De câte ori nu ne-am îndrăgostit în călătorii de arome? Fie că a fost vorba despre flori exotice (eu nu voi uita niciodată cum miros florile mugra din India), fie că este vorba de mâncăruri, fie că este vorba despre condimente sau fie că este vorba despre mirosul de iarbă ori de mirosul mării? Ei bine, nu o dată s-a întâmplat să îmi doresc să încapsulez un parfum (mirosul pielii fiului meu în prima lună din viaţă, dar şi un buchet de flori de iasomie şi flori de soc din Berlin). Fascinat de parfumuri, dar şi de călătorii Nick Steward încapsulează în sticluţe de parfum aromele care descriu oraşele care îl fascinează.
L-am întâlnit pe Nick Steward, parfumier britanic, în Bucureşti la lansarea celei mai recente creaţii ”Los Angeles”, Gallivant. M-a fascinat prin naturaleţea şi simplitatea lui şi recunosc că deşi nu am fost până acum în Los Angeles nu îmi închipuiam că ar putea fi caracterizat de eucalipt, una dintre notele ce deschid parfumul. ”În călătoriile mele dese în LA am stat la o prietenă care are o grădină cu eucalipt. Pentru mine este una dintre aromele ce definesc oraşul. De altfel, prin acest parfum, am dorit să evoc strălucitorul, acaparatorul Hollywood. Case presărate pe dealurile cu pământ uscat, eucalipt şi salvie, briza Oceanului Pacific”. Nick se conectează cu toate realităţile unui oraş. De exemplu, notele de mijloc ale parfumului său sunt narcisă şi bergamotă pentru a evoca comunităţile de mexicani din LA.
Parfumierul Nick Steward şi Mădălina Drăgoi, Ce se întâmplă, doctore?
Pentru a crea parfumul unui oraş trebuie să-l viziteze de foarte multe ori. ”Nu am făcut un parfum până nu am fost de 20 de ori poate. Mă întreabă oamenii de ce nu creez parfum pentru Montréal de exemplu. Mi-ar plăcea, dar încă nu am pătruns sub pielea lui. Trebuie să revin acolo”, declară designerul de parfumuri.
Până acum a creat parfumuri ce evocă Londra, Amsterdam, Berlin, Brooklyn, Istanbul, Tel Aviv, Tokyo şi Los Angeles.
Şi totuşi l-am întrebat care este cel mai exotic loc în care a fost până acum?
Nick Steward explică ”Cred că exoticul poate lua multe forme. De exemplu, chiar şi în Londra pot găsi exotic. Dacă ajung într-o piaţă din Vestul Africii în Londra am ocazia să experimentez ceva unic, exotic. Dar să revin la întrebare – anul trecut am fost norocos să ajung în Asia Centrală- Kazahkstan, Uzbekistan, Tajikistan, iar pentru mine au fost locuri exotice.” Ce i-a plăcut în aceste ţări? ”În Kazahstan mi-a plăcut foarte mult că ai spaţiul. Eu locuiesc într-un loc aglomerat. În Uzbekistan mi-au plăcut limba, mâncarea, arhitectura, broderiile în mătase”.
Care este istoria parfumului Berlin? ”Aşa cum spuneam, cunosc foarte bine toate oraşele despre care creez un parfum. Merg în Berlin de la sfârşitul anilor 80. Prin parfum, am vrut să celebrez libertatea din Berlin, dar pentru mine Berlin este şi o expresie a sobrietăţii germane.Văd frumuseţea arhitecturii clasice germane din Mitte, Prenzlberg. Sunt surprins mereu de cât mult verde este în Berlin” a explicat Steward. Care sunt notele pentru Berlin? ”Floral dar şi direct la subiect, ca germanii. Se deschide cu note de grepfruit, iar structura este vetiver. Fac o paranteză – îmi place că foarte multe femei miros a vetiver astăzi, femeile nu vor să mai miroase doar ca fetele -. Cred că am descris francheţea germanilor prin notele de ceaiul negru. De altfel, în Prenzlberg obişnuiam să bem mult ceai negru cu prietenii mei” a adăugat parfumierul.
Nick Steward, parfumier
Nick a început să surprindă aromele Bucureştiului căci se află la a treia vizită: ”Este a treia oară când ajung în capitala României. Am fost şi acum 5 ani dar şi acum 25 de ani în Bucureşti. Îmi place să călătoresc. Sunt interesat de arhitectura din Bucureşti. Mi-a plăcut acum contrastul dintre natură şi clădirile gri. Clădirile sunt gigantice în Bucureşti. Voi cerceta mai mult”.
Apropo, de parfumuri din natură fascinante. Aţi mirosit vreodată pielea unui nou-născut? Se poate reconstrui? ”Oh, da! Pielea nouă. Ei bine acest miros se poate reconstrui cu mosc”, a mai spus Steward.
O ultimă curiozitate a fost legată despre numărul de parfumuri pe care le poate deţine şi folosi un parfumier. ”Acum am acasă vreo 40 de parfumuri diferite. Îmi place să testez, îmi place să port şi munca altor designeri. Obişnuiam să am mult mai multe, dar în ultimii ani am început să fiu interesat de minimalism. Da, tot sunt multe, dar chiar le port”a încheiat parfumierul.