Cum alegi carnea de mititei? Un expert român explică

Carnea de mici trebuie să aibă în compoziţie peste 85% carne şi să nu conţină monoglutamat de sodiu, aromă de fum, carmin, zahăr sau condimente nenaturale.
  • Publicat:
Cum alegi carnea de mititei? Un expert român explică
Cum alegi carnea de mititei? Un expert român explică, foto 123RF.com

Din cultura noastră gastronomică, din cultura socială dar şi din cultura vizuală fac parte mititeii sau popular, micii. Sunt atât de plăcuţi încât constituie şi atracţie turistică pentru străinii ce ne vizitează. Mititeii sunt atât de comuni, încât nici prin cap nu ar da multora dintre români ce conţin mai nou. Pe lângă carne, aceştia pot conţine şi ”aromă de fum”, ”monoglutamat de sodiu” sau ”carmin” etc.

Când simţim miros de mititei închidem ochii şi am merge teleghidaţi către grătar – atât de impregnate sunt aromele de mici în cultura noastră. Sezonul grătarelor s-a deschis, iar ieşirile la iarbă verde cu mititei incluşi în meniu sunt o plăcere. Însă ce carne de mici alegem? De curând, Asociaţia Pro Consumatori a efectuat un studiu asupra a 25 de tipuri de carne de mici care se vând în magazinele din România, iar concluziile au fost următoarele. Pe lângă carne de la diverse animale (carne de portc, carne de vită, carne de oaie, de căprioară, de cerb, de urs, carne de pui cu piele), seu de vită, slănină, apă, diverse tipuri de sare, bicarbonat de sodiu, condimente (chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia, usturoi – natural sau deshidratat-, nucşoară, ceapă, pătrunjel, măghiran) etc se folosesc şi arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, zahăr, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu. Mai mult, conţinutul de carne din carnea de mici diferă în funcţie de produs (între 61,5 şi 90 la sută) conform studiului APC.

Cum alegem corect carnea de mititei?

Definiţia spune că mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu. Şi noi ce carne de mici alegem, vorba votantului lui Caragiale… 
Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC, explică „Consumatorii se aşteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conţinutul şi calitatea produsului, lucru care nu se întâmplă în cele mai multe situaţii”. La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conţinutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85% din conţinutul caserolei, iar pe de altă parte celelalte ingrediente din compoziţie.

Ce carne de mici trebuie evitată?

Trebuie să evitaţi acei mici care au în compoziţie arome, aromă de fum şi aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, carmin, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izoascorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitaţi mititeii cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale şi fibra de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respectivă” adaugă conf. Prof. Stanciu.

De ce trebuie evitate alimentele cu adiviti

Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung. ”Aditivii au numai un rol tehnologic, „acoperă” calitatea scăzută a ingredientelor principale, creând percepţii false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospeţimea, culoarea, gustul şi aroma“ a explicat preşedintele APC. 

Mititeii trebuie consumaţi cu pâine bună

De asemenea, expertul în nutriţie avertizează că pâinea feliată nu reprezintă cea mai sănătoasă alegere din cauza aditivilor alimentari conţinuţi din belşug în unele produse, dar şi a unor ingrediente precum margarina, ulei de palmier, făină de fasole, fibre de citrice. ”Recomand consumatorilor să consume pâine neagră, pâine integrală şi pâine graham, realizată numai din cele 4 tipuri de ingrediente (făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie şi sare)” a încheiat Stanciu.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult