Un studiu de mică amploare efectuat de oameni de ştiinţă britanici a relevat că pacienţii cu cancer trăiesc mai mult dacă nu iau antibiotice în luna premergătoare imunoterapiei. Cercetătorii cred că antibioticele ar inactiva bacterii din intestine, bacterii ce activează sistemul imunitar. Studiul a fost publicat de The Guardian.
Oameni de ştiinţă de la Colegiul Imperial Londra cred că antibioticele anihilează bacterii bune din intestine, ceea ce slăbeşte sistemul imunitar. Asta ar putea face ca medicamentele de imunoterapie să nu poată ajuta organismul să lupte împotriva cancerului. În studiu lor aproximativ 200 de pacienţi cu cancer din 2 spitale NHS au observat că pacieţii care au luat antibiotice de spectru larg doar pentru câteva zile pentru probleme de genul infecţii ale pieptului au supravieţuit în medie doar două luni după imunoterapie, în comparaţie cu 26 de luni perioada în care au supravieţuit pacienţii care nu au luat antibiotice.
Diferenţa majoră între pacienţi este că tumorile au crescut mult mai repede în cazul celor care au luat antibiotice. Iar cercetătorii au ajuns la concluzia că medicii trebuie avertizaţi. ”Antibioticele au anihilat bacterii bune” , a declarat dr David Pinato de la Departamentul de chirurgie şi cancer – unul dintre autorii studiului citat de The Guardian. ”Dacă ai un microbiom bun trebuie să educi sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. Rezultatele sunt egale nu contează ce tip de antiobiotice au luat sau tipul de cancer de care sufereau.
În cazul cancerului de plămâni unde apar des infecţii în piept, rata de supravieţuire a fost de 2,5 luni. Cei care nu au luat antibiotice au supravieţuit 26 de luni. În cazul melanomului rata de supravieţuire a fost de 3,9 luni versus 14 luni, iar în cazul altor tumori 5 săptămâni versus 11 luni. Efectele antibioticelor sunt controversate, însă sunt situaţii când acestea se impun”.
O altă observaţie făcută de medic este legată de administrarea antibioticelor în timpul imunoterapiei. ”Important este că rata de supravieţuire a pacienţilor care au avut nevoie de antibiotice când efectuau şi imunoterapie nu este afectată.”
Este cunoscut faptul că unii oameni răspund mult mai bine la imunoterapie decât alţii. În aproximativ 20% dintre cazuri cancerul dispare şi există speranţă pentru vindecare. În restul cazurilor, pacienţii nu sunt bine. Oameni de ştiinţă dar şi companii comerciale vânează răspunsul. Pinota consideră că observaţia studiului său mic este solidă, deşi este neaşteptată. Consideră că nu doar răspunsul slab la imunoterapie al majorităţii pacienţilor cu cancer este problema ratei mici de supravieţuire şi consideră că este cazul să se studieze amplu de ce unii pacienţi nu trăiesc prea mult după începerea chimioterapiei. ”Este important ca pacienţii care au nevoie de antibiotice să primească tratament pentru a anihila bacteriile dăunătoare. Dar consider că unele decizii trebuie cântărite bine în cazul pacienţilor care urmează să primească imunoterapie.”
Medicii sunt deja sub presiune să utilizeze antibiotice doar atunci când este necesar pentru a păstra puterea organismului de a omorî bacteriile periculoase şi pentru a evita rezistenţa la antibiotice. De asemenea rezultatul acestui studiu mic dă de gândit asupra abuzului de antibiotice dar şi de lucru cercetătorilor în ceea ce priveşte puterea microbiomului din intestine ce ajută sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului.