantofii săi . Trebuie să menţionez că am avut onoarea să îl însoţim pe micul domn pentru prima oară şi la discotecă, pe malul mării, la lumina lunii, unde a îmbrăţişat toate fetele prezente. De la atâta entuziasm şi-a julit şi coatele. Tot pentru prima oară.
Şi adulţii pot avea parte de experienţele lor senzaţionale în Ras al Khaimah. Spre exemplu, pe muntele Jebel Jais se află instalată cea mai lungă tiroliană din lume (zip line), dar unde se fac şi drumeţii, căţărări sau doar plimbări. Ori puteţi lua lecţii de călărie, varianta pe care eu am ales-o de data aceasta. Amatorii de sporturi pe apă găsesc o ofertă largă de astfel de activităţi. Paraseilingul este încă în vogă.
Noi am am stat de data aceasta în resorturi kids friendly – la două hoteluri situate pe malul mării (Double Tree By Hilton Marjan Island şi Hilton Ras Al Khaimah Resort & Spa) şi la un hotel situat în deşert (Ritz Carlton Al Wadi Desert). Recunosc că a fost extrordinar să fie şi alţi copii în hotel – atmosfera era relaxată şi nu eram doar noi cei care ”deranjăm liniştea”. Peste tot personalul vorbeşte limba engleză şi este antrenat să aibă ca oaspeţi copii de toate de vârstele (zâmbesc şi fac conversaţii cu ei), iar resorturile oferă activităţi specifice intereselor celor mici, au piscine speciale şi o mulţime de salvamari. Mâncarea a fost mereu proaspătă şi diversă spre bucuria noastră dar şi a copilului care în ultimele zile prinsese curaj şi vizita singur bufetul cam de 20 de ori la fiecare masă. Din când în când se uita să vadă dacă suntem pe urmele lui. Am aflat că îi plac falafelul, supele asiatice cu puţin ardei iute, dar şi gofrele proaspete. Din fericire, nu a avut probleme de sănătate, dar în eventualitatea unor situaţii de urgenţă, există medici, dar şi farmacii în hoteluri sau în proximitate şi evident, spitale.
Ofertă specială Ras Al Khaimah 1.05 – 30.09.2019 – bilete de avion gratuite şi reduceri la diverse servicii pentru copii: en.rasalkhaimah.ae/ifoundrakde
Cazare
Double Tree by Hilton Marjan Island Cameră dublă cu pat de copil şi mic dejun (de la 145 euro/noapte)
doubletree3.hilton.com/en/hotels/uae
Ritz Carlton Al Wadi Desert ritzcarlton.com/en/hotels/uae/al-wadi-desert: preţ la cerere
Hilton Resort and Spa Cameră dublă şi pat de copil, de la 100 euro/noapte hilton.com/en/hotels/uae
Parcuri şi excursii:
Dubai Parks & Resorts: dubaiparksandresorts.com/en
Activităţi Jebel Jais: jebeljais.ae/
Restaurante:
Mâncare organică: Puro puro.ae/
Mâncare tradiţională arăbească: Al Fanar Restaurant alfanarrestaurant.com/alfanar-rak
Pagină oficială Ras Al Khaimah: en.rasalkhaimah.ae/
Fotografii Marc Vorsatz, Media Crew Mitte