În general, glanda tiroidă ce nu mai funcţionează corect este asociată cu îngrăşarea sau slăbirea. Însă disfuncţiile tiroidei au multe feţe ce nu ţin doar de greutatea corporală, ci de întregul corp. „Glanda tiroidă are un rol important în buna funcţionare a întregului organism. De aceea, atunci când nu mai funcţionează în parametri normali, pacientului îi este afectată calitatea vieţii, atât a celei personale, cât şi a celei profesionale” explică prof. dr. Cătălina Poiană, Preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie.
Când ne dăm seama că este ceva în neregulă cu tiroida? ”Este cât se poate de important ca atunci când observă că nu mai au energie fără să fi depus efort fizic sau intelectual intens, că nu se mai pot concentra, să meargă la medicul endocrinolog pentru investigaţii amănunţite. Normal este să se simtă bine. Oboseala cronică, apatia şi stările recurente de melancolie nu sunt normale.”, spune prof. dr. Cătălina Poiană, Preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie.
Pe lângă problemele cauze de lipsa diagnosticării la timp a bolilor tiroidiene, unii pacienţi nu respectă tratamentul. Dr. Diana Păun, medic primar endocrinolog explică: „Din păcate, în România, mulţi pacienţi renunţă la tratament în momentul în care apar anumite schimbări, dând vina pe medicaţie. Având în vedere că ne confruntăm cu o dereglare hormonală, ce se poate manifesta în grade diferite de la un pacient la altul, este important dozajul. Insist ca, înainte să renunţe la tratament, pacienţii să meargă la medicul curant pentru a stabili împreună cel mai bun preparat şi doza potrivită. Medicina a evoluat foarte mult şi e păcat să nu se bucure de un tratament personalizat la care au acces chiar acum”.
Din cauză că în România bolile tiroidei sunt subdiagnosticate, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Afecţiunilor Tiroidiene, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), în parteneriat cu Administraţia Prezidenţială, Societatea Română de Endocrinologie şi cu Societatea Română de Psihoneuroendocrinologie a lansat a treia ediţie a campaniei naţionale de popularizare a manifestării bolilor tiroidiene. Campania se numeşte „Feţele ascunse ale disfuncţiilor tiroidiene” şi se va derula până la sfârşitul anului.