Cu siguranţă de-a lungul timpului ai auzit persoane menţionând că umiditatea sau temperaturile scăzute le provoacă migrene şi, cel mai probabil, te întrebi dacă într-adevăr ar putea exista o legătură între vreme şi durerile de cap.
Durerile de cap pot apărea din varii motive. Faptul că nu te hidratezi suficient este principalul factor, urmat de stres, schimbările hormonale şi cofeina, dar ce să vezi, există o corelaţie şi în privinţa vremii. Experţii sunt de părere că schimbările de sezon şi schimbările bruşte de temperatură sunt un declanşator al durerilor de cap şi migrenelor.
”În cazul unor persoane, schimbările presiunii barometrice (cantitatea de aer din atmosferă), dar şi temperaturile scăzute sau crescute aduc schimbări la nivelul temperaturii corpului, iar astfel apar migrenele sau durerile de cap”, explică Sara Crystal, medic neurolog din New York.
Potrivit unui studiu din 2017, presiunea barometrică şi schimbările climatice pot prezice şi severitatea durerilor de cap şi migrenelor. De exemplu, autorii studiului au notat că o scădere a presiunii barometrice duce la reducerea circulaţiei sangvine, care poate juca un rol important în nivelul durerii pe care o persoană o poate experimenta. Într-un alt studiu publicat în Journal of Headache Pain, cercetătorii au descoperit că 52% dintre participanţi (toţi cu migrene) au raportat o sensibilitate la temperatură. Tot în acest studiu s-a descoperit că persoanele sensibile la temperaturi erau mai predispuse să se confrunte cu migrene pe timpul iernii.
Alţi vinovaţi pentru apariţia migrenelor şi durerilor de cap sunt căldurile extreme sau frigul, schimbările presiunii atmosferice, umiditate crescută, aer uscat, razele puternice de soare, vântul puternic sau furtunile.
Să nu uităm că, de cele mai multe ori, durerile de cap şi migrenele vin la pachet cu simptome ca stări de vomă, sensibilitate la lumină, stări de oboseală su lipsa somnului.
Când vorbim de durerile de cap care coincid cu schimbările de vreme, putem aminti şi de alergiile sezoniere.
”Dacă durerile de cap sunt asociate cu nas înfundat, tuse, mâncărimi în gât, ochi umezi, sigur vorbim de un component alergic”, explică specialiştii. ”Durerile de cap care implică febră sau rinite alergice, sunt de foarte multe ori confundate cu migrenele”, adaugă Dr. Crystal.