Remedii pentru tratarea infecţiilor respiratorii cauzate de aerul condiţionat

Pe timpul verii, aerul condiţionat este singura noastră scăpare, dar cât este de benefic pentru sănătatea noastră?
  • Publicat:
Remedii pentru tratarea infecţiilor respiratorii cauzate de aerul condiţionat
FOTO: 123rf.com / Remedii pentru tratarea infecţiilor respiratorii cauzate de aerul condiţionat

Pe timpul verii, soluţia ideală pentru a scăpa de temperaturile crescute şi disconfortul pe care ni-l creează este aceea de a folosi aerul condiţionat. Pe moment, este o bucurie, dar în timp poate deveni destul de periculos pentru sănătate. Chiar dacă cu ajutorul lui verile sunt mai uşor de trăit şi suportat, aerul condiţionat poate face mai mult rău decât bine, iar Dr. homeopat Bogdan Neguleasa ne explică exact cum.

Dacă temperatura din cameră este mai scăzută cu 5 grade Celsius faţă de cea din mediul exterior, atunci senzorii termici din piele avertizează creierul ca acesta declanşeaze mecanismele de încălzire şi conservare a temperaturii corpului. Mecanismul? Vasoconstricţie arterială şi capilară, dar totodată scăderea aportului de leucocite şi factori imunitari către ţesuturi.”, punctează medicul homeopat Bogdan Neguleasa.

De asemenea, uscăciunea din aer determină deshidratarea pielii şi a mucoaselor, afectând funcţia acestora de barieră în faţa virusurilor şi bacteriilor din mediul înconjurător. Şi aşa, ne putem alege cu o infecţie respiratorie.

O altă problemă, care apare în special în cazul instalaţiilor de aer condiţionat prost întreţinute, este acumularea de bacterii, fungi, acarieni şi diverşi alergeni în filtrele aparatelor. Aceştia ajung în camere şi sunt recirculaţi permanent, crescând astfel riscul de contaminare.

Cine se poate îmbolnăvi din cauza expunerii abuzive la aerul condiţionat?

Cele mai expuse sunt persoanele cu un sistem imunitar dezechilibrat. Acestea pot dezvolta mai uşor infecţii respiratorii şi alergii. De asemena, copiii cu vârste sub 7-8 ani sunt mai sensibili. Explicaţia? Imunitatea lor nu este atât de solidă.

O altă categorie cu factor de risc crescut sunt  persoanele în vârstă sau cele care prezintă diverse boli asociate, ca de exemplu, boli cardiovasculare sau pulmonare.

Infecţiile respiratorii pot determina contaminarea ţesuturilor învecinate şi apariţia altor infecţii”, povesteşte dr homeopat Neguleasa. Un exemplu în acest sens? Infecţiile căilor respiratorii superioare pot duce la otite sau sinuzite.

Manifestările infecţiilor respiratorii generate de expunerea la aerul condiţionat

Infecţiile respiratorii generate de aerul condiţionat determină o gamă largă de simptome, în funcţie de zonele sau organele afectate. Mai frecvent, întâlnim strănut, rinoree, disfonie, eritem faringian, tuse, în special tuse seacă, dureri la nivelul faringelui, senzaţia de uscăciune la nivelul mucoaselor.”, explică dr Neguleasa.

O afecţiune aparte, gravă, care este favorizată de instalaţiile de aer condiţionat, este pneumonia cu Legionella. Aceasta determină febră peste 40 grade, dureri de cap sau musculare, frisoane, tuse seacă şi dificultăţi de respiraţie şi reprezintă o urgenţă.”, adaugă specialistul homeopat.

Remediile homepate pentru infecţiile respiratorii

Tratamentul infecţiilor respiratorii datorate aerului condiţionat se face individualizat. Homeopatia este o medicina holistică, iar remediul prescris trebuie să acopere în totalitate tabloul de boală al pacientului.

Medicul homeopat va ţine seama de simptomele actuale, atât cele din sfera respiratorie, cât şi cele asociate, de istoricul pacientului, de modalităţtile de agravare sau de ameliorare a bolii. Concluzia? Remediul ales va determina dispariţia simptomelor pacientului şi va creşte rezistenţa generală a organismului.  Un pacient care strănută frecvent şi suferă de rinoree apoasă poate fi ajutat de remediul Sabadilla.

O persoanp cu nasul înfundat, care tuşeşte şi ale cărui simptome se agravează la schimbarea de temperatură, poate fi ajutat de către specialistul homeopat cu Nux vomica.

Pe de altă parte,  o tuse seacă, sâcâitoare, cu agravare nocturnă, poate beneficia de Drosera. Dacă nasul este înfundat, iar secreţiile sunt groase, de culoare galben-verzuie, Pulsatilla este remediul cel mai indicat

Ghid de supravieţuire în timpul bolii

Recomandări generale

Pacientul trebuie să evite expunerea la aer condiţionat pe timpul bolii, să se hidrateze bine cu lichide uşor îndulcite, să consume alimente bogate în vitamina C (limonada îndulcită cu miere ).

O altă soluţie pe care o pune în practică este tinctura de Echinacea. Aceasta creşte imunitatea nespecifică şi scurtează timpul de vindecare. Totodată, gemoderivatele, uleiurile esenţiale şi ceaiurile din plante medicinale pot complete tratamentul homeopat, la nevoie.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări:
Băutura care îți curăță plămânii de fumul de țigară, flegmă și mucus
Băutura care îți curăță plămânii de fumul de țigară, flegmă și mucus
5 remedii naturale pentru a vindeca aftele bucale
5 remedii naturale pentru a vindeca aftele bucale