Atunci când ne confruntăm cu kilogramele în plus, cauzele pot fi multiple, dar cel mai comun factor care duce la creşterea în greutate şi cu care toţi ne confruntăm este stresul. Fie că este cauzat de trafic, responsabilităţile de la locul de muncă sau o traumă din viaţa noastră, stresul nu este deloc prietenos cu silueta noastră. Când suntem stresaţi, apar numeroase schimbări fizice şi emoţionale care ne determină să mâncăm mai mult, să tânjim după alimentele confortabile, deloc nutritive.
”Stresul creşte nivelul hormonului cortizol din sânge”, menţionează Dr. Fatima Cody Stanford, profesor la Harvard Medical School.
Cortizolul este un hormon produs de glanda suprarenală care ajută la reglarea metabolismului. Aceasta joacă un rol important şi în menţinerea glicemiei şi memoriei. Atunci când nivelul de cortizol creşte, apar inflamaţiile, iar astfel corpul începe să producă grăsime în jurul taliei.
”Stresul poate fi vinovatul principal pentru somnul întrerupt şi nevoia de a mânca atunci când nu ar trebui, cum ar fi pe timpul nopţii”, explică Dr. Stanford.
Mulţi dintre noi ne confruntăm cu stresul, iar numeroase rapoarte arată că femeile sunt cel mai afectate de acest factor. În urma unui studiu din 2014 realizat de Asociaţia Americană de Psihologie s-a descoperit că, în medie, femeile erau mult mai afectate de stres spre deosebire de bărbaţi (5.2 din 10 femei, comparativ cu 4.5 bărbaţi). Mai mult, nivelul de stres era mult mai ridicat în cazul femeilor decât în cazul bărbaţilor (32% versus 25%).
Bineînţeles, există şi alţi factori. De exemplu, în urma unui studiu din 2015 realizat de Asociaţia Americană de Psihologie, s-a descoperit că adulţii de origine hispanică aveau un nivel crescut de stres din cauza rasei şi etniei, la fel şi în cazul persoanelor din comunitatea LGBT. Un nivel de stres dus la extrem întâlnim şi în cazul persoanelor cu dezabilităţi, care este de două ori mai mare faţă de adulţii fără dezabilităţi.
În viaţa multora dintre noi, stresul este inevitabil, iar odată cu acesta apar şi problemele de greutate. Însă, dacă schimbăm modul în care răspundem strsului şi adoptăm anumite strategii care să ne ajute să reducem sursele de stres, putem ameliora toate aceste efecte.
Scapă de tensiune. În managementul stresului sportul este un component crucial, deoarece activitatea fizică poate reduce nivelul de cortizol. Însă, aşa cum bine ştim că se întâmplă, vom căuta scuze pentru a evita antrenamentele. Dar de ce să nu ne concentrăm, de fapt, pe activităţile care ne plac cu adevărat? Unele persoane preferă să facă yoga, altele antrenamente HIIT sau, de ce nu, pe amândouă.
Somnul, o prioritate. Lipsa somnului creşte cantitatea de hormon de stres care circulă prin corp. Aşadar, trebuie să ne asigurăm că dormim suficient, iar în acest sens trebuie să evităm să ne uităm la televizor până târziu sau să stăm cu ochii în tablete, telefoane şi să ne stabilim o oră de culcare. Reamintim că lumina albastră emisă de smartphone-uri poate afecta calitatea somnului.
Stai de vorbă cu medicul. Dacă ai probleme reale cu stresul şi nu reuşeşti să găseşti nicio variantă ajutătoare pentru a-l combate, stai de vorbă cu un specialist.
Schimbă-ţi punctul de vedere. Se întâmplă ca două persoane care lucrează în acelaşi domeniu şi care fac acelaşi lucru să vadă altfel anumite situaţii. Percepţia pe care o avem asupra anumitor aspecte din viaţa noastră reprezintă un factor de stres sau, de ce nu, poate amplifica ceea ce trăim în prezent.