Micşorarea sânilor: cum se desfăşoară procedura, cui este recomandată, avantaje şi riscuri

Vrei să-ţi micşorezi sânii? Află cum se desfăşoară procedura, care sunt beneficiile şi riscurile acesteia.
  • Publicat:
Micşorarea sânilor: cum se desfăşoară procedura, cui este recomandată, avantaje şi riscuri

Micşorarea sânilor sau reducţia mamară este o intervenţie chirurgicală estetică destinată atât femeilor care au un bust prea mare, cât şi bărbaţilor care se confruntă cu ginecomastie.

Reducţia mamară presupune eliminarea excesului de ţesut, grăsime şi piele, intervenţie care ameliorează disconfortul şi creează o armonie în trăsăturile corpului. De asemenea, micşorarea sânilor elimină durerile de gât şi de spate cauzate de greutatea mare a sânilor.

Nu mai puţin importante sunt creşterea încrederii în sine pe care o capătă pacienţii în urma acestei intervenţii, precum şi abilitatea de a se implica în activităţi fizice, precum joggingul, tenisul sau alte sporturi, care anterior erau imposibil de pus în practică.

Trebuie menţionat că sânii mari nu sunt doar o problemă de ordin estetic, ci poate deveni în timp o problemă medicală, din cauza complicaţiilor pe care le produce, cum ar fi durerile de spate, de gât, de umeri sau deformarea coloanei vertebrale (cifoza, scolioza). De asemenea, femeile cu sâni mari prezintă un risc mai crescut de infecţii ale pielii, precum dermatita, micoza sau eczemele.

La fel ca oricare altă intervenţie chirurgicală, reducţia mamară prezintă însă şi riscuri. Află mai jos în ce constă această procedură, cui este recomandată, ce reguli trebuie respectate înainte şi după operaţie, care sunt beneficiile şi posibilele complicaţii ale reducţiei mamare!

Cui este recomandată micşorarea sânilor

Micşorarea sânilor se adresează tuturor femeilor care vor să îşi reducă dimensiunea bustului fie din cauze estetice, funcţionale sau medicale. Altfel spus, reducţia mamară se adresează:

  • Femeilor sau bărbaţilor care vor să aibă un bust mai mic şi mai ferm
  • Persoanelor obeze, supraponderale sau cu o greutate normală, dar care au sânii mari şi se confruntă cu probleme precum dureri, deformări ale coloanei vertebrale, afecţiuni ale pielii de sub sâni, sau celor care vor să aibă mai multă libertate de mişcare
  • Femeilor sau bărbaţilor care se confruntă cu asimetrie mamară (un sân este mai mare decât celălalt)

Cui nu este recomandată reducţia mamară:

  • Femeilor care vor să aibă copii (reducţia mamară presupune eliminarea unei părţi din glanda mamară şi poate afecta capacitatea de alăptare) şi celor care abia au născut (intervenţia poate fi totuşi realizată, dar numai la 6-10 luni de la încetarea lactaţiei, pentru a evita eventuale complicaţii)
  • Fumătoarelor
  • Persoanelor care suferă de diabet sau boli de inimă
  • Persoanelor cu obezitate morbidă
  • Fetelor sub 16 ani
  • Persoanelor care vor să slăbească (de obicei, scăderea în greutate poate modifica aspectul sânilor şi reducţia mamară nu mai are sens)

Micşorarea sânilor: în ce constă procedura

Înainte de procedura propriu-zisă este necesară o evaluare consistentă din partea medicului estetician. Această evaluare constă într-o discuţie exhaustivă despre istoricul medical al pacientei, despre eventuali noduli sau alte condiţii medicale preexistente, precum şi despre istoricul medical familial.

De asemenea, pacienta trebuie să fie foarte sinceră şi să îi spună medicului care sunt motivele pentru care îşi doreşte această schimbare.

Tot în această etapă, medicul va fotografia sânii, îi va măsura şi va discuta cu pacienta care sunt aşteptările ei în ceea ce priveşte rezultatul final. În plus, medicul îi va explica pacientei cum să se pregătească pentru operaţie şi cum va decurge recuperarea postoperatorie.

Procedura propriu-zisă de micşorare a sânilor se realizează sub anestezie generală, ceea ce înseamnă că pacienta va fi complet adormită în timpul intervenţiei. Reducţia mamară este o procedură care poate dura între 3 şi 6 ore, în funcţie de complexitate. Chirurgul plastician va realiza o tăietură în jurul mamelonului, apoi va coborî cu bisturiul de-a lungul sânului şi va ajunge sub el. Ulterior, va elimina pielea în exces, ţesutul şi grăsimea şi, la final, va repoziţiona mamelonul. Cusăturile pot fi resorbabile sau realizate cu nişte capse speciale, care vor fi înlăturare după o anumită perioadă. Este posibil ca pacienta să poarte un tub de drenaj timp de 24-48 de ore de la intervenţie, pentru a evita apariţia hematoamelor. De asemenea, este necesară purtarea unui sutien special de susţinere.

Durerile postoperatorii sunt moderate şi pot fi ameliorare cu analgezice. Pot apărea edeme, vânătăi sau umflături la locul inciziei, dar acestea dispar, de regulă, după câteva zile. Recuperarea completă durează aproximativ 45 de zile, interval în care sunt necesare consultaţii săptămânale.

Micşorarea sânilor: recomandări pre şi postoperatorii

Înainte de operaţia de reducţie mamară trebuie respectate anumite măsuri, pentru a evita apariţia complicaţiilor. De exemplu, trebuie întrerupt o perioadă orice tratament cu antiinflamatoare, antidepresive, aspirină sau alte medicamente indicate de medic, inclusiv anticoncepţionalele. De asemenea, sunt necesare teste de sânge şi o mamografie, pentru a identifica eventuale probleme care pot împiedica efectuarea intervenţiei.

Trebuie menţionat că reducţia mamară nu poate fi realizată în timpul menstruaţiei sau imediat după naştere.

Recuperarea după micşorarea sânilor este foarte importantă. După operaţie, timp de aproximativ o lună, pacienta trebuie să poarte o bustieră specială şi să evite să doarmă pe burtă, să facă efort fizic susţinut, să ridice greutăţi sau să practice sporturi care presupun mişcări ample ale braţelor (tenis, înot, fitness etc.).

Este posibil ca după operaţie pacienta să aibă dureri în zona pieptului şi să se simtă obosită, simptome normale după o astfel de intervenţie, dar care pot fi ameliorate cu odihnă la pat şi medicamente recomandate de specialist (analgezice, antiinflamatoare etc.).

Este foarte important ca pacienta să respecte calendarul consultaţiilor postoperatorii şi recomandările medicului, pentru a obţine rezultatele dorite şi a evita complicaţiile.

Micşorarea sânilor: avantaje şi riscuri

Micşorarea sânilor prezintă numeroase beneficii atât din punct de vedere estetic, cât şi din punctul de vedere al sănătăţii fizice şi psihice. În primul rând, reducţia mamară ajută la eliminarea durerilor de spate, de gât şi de umeri specifice persoanelor cu bustul mare, şi creşte capacitatea de a realiza activităţi fizice. Astfel, o persoană care se supune acestei intervenţii va avea o mai mare libertate de mişcare şi va putea practica sporturi care o ajută să îşi menţină greutatea şi, implicit, sănătatea. De asemenea, micşorarea sânilor are un impact semnificativ asupra stării emoţionale a persoanei respective. Percepţia negativă asupra propriului corp este atenuată prin această transformare corporală, iar viaţa socială şi intimă a pacientelor are, de asemenea, de câştigat.

Un alt beneficiu al reducţiei mamare constă în prevenirea eczemelor, dermatitelor şi micozelor de la nivelul şanţurilor submamare, care apar în special în timpul verii, ca urmare a dimensiunii crescute a sânilor.

De asemenea, vor fi ameliorate tulburările de somn cauzate de poziţia incomodă ce determină disconfort. Reducţia mamară nu doar micşorează sânii, ci îi şi ridică, adaptându-i toracelui, şi le conferă fermitate, sporind încrederea în sine a persoanei respective.

Pe lângă beneficii, reducţia mamară presupune şi anumite riscuri. Acestea constau, în principal, în cicatrici postchirurgicale, care se estompează însă în timp, mai ales dacă sunt folosite creme speciale recomandate de medic. Trebuie menţionat că aspectul acestor cicatrici se poate înrăutăţi dacă nu se ţine cont de recomandările postoperatorii, în special cele care vizează evitarea efortului şi ridicarea de greutăţi.

Rareori pot apărea complicaţii, precum infecţii ale mameloanelor, care se manifestă prin roşeaţă, durere, umflături, febră sau secreţii purulente la nivelul sânilor. Astfel de simptome trebui aduse cât mai rapid la cunoştinţa medicului, care va întocmi un plan de tratament, cel mai probabil pe bază de antibiotice.

De asemenea, pot apărea reacţii adverse temporare, precum pierderea sensibilităţii în zona areolei mamare, vânătăi sau asimetrii, care pot fi corectate prin reintervenţie chirurgicală.

Surse: mayoclinic.org, webmd.com, estet-x.ro

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult