Împrumuţi periuţa de dinţi? Medicul stomatolog Adrian Mina explică ce boli poţi lua

Numeroase boli pot fi transmise chiar şi atunci când împrumutăm o simplă periuţă de dinţi.
  • Publicat:
Împrumuţi periuţa de dinţi? Medicul stomatolog Adrian Mina explică ce boli poţi lua
FOTO: 123rf.com / Împrumuţi periuţa de dinţi? Medicul stomatolog Adrian Mina explică ce boli poţi lua

1 din 4 oameni obişnuiesc să împrumute periuţa de dinţi apropiaţilor, arată studiile. Medicul stomatolog Adrian Mina explică de ce anume nu este indicat să faci acest lucru şi care sunt pericolele la care te expui atunci când o altă persoană se spală pe dinţi cu periuţa ta, pe care apoi o foloseşti.

„Cavitatea orală a fiecărui om conţine sute de tipuri de microorganisme specifice fiecărui individ în parte. În momentul periajului, o parte din aceste microorganisme aflate pe suprafaţa dinţilor şi în compoziţia plăcii bacteriene se depun şi pe perii periuţei de dinţi. Aceasta devine din ce în ce mai încărcată cu microorganismele rezidente în cavitatea orală a pacientului. A împărţi deci periuţa de dinţi cu o altă persoană, indiferent de statusul relaţional, reprezintă o metodă clară şi sigură de a adăuga colecţiei de microorganisme din cavitatea orală alte câteva sute de specii de microorganisme care în mod normal nu existau până atunci”, declară medicul stomatolog.

Problema parodontozei

Indiferent cât de apropiată îţi este acea persoană, împrumutarea periuţei de dinţi nu face altceva decât să te expună la pericolul contaminării cu viruşi extrem de periculoşi pentru sănătatea orală.

„Dacă un pacient cu boală parodontală face schimb de periuţe cu un alt pacient care nu prezintă această afecţiune, acesta din urmă acumulează la nivelul cavităţii orale microorganismele care au determinat apariţia bolii parodontale, iar riscul ca şi acesta să o dezvolte acum este extraordinar de mare. Deci schimbul de periuţe între persoane cu un status relaţional diferit, familie, prieteni sau parteneri de viaţă, reprezintă, de fapt, un schimb clar de potenţiale probleme ale cavităţii orale”, adaugă medicul Adrian Mina.

Transmiterea virusului HIV sau hepatitei

Dr. Adrian Mina dezvăluie că nu doar sănătatea orală îţi este pusă în pericol atunci când împarţi periuţa de dinţi cu altcineva, ci şi starea generală de sănătate.

„Uneori, în timpul periajului, se produc şi uşoare sângerări la nivel gingival cauzate de un periaj intempestiv sau de existenţa unei gingivite cronice. Problema cea mai mare cu aceste sângerări gingivale este calitatea de vehicul pe care o deţine sângele. Prin intermediul acestuia, boli precum hepatite şi HIV se pot transmite cu uşurinţă prin schimbul de periuţe.

De asemenea, prin schimbul de salivă se pot transmite diferite alte boli cu răsunet la nivelul cavităţii orale sau sistemic, cum ar fi infecţiile cu virusul herpetic, mononucleoza infecţioasă, virusuri gripale şi paragripale, virusul varicelei şi chiar infecţii streptococie şi candidozice. În concluzie, schimbul de periuţe nu face decât o defavoare persoanelor care o împrumută prin acumulare de noi microorganisme şi susceptibilitate la afecţiuni noi sistemice şi ale cavităţii orale”, spune Dr. Adrian Mina.

Urmărește CSID.ro pe Google News