10 octombrie, Ziua Mondială a Vederii: cum sunt combătute bolile oculare la nivel global

Ziua Mondială a Vederii face parte din programul VISION 2020, mişcare globală care are ca scop combaterea fenomenului de orbire.
  • Publicat:
10 octombrie, Ziua Mondială a Vederii: cum sunt combătute bolile oculare la nivel global
10 octombrie, Ziua Mondială a Vederii: cum sunt combătute bolile oculare la nivel global

La nivel global, peste un miliard de oameni nu pot vedea bine, şi asta pentru că nu au acces la ochelari. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 80% din deficienţele de vedere la nivel global sunt considerate evitabile. Astfel, 3 din 4 defecte de vedere pot fi rezolvate în urma unui consult şi a achiziţiei unei perechi de ochelari.

Deşi la nivel global oamenii orbesc din cauza lipsei accesului la ochelari, în România şi în EU cauzele sunt altele – mai exact, orele petrecute în faţa telefonului şi a monitorului de lucru au devenit factorul principal al apariţiei defectelor vizuale.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Vederii, campaniile de informare desfăşurate de optici medicale din toata lumea  atrag atenţia asupra unui factor care afectează din ce în ce mai mulţi oameni şi care neglijat, poate avea consecinţe majore: ecranele digitale. La nivel local, Medic Oftalmolog Dr. Cristina Ciucă de la optica Videt povestete mai multe despre impactul digitalului asupra vederii şi cum ne protejăm atunci când petrecem timp in online.

Anul acesta, în data de 10 octombrie, sărbătorim Ziua Mondială a Vederii care urmăreşte tematica „Vederea pe primul loc” („Vision First”).

Ziua Mondială a Vederii face parte din programul VISION 2020, iniţiat de OMS şi Agenţia Internaţională pentru Prevenirea Orbirii şi este o mişcare globală care are ca scop combaterea fenomenului de orbire prin reducerea de până la 25% a afecţiunilor de vedere evitabile până în anul 2020. Ne aflăm la final de 2019, deci hai să vedem ce spun statisticile care urmăresc această iniţiativă.

Statistici importante despre vedere, la nivel global

La nivel global, se estimează că aproximativ 1,3 miliarde de oameni trăiesc cu o formă de deficienţă a vederii. Principalele rezultate ale statisticilor adunate pe o perioada de 30 de ani arată că:

  • 217 de milioane de persoane au deficienţă de vedere moderată sau severă la distanţă
  • 36 de milioane de oameni suferă de orbire
  • dintre cei cu orbire şi deficienţe de vedere moderate şi severe (“MSVI”), 124 de milioane de persoane au erori de refracţie necorectate şi 65 de milioane au cataractă – aproape 80% din cazurile de orbire şi MSVI sunt evitabile
  • prevalenţa orbirii şi a deficienţei de vedere combinate a scăzut de la 4,58% în 1990 la 3,37% în 2015.
  • 89% dintre persoanele cu deficienţă de vedere trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii
  • 55% dintre persoanele cu deficienţă de vedere moderată sau severă sunt femei
  • majoritatea persoanelor cu deficienţe de vedere au peste 50 de ani.

Există o oarecare variaţie a cauzelor între ţări. Spre exemplu, cazurile în care reducerea acuităţii vizuale este atribuită cataractei sunt mai numeroase în ţările cu venituri mici şi medii comparativ cu ​​ţările unde veniturile sunt mai mari. În ţările cu venituri mari, boli precum retinopatia diabetică, glaucomul şi degenerarea maculară legată de vârstă sunt mai frecvente.

În rândul copiilor, cauzele deficienţei de vedere variază considerabil de la ţară la ţară. De exemplu, în ţările cu venituri mici cataracta congenitală este o cauză principală, în timp ce în ţările cu venituri mari este mai probabil să fie retinopatie de prematuritate.

Creşterea şi îmbătrânirea populaţiei creşte riscul ca mai multe persoane să dobândească deficienţe de vedere.

Situaţia din România şi Europa de Est

Prin intermediul statisticilor din baza de date Global Vision, au fost estimate tendinţele din perioada 1990-2015 în prevalenţa deficienţelor de vedere şi incertitudinile acestora, în funcţie de vârstă şi sex, pentru 188 de ţări din cele 21 de regiuni GBD (“Global Burden of Disease”).

În ţară, dar şi în zona central estică a Europei, rezultatele despre prevalenţa brută şi standardizată în funcţie de vârstă şi sex pentru cazurile de orbire şi deficienţe de vedere moderate şi severe, dar şi cele uşoare sau presbiopie sunt:

  • 860.000 de mii de cazuri de orbire au fost înregistrate în zona Europei de Est în anul 2015, iar până în anul 2020 se estimează o scădere la 800.000 de cazuri
  • 6,31 de milioane de persoane au deficienţă de vedere moderată sau severă la distanţă
  • numărul femeilor care prezintă erori de refracţie uşoare, dar şi moderate spre severe este mai mare decât în cazul bărbaţilor
  • nu există o clasificare în funcţie de gen în cazul presbiopiei din cauza lipsei de date.

O altă boală oculară care este responsabilă pentru 50% din cazurile de orbire la nivel mondial, însumând 20 de milioane de pacienţi, conform unei evaluări în anul 2010 este cataracta.

Conform SRCCR, 98.500 de români s-au operat anul trecut de cataractă, operaţia de cataractă fiind a doua cea mai frecventă intervenţie chirurgicală din ţara noastră, după colonoscopie.

România se află la coada clasamentului european în ceea ce priveşte numărul de operaţii de cataractă, mai exact pe locul 25.  Cauza pentru această clasare nu se datorează numărului mai mic de persoane care au nevoie de această operaţie, ci, în multe cazuri, problema stă în situaţia materială a celor afectaţi sau lipsa accesului la asistenţă medicală, spun medicii:

Lipsa unui consult oftalmologic la timpul potrivit determină apariţia în timp a cataractei. Din cauza nivelul socio-economic al famililor, dar şi al lipsei de educaţiei, prea puţini români au resursele necesare să beneficieze de operaţia pentru cataractă.„, afirmă medicul oftalmolog Cristina Ciucă.

Strategii de abordare a deficienţei de vedere la nivel mondial

Aproximativ 80% din deficienţele de vedere la nivel global sunt considerate evitabile. Există intervenţii eficiente disponibile pentru prevenirea şi tratarea bolilor oculare. De exemplu, eroarea de refracţie necorectată poate fi corectată cu ochelari în timp ce operaţia de cataractă poate reface vederea. Reabilitarea vederii este eficientă şi pentru îmbunătăţirea funcţionării pentru persoanele cu o deficienţă de vedere ireversibilă.

Răspunsul OMS

În 2013, la Adunarea Mondială a Sănătăţii a fost convenită o rezoluţie în baza căreia OMS îşi derulează activitatea de prevenţie spre a reduce până la 25% afecţiunile de vedere evitabile.

În ultimii ani, OMS a dezvoltat şi implementat mai multe instrumente pentru a sprijini multe ţări în evaluarea serviciilor de îngrijire a ochilor:

  • Instrument de evaluare a serviciilor de îngrijire a ochilor
  • Instrument pentru evaluarea diabetului şi a retinopatiei diabetice
  • Instrument pentru evaluarea serviciilor şi sistemelor de reabilitare

De asemenea, OMS dezvoltă un Raport Mondial despre Viziune. Raportul va oferi recomandări, inclusiv câteva axate pe asigurarea îngrijirii oculare complete şi integrate în ţările membre.

Se preconizează că raportul va:

  • contribui la modelarea agendei globale privind vederea,
  • asista statele în reducerea prevalenţei bolilor oculare,
  • îmbunătăţii viaţa persoanelor cu deficienţe de vedere,
  • atinge obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Urmărește CSID.ro pe Google News