Cum identifici un accident în pat şi ce soluţii există pentru evitarea unei sarcini

Iată cum putem evita o sarcină nedorită şi cum putem trece peste accidentele din timpul sexului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum identifici un accident în pat şi ce soluţii există pentru evitarea unei sarcini
FOTO: 123rf.com / Cum identifici un accident în pat şi ce soluţii există pentru evitarea unei sarcini

Pe platforma www.planificaneprevazutul.ro specialiştii se lovesc frecvent de întrebări despre riscul apariţiei unei sarcini nedorite şi cum se poate evita sau ce e de făcut în cazul în care un accident in contracepţie s-a produs. Odată ce ai început viaţa sexuală, e bine să cunoşti riscurile la care te expui şi să începi să te informezi, astfel încât să rămâi protejat. Dr. Mirela Popa, specialist în cadrul campaniei Planifică Neprevăzutul ne vorbeşte despre accidente în timpul sexului şi cum putem evita o sarcină nedorită.

Accidente în timpul sexului

  • Cele mai frecvente accidente care se pot întâmpla au legătură cu prezervativul. În primul rând, pentru protecţie maximă, asigură-te că laşi suficient spaţiu în capătul acestuia pentru a permite depozitarea spermei în momentul ejaculării şi verifică data expirării acestuia înainte de a-l folosi. Cu toate aceste condiţii îndeplinite, tot mai există situaţii când prezervativul se poate rupe sau alunecă de pe penis în timpul sexului, cazuri în care protecţia nu mai este asigurată şi trebuie să apelezi la pilula de a doua zi.
  • Un alt accident cu care se confruntă tinerii care scriu pe platforma Planifică Neprevăzutul este că fata poate uita administrarea unei pilule sau a mai multora. Ce e de făcut? Regularitatea cu care pilulele contraceptive sunt administrate poate spune multe despre efectele lor. În cazul în care se uită  o pilulă combinată (care conţine estrogen şi progesteron) aceasta se administrează imediar ce ne aducem aminte, iar apoi se continuă ritmul normal şi corect de administrare. În cazul în care se omite administrarea a două pilule în primele două săptămâni de administrare, necesare sunt administrarea a câteva două pilule odată timp de 2 zile, după care se revine la administrarea uzuală. În astfel de situaţii este necesară o metodă suplimentară de contracepţie pentru următoarele 7 zile. Dacă sunt omise două pilule în a treia săptămână de administrare sau mai mult de două pilule în orice săptămână, trebuie folosită o metodă suplimentară de contracepţie pentru următoarele 7 zile. Dacă sunt omise două pilule în a treia săptămână de administrare sau mai mult de două pilule în orice săptămână, trebuie folosită o metodă de contracepţie suplimentară imediat şi pentru următoarele 7 zile.
  • Actele sexuale neprevăzute se încadrează şi ele în categoria accidentelor, în care partenerii nu au ”protecţie la purtător”. Orice contact sexual neprotejat te expune riscului de apariţie a unei sarcini nedorite si a bolilor cu transmitere pe cale sexuală. Pentru a preîntâmpina acest rezultat nedorit, mergi la farmacie şi ia pilula de a doua zi în cel mai scurt timp. Menţionăm că singura metodă contraceptivă care te fereşte de riscul unei boli cu transmitere sexuală este prezervativul. Dacă un astfel de accident s-a produs, totuşi, indicat este ca partenera să ia pilula de a doua zi în primele 24 de ore, dar nu mai târziu de 72 de ore.

Ce e util de ştiut despre cum se instalează sarcina?

O sarcină poate apărea după orice contact sexual neprotejat, atunci când partenerul ejaculează în interiorul vaginului.

Un alt aspect de reţinut este şi că din momentul ejaculării în interiorul vaginului, spermatozoizii sunt viabili în interiorul cavităţii uterine sau a trompelor uterine circa 5 zile. Tocmai de aceea, metoda calendarului ar trebui evitată mai ales in cazul ciclurilor menstruale neregulate întrucât este riscant să apreciezi cu exactitate perioada fertilă.

Cum se poate evita o sarcină?

  • Evită  contactul sexual  neprotejat – E prima şi cea mai sigură recomandare şi te scuteşte de orice grijă.
  • Foloseşte o metodă contraceptivă modernă – Apelează la medicul tău ginecolog pentru consiliere în contracepţie.

Pilula de a doua zi este cea mai accesibilă metodă contraceptivă de urgenţă, la care poţi apela rapid pentru a evita o sarcină nedorită. Succesul său depinde însă de corectitudinea utilizării. Una dintre cele mai frecvente dileme referitoare la modul de funcţionare al acestei metode sună în felul următor: „Dacă folosesc pilula de a doua zi după un contact sexual neprotejat, aceasta mă va proteja şi în cazul celorlalte contacte sexuale neprotejate care pot avea loc ulterior, eventual până la următoarea menstruaţie?” Răspunsul este NU – cel mai sigur este să nu te bazezi pe acest raţionament.

Pilula de a doua zi are de o rată de succes de 99%. Dacă este folosită în primele 24 de ore, eficienţa sa este de 99%. După această perioadă, rata de eficienţă scade la 85% pentru intervalul 25-48 de ore şi la 58% pentru intervalul orar 49-72. Dacă este administrată după cele 72 de ore, pilula de a doua zi nu mai poate avea niciun efect. Dacă totuşi este utilizată după acest interval, iar sarcina se instalează, pilula de a doua zi nu va produce avort şi nu va afecta dezvoltarea sănătoasă a fătului.

O regulă importantă de care trebuie să ţii cont dacă vrei să contezi pe efectul maxim al metodei este: 1 pilulă de a doua zi la 1 contact sexual neprotejat. O pilulă de a doua zi administrată în primele 24 de ore nu îşi va păstra eficienţă dacă va avea loc un contact sexual peste alte 24 de ore, chiar dacă nu este depăşit intervalul de 72 de ore. Astfel, pentru a avea siguranţa că sarcina va fi evitată, într-o astfel de situaţie este nevoie de o nouă pilulă de a doua zi.

Pentru situaţiile  în care partenerii au fpcut sex neprotejat sau metoda contraceptivă pe care au folosit-o nu a funcţionat corect, pilula de a doua zi este soluţia, fiind recomandată atunci când prezervativul se rupe, alunecă, când femeia a uitat să ia pilule contraceptive de lungă durată, dispozitivul intrauterin este epuizat sau femeia a utilizat în parallel medicamente care pot influenţa efectul pilulelor contraceptive.

Pot apărea efecte secundare chiar şi după utilizarea pilulei de a doua zi. Printre acestea se numără senzaţia de greaţă, ameţeală, tensiune la nivelul sânilor, oboseală, durere de cap sau de abdomen. Mai mult, următoarea menstruaţie poate să apară mai repede sau mai târziu cu circa 7-10 zile. De reţinut însă: desi este o soluţie eficientă pentru a evita o sarcină nedorită, nu are niciun efect împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

De asemenea, dacă încă nu v-aţi început viaţa sexuală, ci doar practicaţi petting-ul, adică partenerul atinge vaginul fetei, dar nu are loc penetrarea, atunci nu e cazul să vă faceţi griji în privinţa unei sarcini. Atâta timp cât sperma nu ajunge în vagin, riscurile nu există. Dacă, în schimb, în timpul jocului, partenerul a ejaculat în afara vaginului, atunci e nevoie să fiţi mult mai atenţi şi să vă spălaţi bine înainte de a continua petting-ul. E de reţinut că şi o fată cu himen intact poate rămâne însărcinată şi în lipsa unui contact sexual cu penetrare dacă sperma ajunge în zona genitală şi intră în contact cu secreţia vaginală, deoarece aceasta din urmă poate facilita ajungerea spermei în vagin.

Urmărește CSID.ro pe Google News
De ce e bine să fii gravidă vara
De ce e bine să fii gravidă vara