Colagenul este una dintre cele mai abundente proteine din corpul uman, care se regăseşte în oase, muşchi, piele şi tendoane.
Această substanţă menţine corpul, deoarece formează o legătură care oferă susţinere şi structură.
Colagenul este de două tipuri: colagenul endogen este colagenul natural, sintetizat de corp, iar colagenul exogen este cel sintetic, care provine din surse externe ca suplimentele.
Colagenul endogen are numeroase funcţii importante pentru sănătatea corpului, în timp ce colagenul exogen este folosit în scopuri medicale şi cosmetice, inclusiv în repararea ţesuturilor corpului.
Colagenul este o proteină fermă, insolubilă şi fibroasă care reprezintă o treime din proteinele regăsite în corpul uman. Moleculele sunt aşezate una lângă alta pentru a forma fibre lungi şi subţiri, care acţionează ca structuri de sprijin şi ancore pentru celelalte celule. Colagenul oferă pielii elasticitate şi fermitate. Există el puţin 16 tipuri diferite de colagen, dar 80%-90% din colagen este de tip 1, 2 şi 3. Aceste tipuri de colagen diferă în funcţie de structură şi modul în care acţionează. Colagenul din corpul uman este flexibil şi ferm.
Colagenul este secretat de numeroase celule, dar în special de celulele ţesutului conjunctiv. Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de colagen din corp scade, iar astfel apar ridurile şi problemele articulare. În derm, stratul mijlociu de piele, colagenul ajută la formarea unei reţele de fibre de celule numite fibroblaste, unde iau naştere noile celule. De asemenea, are rolul de a înlocui celulele moarte.
Anumite tipuri de colagen acţionează ca o pătură protectoare pentru organele delicate ale corplui, precum ficatul. Odată cu înaintarea în vârstă corpul produce mai puţin colagen, iar integritatea structurală a pielii suferă schimbări. Apar ridurile, iar articulaţiile şi cartilajele se slăbesc. Femeile se confruntă cu o reducere dramatică a producţiei de colagen.
Terapia cu laser poate ajuta la tratarea vergeturilor, prin stimularea creşterii colagenului, elastinei şi melaninei. O dietă echilibrată şi sănătoasă poate ajuta corpul la producerea de colagen. Nutrienţii necesari pentru producţia de colagen sunt: