Harta aluniţelor: tehnologii folosite, cum se face evaluarea şi în ce condiţii

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Fiecare schimbare care apare la nivelul ei trebuie monitorizată.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Harta aluniţelor: tehnologii folosite, cum se face evaluarea şi în ce condiţii

Pentru că pielea este cel mai mar organ al corpului omenesc, asta o face să fie dificil de monitorizat şi de tratat. Orice schimbare care apare la nivelul pielii trebuie să reprezinte un semnal de alarmă şi, în acest sens, vizitele în cabinetele specialiştilor sunt imperios necesare. Tehnologia a evoluat foarte mult, iar în prezent ne uşurează monitorizarea şi tratarea afecţiunilor apărute la nivelul pielii. De exemplu, există un aparat specializat în acest sens, care transpune întraga suprafaţă a pielii într-un sistem informatic ce permite nu doar realizarea unei hărţi a aluniţelor şi a petelor suspecte, ci şi diagnosticarea lor precisă şi monitorizarea în timp.

Este vorba de aparatul FotoFinder, un sistem computerizat extrem de precis, care cu ajutorul fotografiilor de înaltă rezoluţie şi un software de ultimă generaţie realizează hărţi şi baze de date în funcţie de nevi care apar la nivelul pielii. Dr. Amalia Anghel, medic dermatolog, menţionează că specialistul are în acest sens capacitatea de a compara fotografiile realizate în urma vizitelor pentru a identifica nevi noi sau modificări apărute la nivelul nevilor preexistenţi.

Harta aluniţelor: ce pacienţi trebuie să o realizeze?

Există câteva condiţii care sunt asociate unui risc crescut de a dezvolta cancerul cutanat de tip melanom. În acest sens, trebuie luată în calcul realizarea unei hărţi dermatoscopice a nevilor corpului:

  • Multiplii nevi (peste 50 pe tot corpul)
  • Istoric familial de melanom
  • Melanom sau alt cancer cutanat diagnosticat în antecedente
  • Diagnostic anterior de displazie nevică
  • Nevi de dimensiuni mari (diametru de peste 5cm) şi/sau formă atipică, asimetrică
  • Modificări notabile apărute la nivelul nevilor preexistenţi sau nevi noi apăruţi
  • Istoric de arsuri solare severe în copilărie sau adolescenţă
  • Istoric de bronzare artificială (solar)
  • Fototip cutanat foarte deschis/ deschis (Fitzpatrick I sau II)

Nevii cu risc crescut pot fi identificaţi în timpul examinării folosind regula ABCDE. Dacă aceştia prezintă unul dintre semnele de mai jos, ar trebui trataţi cu anteţie şi examinaţi de specialistul dermatolog.

A- asimetrie (asymmetry)

B- margini neregulate, difuze sau franjurate (borders)

C- variaţii de culoare (color)

D- diametru peste 0.5 cm (diameter)

E- evoluţie (orice modificare de culoare, formă, dimensiuni, elevaţie) (evolving)

Evaluarea nevilor: cum se face

”Importanţa fotografiilor de ansamblu ale întregii suprafeţe cutanate este şi va rămâne de importanţă primordială. Medicii dermatologi sunt prezenţi pe toată durata procedurilor şi interpretează rezultatele. Întreaga evaluare durează între 20 şi 40 de minute. Nevii nou-apăruţi sunt foarte importanţi deoarece marea majoritate a melanoamelor se dezvoltă de novo. Atunci când se începe examinarea cu metoda nouă se cunosc de la început numărul de nevi noi, astfel că ştim să ne concentrăm atenţia asupra lor. Acest lucru este foarte important, nu doar pentru că astfel se câştigă timp, dar şi pentru că va reduce probabilitatea de a omite examinarea vreunuia dintre nevii noi. Tehnologia nouă permite astfel evaluarea dermatoscopică a nevilor folosind imaginile de ansamblu ale suprafeţei cutanate şi necesitând evaluare ulterioară dermatoscopică doar pentru leziunile cu risc înalt”, mai spune medicul specialist Amalia Anghel.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Amalia Anghel - Medic primar Dermatovenerologie
Dr. Amalia Anghel este Medic Primar Dermatovenerologie, Doctor în științe medicale, Expert Terpii injectabile / Terapii laser / Dermatoscopie & Dermato-oncologie și Trainer Juvederm România & Alma Laser in cadrul clinicii SKINMED. Titulaturi și funcții dermatologie, dermatoscopie, ...
citește mai mult