Berea din România – ce aditivi poate conţine?

Reţetele de bere sunt bine ştiute, dar astăzi unii producători de bere se folosesc de inovaţiile din industria chimică şi industria alimentară şi adaugă aditivi
  • Publicat:
Berea din România - ce aditivi poate conţine?
Berea din România - ce aditivi poate conţine? foto 123rf.com

Despre bere numai de bine în ultimii ani. Au fost date publicităţii fel şi fel de studii privitoare la efectele benefice ale băuturii din hamei şi malţ de orz. De la oase sănătoase, efecte benefice asupra lactacţiei mamelor care alăptează în cazul berii fără alcool. Însă toate acestea se referă la berea tradiţională, cea care respectă legea purităţii germane. Ce pot conţine însă berile din comerţ de pe piaţa din România?

Berea este cea mai consumată băutură din lume după apă şi ceai. Conform reţetei tradiţionale, berea trebuie să conţină apă, malţ din orz, hamei, iar fermentarea să fie facută de drojdii sălbatice, nu de drojdii adăugate! Asociaţia Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România, înfiinţată în anul 1990) a analizat conţinutul a 100 mărci de bere ambalate în sticlă de sticlă şi comercializate în marile structuri comerciale din România. Iată observaţiile experiţilor în alimentaţie publică şi nutriţie APC

  • Bere cu agent de spumare!
  • Bere colorată cu caramel amonical!
  • Bere cu azot!
  • Bere cu amidon de porumb!
  • Bere cu fulgi de ovăz!
  • Bere cu adaos de vitamina C!
  • Numai 2 din 10 beri sunt nepasteurizate!
  • Una din 10 beri este nefiltrată!

Românii sunt mari consumatori de bere în plastic

Un român consumă, în medie, 85 litri de bere pe an. Numai 30% dintre români consumă bere ambalată în sticlă de sticlă. Cifrele publicate de APC arată că jumătate dintre băutorii de bere consumă bere la PET. Pe piaţa din România, una din 10 beri este artizanală!

Informaţii despre berea care respectă reţeta tradiţională

Berea nepasteurizată este o sursă de vitamine din complexul B (B2, B3, B6, B9 si B12)!
Timpul de fermentaţie al berii variază între 15 zile şi 240 zile!
Termenul de valabilitate al berii este cuprins între 6 luni şi 24 luni!
Temperatura de păstrare la bere variază între 4 şi 24 grade Celsius!
Berea conţine calciu, magneziu, siliciu, fosfor, iod şi potasiu!
Un pahar de bere de 250 ml poate conţine între 62,5 kcal şi 180 kcal!
Berea nefiltrată este mai bogată în substanţe nutritive!
Berea artizanală este berea fabricată după o reţetă tradiţională sau inovativă!
Berea de fermentaţie înaltă (14-25 de grade Celsius) este berea tip Ale!
Berea de fermentaţie joasă (5-13 de grade Celsius) este berea tip Lager (Pilsner, Special şi Extra Lager)!
Temperatura de servire a berii depinde de tipul de bere şi variază între 3 şi 10 grade Celsius!
Pentru a obţine un litru de bere se consumă 3 litri de apă!

Reţeta de bere este denaturată de unii producători

Berea trebuie să rămână un produs 100% natural, realizat din cele 3 ingrediente (apă, malţ din orz şi hamei) care de-a lungul timpului au subliniat într-un mod unic culoarea, aroma şi gustul specifice acestui produs. Din păcate, o parte a industiei, în special cea din afara ţării, a denaturat acest produs, folosind la fabricarea acestuia ingrediente nespecifice, cum ar fi zahăr, sirop de grâu, sirop de glucoză-fructoză, grâu încolţit, porumb, mălai, extract de mere, extract de coriandru, fulgi de ovăz, enzime, dar şi aditivi alimentari – acid ascorbic, caramel amoniacal şi alginat propilen glicol. Recomand consumatorilor să acorde atenţia cuvenită ingredientelor folosite la fabricarea berii, condiţiilor de depozitare şi termenului de valabilitate.” a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult