Calcaiele crapate pot sa apara din mai multe cauze, de la o hidratare insuficienta, la expunerea necorespunzatoare a piciorului din incaltaminte. Pielea groasa sau uscata din jurul calcaielor prezinta un risc ridicat de a crapa, asa ca este cu adevarat important sa recunosti simptomele si sa actionezi imediat pentru tratarea sau prevenirea acestora.
Cele mai frecvente cauze care duc la craparea calcaielor sunt:
- Lipsa hidratarii – cea mai comuna cauza a calcaielor crapate. Pielea talpilor este deseori uscata si aspra. Acest lucru poate fi cauzat de nivelul scazut al glandelor sudoripare. Ai grija, riscul de crapare se accentueaza atunci cand pielea ta are tendinta de uscare, datorita lipsei de elasticitate.
- Deficientele – Lipsa de vitamine, minerale si zinc din dieta pot afecta sanatatea calcaielor.
- Statul in picioare – Evita sa petreci mult timp stand in picioare la serviciu sau acasa.
- Imbatranirea pielii – Pielea groasa, uscata, descuamata isi pierde elasticitatea odata cu inaintarea in varsta, ca atare, astfel de crapaturi pot avea o incidenta mai crescuta.
- Tulburarile – Micoza, psoriazisul, eczemele, bolile tiroidiene, diabetul si anumite afectiuni ale pielii pot fi cauze ale calcaielor crapate.
- Obezitatea – Supraponderabilitatea are capacitatea de a creste presiunea asupra pernutelor de grasime de la nivelul calcaielor. Aceasta poate cauza extinderea spre lateral si, daca pielea nu este flexibila, poate pune presiune pe talpa piciorului, ducand la craparea calcaielor.
- Expunerea piciorului – Incaltamintea decupata la spate (papuci, sandale) permit pernutelor de grasime de la nivelul talpii sa se extinda, marind posibilitatea aparitiei calcaielor crapate. Nu uita ca ingrijirea regulata a picioarelor este importanta atunci cand porti incaltaminte decupata.
- Igiena – Circumstantele sau conditiile neigienice pot fi o alta cauza.
- Apa – Apa poate indeparta uleiurile naturale din piele si o poate lasa aspra sau uscata. De asemenea, petrecerea unui timp indelungat in zone cu umiditate ridicata, precum baia, poate cauza uscarea si craparea calcaielor.
De ce apar calcaiele crapate?
Calcaiele crapate apar atunci cand pielea din jurul calcaiului se despica. O combinatie de uscaciune si presiune conduce la craparea calcaielor, pielea devine fragila si incapabila sa-si mentina nivelul de hidratare.
Cum poti combate calcaiele crapate?
Aplicarea unor produse de curatare si hidratare va ajuta la mentinerea unor calcaie sanatoase. Scholl Crema pentru Tratarea Calcaielor Crapate contine keratina si stimuleaza procesul natural de refacere al pielii, avand efecte vizibile in doar 3 zile.
Nu in ultimul rand, daca observi ca simptomele persista, chiar si dupa tratament, nu ezita sa iei legatura cu medicul de familie sau un dermatolog pentru a afla daca exista alte potientiale cauze sau probleme de sanatate.