Dr. Ovidiu Grecu: „Rinoplastia se poate face şi cu şi fără bisturiu”

Dacă vrei să îţi modifici forma nasului trebuie să ştii că sunt mai multe modalităţi de a interveni: cele chirurgicale, clasice, dar şi cele mai noi, non-invazive.
Dr. Ovidiu Grecu:

Mai ales pentru femei un nas bine desenat şi armonizat cu întregul chip este un mare atu. Însă nu întotdeauna ne naştem cu nasul perfect. Am stat de vorbă cu Ovidiu Grecu, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, doctor în ştiinţe medicale, despre metodele chirurgicale, dar şi cele non-invazive, de remodelare a nasului. Înainte de a merge la medicul estetician, citiţi acest interviu pentru a alege în cunoştinţă de cauză.

Ce se întâmplă doctore: Cum se făceau înainte operaţiile estetice pentru remodelarea nasului?

Dr. Ovidiu Grecu: Rinoplastia este un concept general care cuprinde diverse operaţii specifice. Evoluţia, în viziunea mea, a constat în înţelegerea unei rinoplastii nu numai ca îndepărtare a unui defect precum cocoaşa nazală (cea mai frecventă), ci mai degrabă ca pe o rearanjare a elementelor anatomice ale nasului, chiar şi acelora care, luate separat, nu sunt deformate. Scopul este, evident, armonia estetică a “noului” nas cu întreaga faţă.De exemplu, cea mai frecventă situaţie este nasul cocoşat.  Simpla îndreptare a cocoaşei va duce cu siguranţă la un rezultat estetic general nearmonios, deşi cerinţa pacientului când întră în cabinet este de a îndrepta nasul. Dacă privim rinoplastia ca pe o intervenţie chirurgicală prin care remodelăm arhitectural nasul în funcţie de întreagă faţă, atunci vom înţelege că nu există rinoplastie simplă sau complexă cum frecvent este solicitat la consultaţie: “Domnule doctor, vreau să îmi ridicaţi un pic nasul” sau “să îmi îndreptăţi un pic cocoaşa!”

În concluzie, astăzi, rinoplastia este privită ca o zona estetică şi funcţională ce trebuie armonizată între elementele ei şi în concordanţă cu faţă în general. Evoluţia rinoplastiei, după părerea mea, constă în schimbarea focusului de pe o problema ţintită a nasului – cum ar fi cocoaşa nazală –  pe o rearanjare a elementelor anatomice ale nasului.

C.S.Î.D.: În ce constă o rinoplastie?
Dr.O.G.:
Rinoplastiile au trecut printr-o curbă a învăţării şi a evoluţiei fireşti a înţelegerii acestei operaţii de către specialitatea noastră. Simplist, se pot încadra în rinoplastii parţiale de părţi moi (vârful nasului), rinoplastii totale ce implică remodelarea părţilor cartilaginoase şi osoase în acelaşi timp şi rinoplastiile complexe prin care se remodelează estetic formă nasului şi se rezolvă concomitent problemele funcţionale (deviaţia de sept, hipertrofia de cornete).

C.S.Î.D.: Cât durează recuperarea?
Dr.O.G.:
În istoricul rinoplastiilor şi la începutul carierei mele (acum 20 de ani) multe rinoplastii se efectuau cu anestezie locală şi reprezentau o experienţă nu neapărat plăcută pentru pacient. Astăzi, toate tipurile de rinoplastie se efectuează sub anestezie generală, confortabilă pentru pacient. Înţelegerea anatomiei nasului la un nivel înalt permite o recuperare mai rapidă în ceea ce priveşte echimozele inerente acestui tip de intervenţie. Astfel, după o rinoplastie totală, un pacient rămâne în medie fără niciun fel de pansament, după 7-9 zile marea majoritate a echimozelor se remit, iar în 2 săptămâni vorbim despre reluarea completă a vieţii sociale. Paradoxal, deşi este o intervenţie complexă ce implică diferite tipuri de ţesuturi, majoritatea pacienţilor nu experimentează o durere postoperatorie, ci mai degrabă o stare de disconfort din cauza edemului postoperator şi a faptului că vor respira mai mult pe gură câteva zile.

C.S.Î.D.: Cum abordaţi dumneavoastră remodelarea nasului? Care sunt paşii?

Dr.O.G.: Primul pas este consultaţia în care definesc aşteptările subiective ale pacientului/ei şi decid dacă situaţia anatomică a acestuia/eia permite un rezultat predictibil în direcţia descrisă de pacient/ă şi explic ( al doilea pas) limitele rinoplastiei şi riscurile acesteia. Al treilea pas constă în definitivarea planului operator şi notarea lui în fişa pacientului/ei, pregătirea şi programarea pentru intervenţie la fel ca pentru orice altă operaţie. Pasul 4: operaţia propriu-zisă ce poate dura în medie între o oră şi 4 ore. Pasul 5: recuperarea postoperatorie necesită schimbarea pansamentelor externe şi a celor interne de cel puţin două trei ori, până la înlăturarea lor.


C.S.Î.D.: În ce situaţii se poate face remodelarea nasului fară bisturiu?
Dr.O.G.:
Este de obicei o tehnică folosită pentru a corecta mici imperfecţiuni ale piramidei nazale: fie din naştere sau (mai des) apărute în urmă unei rinoplastii primare sau secundare. Tehnica presupune folosirea arhicunoscutului acid hyaluronic. Astfel, în multe situaţii, putem remodela un dos al nasului care a fost prea mult îndepărtat după o rezectie de cocoaşă (nas în şa). Putem de asemenea să ridicăm vârful nasului sau să remodelăm forma rădăcinii nasului folosind aceste tehnici microinvaze.

C.S.Î.D.: Care sunt avantajele faţă de operaţia clasică, invazivă?
Dr.O.G.:
Nu putem vorbi despre avantaje şi dezavantaje pentru că fiecare din aceste tehnici are propriile indicaţii. Există într-adevăr situaţii când putem să ascundem sau să corectăm mici defecte ale nasului folosind aceste microinjecţii cu acid hialuronic.

C.S.Î.D.: Cât durează recuperarea?
Dr.O.G.:
Marele avantaj al acestei rinoploastii nechirurgicale este că nu necesită internare şi nici anestezie şi nu are nici perioada de recuperare.

C.S.Î.D.: Cât se menţin rezultatele?
Dr.O.G.:
Conform standardului general al efectului acidului hialuronic 6 luni, aşadar, pentru menţinerea rezultatului obţinut intervenţia trebuie făcută una/două ori pe an.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Ovidiu Grecu - Medic Primar Medic primar Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva
Dr. Ovidiu Grecu, cu peste 24 de ani de experiență, este specialistul Clinicii Zetta în Chirurgia Estetică a Sânului și Chirurgia Secundară a Sânului. Dr. Ovidiu Grecu are o experiență de peste 24 de ani în chirurgia plastică și estetică, cu peste 6000 de intervenții chirurgicale ...
citește mai mult