10 fructe şi legume pe care să nu le mănânci niciodată fără să le speli înainte

Află care sunt fructele şi legumele care trebuie neapărat spălate înainte să le mănânci.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ţi-e poftă de o piersică parfumată şi zemoasă? Nu muşca din ea înainte să o speli! La fel trebuie să procedezi cu multe alte fructe şi legume. În caz contrar, te poţi îmbolnăvi, avertizează specialiştii. Greaţa, vărsăturile, durerile de stomac şi diareea sunt principalele semne că ai contractat o bacterie sau un virus care se ascund printre frunzele de salată sau pe suprafaţa unui măr, de exemplu.

De asemenea, bacteriile se pot ascunde cu uşurinţă printre frunzele de ceapă murdare de pământ, aşa că este foarte important să speli temeinic acest aliment înainte de a-l consuma.

Însă alimentele pot fi contaminate şi de mâinile murdare. Gândiţi-vă numai prin câte mâini trec fructele şi legumele înainte de a ajunge pe mesele noastre – fermieri, angajaţii magazinelor, clienţii care le testează. E foarte posibil ca, pe tot parcursul acesta, cineva să nu aibă mâinile curate şi să aibă pe suprafaţa lor bacterii. Încă un motiv să speli bine de tot fructele şi legumele înainte să le consumi! Iar dacă vrei să fii sigur că elimini orice urmă de bacterie sau pesticide, spală-le cu un amestec de apă şi oţet.

Vezi în GALERIA FOTO de mai jos o listă cu fructe şi legume pe care neapărat trebuie să le speli înainte să le mănânci.

Salată verde

Fie că o cumperi de la supermarket sau din piaţă, de la ţărani, salata verde trebuie întotdeauna spălată bine cu apă rece, frunză cu frunză, înainte de a o consuma. În caz contrar, bacteriile care se pot ascunde în urmele de pământ din salată pot ajunge în organismul tău. În plus, frunzele de salată pot adăposti şi insecte şi sigur nu vrei ca acestea să ajungă în salata ta.

Fructe de pădure

Căpşunele, zmeura, afinele, murele fac şi ele parte din lista fructelor care trebuie neapărat spălate înainte de a fi mâncate. Pentru că nu au o coajă care să le protejeze de pesticide sau pământ, ar fi bine să consumi astfel de fructe doar din surse sigure, bio. Potrivit specialiştilor, căpşunele reţin cea mai mare cantitate de pesticide, motiv pentru care suntem sfătuiţi să avem grijă de unde le cumpărăm.

Mere

Un măr pe zi ţine doctorul la distanţă! Dar, pentru a te bucura de toate beneficiile acestui fruct, ai grijă să îl speli înainte de a-l consuma. Pe coaja acestora se găsesc multe substanţe chimice utilizate pentru a prelungi prospeţimea acestora şi pentru a le da acel aspect lucios, care pot avea efecte negative asupra stomacului nostru. Dacă nu aveţi o sursă sigură din care puteţi achiziţiona mere bio, nestropite, neapărat spălaţi-le înainte să le mâncaţi. O soluţie din apă cu oţet este cea mai eficientă metodă pentru îndepărta astfel de pesticide de pe suprafaţa merelor.

Ţelină

Dacă vreţi să înlocuiţi gustările nesănătoase dintre mese cu tulpini de ţelină (apio), aţi face bine să le spălaţi riguros înainte să le consumaţi. Asta deoarece tulpina poate reţine urme de pământ, în care se pot ascunde numeroase bacterii. O „baie” rapidă în apă rece cu o linguriţă de oţet va rezolva problema.

Cartofi şi alte rădăcinoase

Cartofii, păstârnacul, morcovii, rădăcina de pătrunjel şi ţelina sunt legume care neapărat trebuie spălate şi curăţate de coajă înainte de a fi consumate. Pericolul este reprezentat de acelaşi pământ în care pot sălăşlui bacterii periculoase.

Spanac

Spanacul este faimos pentru faptul că adăposteşte în frunze cantităţi mari de pământ şi, implicit, de bacterii. Pentru a evita să te îmbolnăveşti din cauza acestora, spală riguros frunzele de spanac înainte de a-l consuma. Dacă vrei să ai mai puţine bătăi de cap, poţi cumpăra spanac ambalat prespălat, lucru valabil şi în cazul salatei.

Verdeţuri

Toate verdeţurile, fie că vorbim de pătrunjel, mărar, leuştean, busuioc etc., trebuie spălate bine înainte de a le adăuga în mâncăruri, mai ales că multe gospodine adaugă aceste mirodenii în ciorbe sau în alte mâncăruri la finalul procesului de gătire, fără ca acestea să mai fiarbă. Cea mai sigură cale de a scăpa de pământul de pe verdeţuri este să le pui într-un bol cu apă rece şi să le speli până apa devine limpede.

Fructe uscate deshidratate

Ştiai că fructele uscate sunt unele dintre cele mai murdare fructe? Mai ales cele neambalate, vândute la kilogram, acumulează mult praf,  dar şi bacterii provenite din aer şi de la oameni care pun mâna pe ele. Aşadar, dacă ţi-e poftă de fructe uscate, precum stafide, curmale, caise sau prune, spală-le înainte să le mănânci sau cumpără unele ambalate, care nu au fost depozitate în condiţii necorespunzătoare.

Fructe oleaginoase

Nucile, alunele de pădure, arahidele, migdalele şi fisticul pot acumula bacterii periculoase, mai ales dacă nu sunt depozitate corespunzător. Un motiv în plus să le speli înainte să le mănânci este faptul că apa îndepărtează şi o mare parte din acidul fitic conţinut de acestea, un compus responsabil cu apariţia cariilor dentare, dar şi a osteoporozei.

Roşii

În categoria fructelor care trebuie neapărat spălate înainte de a fi consumate sunt incluse şi roşiile. De altfel, roşiile conţin cea mai mare cantitate de pesticide cu potenţial dăunător pentru organism. Studiile au arătat că expunerea la o cantitate mare de pesticide este asociată cu numeroase afecţiuni, copiii fiind cei mai sensibili la acţiunea acestora.

Alte fructe şi legume care nu trebuie mâncate fără a fi spălate în prealabil sunt: citricele moi (mandarine, portocale, clementine, grepfrut, pomelo), ananasul, perele, piersicile, nectarinele, caisele, castraveţii, fasolea, mazărea, dovleceii şi bamele.

Cum se spală corect fructele şi legumele

Pentru o curăţare temeinică a fructelor şi legumelor se recomandă soluţiile speciale, dar poate fi făcută şi acasă o astfel de soluţie: se amestecă 2 linguri de oţet cu 500 ml de apă sau 2 linguri de bicarbonat de sodiu, 2 linguri de zeamă de lămâie cu 500 ml de apă. Se spală fructele şi legumele sub jet de apă rece, timp de 60 de secunde, apoi se clătesc într-un vas cu soluţia preparată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult