“Migrena afectează una din şapte persoane la nivel mondial şi, împreună cu alte tipuri de cefalee, este una dintre principalele cauze ale dizabilităţii. În ciuda impactului său omniprezent, migrena continuă să fie mult sub-recunoscută, sub-diagnosticată şi sub-tratată.”, declară Dr. Adina Maria Roceanu, neurolog.
Dr. Dan Mitrea, neurolog descrie migrena astfel: “Migrena este o afecţiune neurologică cronică, frecvent întâlnită (aproximativ 14% din populaţie suferă de migrenă pe parcursul vieţii), dizabilitanta care se manifestă prin atacuri recurente de durere de cap moderat-severe, însoţite de greaţă, vărsătură şi/sau foto/fonofobie. Migrena are impact asupra calităţii vieţii persoanelor afectate, dar şi asupra persoanelor din jurul acestora (familie, colegi de serviciu, angajatori). Persoanele cu migrenă au o sensibilitate crescută. Creierul acestor persoane reacţionează în mod exagerat la anumiţi stimuli, denumiţi factori trigger, care determină apariţia unui atac migrenos”.
Vorbind despre tratamente şi managementul migrenei, Dr. Patricia Daniela Toboc, Medlife, declară:
„Migrena nu poate fi vindecată, dar cu mijloacele terapeutice disponibile în momentul actual poate fi tratată eficient în cele mai multe cazuri. În timpul atacului de migrenă este importantă administrarea tratamentului acut la debutul durerii de cap. Dacă se administrează prea târziu, medicaţia nu mai este eficientă. Într-o primă etapă se administrează medicamente nespecifice antiinflamatoare, antialgice, iar dacă nu au efect se administrează medicamente din clasa triptani sau medicamente profilactice, doar la recomandarea unui medic. Eficienţa tratamentului profilactic poate deveni evidentă şi înseamnă o reducere cu peste 50% a zilelor cu migrenă sau o ameliorare clinic semnificativă după 2-3 luni de tratament. În ultimul an o nouă clasă de medicamente profilactice, specifică migrenei a fost aprobată”.
Dr. Bogdan Pană, medic neurolog, descrie câteva dispozitive medicale inovatoare şi mecanisme de gestionare a migrenei: „Printre factorii care pot declanşa sau pot agrava migrenele se numără: alcoolul, anumite alimente (brânzeturi, alimente cu monoglutamat de sodiu, cafea, ciocolată), stresul, foamea, oboseala accentuată, menstruaţia, folosirea contraceptivelor orale, somnul insuficient, exerciţiile fizice prea intense şi schimbările meteorologice. Dacă pacientul nu doreşte să apeleze la medicamente consacrate pentru durerile de cap, există alternative. Tratamentul non-farmacologic al durerilor de cap include: tehnici de relaxare, biofeedback, acupunctură şi stimularea electrică nervoasă transcutanată. Cefaly este primul dispozitiv medical aprobat pentru profilaxia migrenei, iar în septembrie 2018 a fost lansat în Europa Cefaly Dual, eficient atât în prevenţie, cât şi în acut. Această terapie prin TENS poate fi accesată în premieră în România, însă doar la recomandarea medicului neurolog. Efecte maxime se produc după 4 luni de folosire preventivă (în fiecare zi, timp de 20 de minute)”.