Experienţa mea cu microneedlingul: prin ce am trecut

Microneedlingul s-a aflat pe lista mea de testare aşadar, cu prima ocazie, nu am avut nicio ezitare. Iată prin ce am trecut!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Experienţa mea cu microneedlingul: prin ce am trecut
Tratament cu microneedling- experienţa mea
Suntem femei. Ne place să avem grijă de tenul nostru, să fim frumoase şi să menţinem cât mai mult posibil aspectul întinerit al pielii. Elixirul tinereţii nu există. Este doar un vis frumos cu care ne amăgim însă, putem încetini procesul de îmbătrânire prin diferite tratamente, creme care să ofere hidratare pielii şi un aspect cât mai sănătos şi multe alte metode eficiente. 
Pentru că îmi place să mă informez în privinţa celor mai noi şi populare tratamente, pe lista mea s-a aflat microneedlingul, cu care am avut o experienţă de care m-am temut, ce-i drept, dar asta din cauza anumitor concepţii create de persoane din jurul meu care au urmat acest tratament, iar durerile erau nelipsite. În cazul meu, din contră, acestea nu au existat. Sau cel puţin au fost insesizabile. Ulterior, am înţeles de ce şi tocmai de aceea vreau să vă vorbesc despre toată această experienţă pentru a nu ajunge să luaţi decizii după ureche.

Microneedling: cum funcţionează, pas cu pas

Microneedling este o procedură minim-invazivă care stimulează creşterea colagenului şi care poate fi efectuată alături de alte tratamente, cum ar fi PRP, peeling, fillere etc. Mulţi dintre noi ne confruntăm cu anumite probleme ale pielii precum cicatrici, vergeturi, acnee, rozacee, căderea părului, hiperpigmentări, laxitate, depozite adipoase sau celulită şi, din fericire, toate acestea pot fi ameliorate şi tratate cu ajutorul microneedlingului.
Am trecut pragul cabinetului doamnei doctor Amalia Anghel, medic specialist dermatovenerologie, care ne-a vorbit despre acest proces, rezultate, aparatele care se folosesc şi, curiozitatea m-a îndreptat chiar să testez această procedură. Aşadar, simţită pe pielea mea, am trecut peste încă o experienţă cu zâmbetul pe buze.
Primul pas stă în demachierea şi pregătirea pielii pentru procesul de microneedling. Se dezinfectează bine, iar apoi se aplică anestezia sub formă de cremă, care se lasă timp de câteva minute să acţioneze. Între timp, se pregăteşte cocktailul de substanţe active care urmează să fie injectat în piele: farmacologice, aminoacizi, enzime, vitamine, minerale şi extracte din plante.
Spre deosebire de o seringă tradiţională, cu care se efectuează procedura clasică de mezoterapie, Dermapen 4, tehnologia folosită în cazul meu, utilizează un sistem de 16 ace de 33 gauge, din oţel medical inoxidabil, gamma sterilizate care oscilează până la 120 vibraţii/secundă şi care creează 1920 de canale în piele pe secundă! Până şi cei mai experimentaţi medici, care folosesc mezoterapia, nu pot face mai mult de 2 sau 3 injectări într-o secundă.
În momentul aplicării tratamentului se produc două efecte: o leziune superficială, rapid reversibilă care declanşează la nivelul pielii un răspuns de vindecare cu stimularea sintezei de colagen şi elastină, iar al doilea efect este crearea, prin înţepare, de multiple canale permeabile pentru substanţele active aplicate pe piele în timpul procedurii.
Dacă în cazul folosirii seringilor pentru mezoterapie nu putem controla profunzimea injectării decât aproximativ, când vorbim de Dermapen 4, adâncimea acelor poate fi setată cu o precizie foarte bună în gradaţii de 0,1 mm până la maxim 3 mm, în cazul cicatricilor adânci. În cazul meu s-au folosit 0,9 mm, insistându-se pe zonele cu cicatrici post acneice. Nu am simţit niciun fel de durere, poate foarte puţin în zonele cu cicatrici în care s-a insistat, deşi stăteam cu teama de a nu trece prin experienţele prietenelor care au încercat acest tratament. Acum am aflat şi de ce au existat aceste diferenţe. Acest tratament se realizează în cabinetul medicului dermatolog, nicidecum la salonul de cosmetică, iar astfel eviţi şi să ai parte, de fapt, de o experienţă cu o replică a aparatului.

Contraindicaţii şi efecte adverse

Mai mult, înainte de a face acest tratament este nevoie de o discuţie cu specialistul dermatolog, pentru că sunt pacienţi care nu pot urma acest tratament.
”Pacientul care nu poate face tratamentul cu microneedling este pacientul cu infecţii active, inclusiv pustule, infecţie recurentă de herpes. Nu poţi să lucrezi pe infecţii active, pe pustule, pentru că asta înseamnă o însămânţare în microcanalele deschise”, explică dr. Amalia Anghel.
Ca efecte în urma procedurii apare înroşirea pielii. După tratament, în cabinet se aplică o cremă şi se lasă să acţioneze peste noapte. A doua zi am putut merge liniştită la birou, fără să mă tem de roşeaţă, deşi încă mai era puţin prezentă. Mi-am urmat rutina de îngrijire- demachiere, curăţare cu un gel potrivit tenului meu, hidratare şi factor de protecţie. Am aplicat machiajul şi ta-daam! M-am putut întoarce la lucru, fără să fiu nevoită să-mi iau zile libere şi să mă ascund în casă.
”Reacţiile post tratament sunt înroşirea, pacientul pleacă roşu şi rămân aceste semne o zi, maxim două, depinde de profunditatea needlingului. Uneori ai nevoie să lucrezi cu o profunditate mai mare dacă vorbim despre cicatrici sau pielea se poate exfolia uşor. Cel mai adesea reacţiile adverse sunt din categoria reacţiilor alergice: poate că sunt pacienţi care sunt alergici la cocktailurile pe care eu le folosesc”, a explicat dr. Amalia Anghel.
Tratamentul poate fi folosit pe faţă, inclusiv pe pleoape, gât, decolteu, mâini şi alte zone ale corpului şi sunt necesare de obicei între 4-6 şedinţe efectuate la un interval de 2-4 săptămâni şi şedinţe de întreţinere a căror frecvenţă este stabilită de către medicul dermatolog.
Într-adevăr, ca reacţii, 3-4 zile pielea mea a fost foarte uscată şi exfoliată, motiv pentru care am folosit creme şi seruri intens hidratante pentru a reveni la normal. Nu pot spune dacă se văd diferenţe majore în urma tratamentului, dar ştiu că pielea mea este mai bine şi că ceva bun i se întâmplă, în special după modul în care machiajul se vede aplicat. Pentru mine acesta este primul semn, mai ales că în momentul aplicării machiajului, faţa devine o pânză, iar eu sunt artist.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Amalia Anghel - Medic primar Dermatovenerologie
Dr. Amalia Anghel este Medic Primar Dermatovenerologie, Doctor în științe medicale, Expert Terpii injectabile / Terapii laser / Dermatoscopie & Dermato-oncologie și Trainer Juvederm România & Alma Laser in cadrul clinicii SKINMED. Titulaturi și funcții dermatologie, dermatoscopie, ...
citește mai mult