Psihologul Lenke Iuhoş explică: de ce nu trebuie să ne fie frică de iubire?

Oamenilor pur şi simplu le este teamă să eşueze, urăsc să fie puşi în postura de a fi penibili, ridicoli, nu vor să fie refuzaţi, înşelaţi, răniţi etc.
  • Publicat:
Psihologul Lenke Iuhoş explică: de ce nu trebuie să ne fie frică de iubire?

Majoritatea persoanelor sunt de părere că ura este opusul iubirii, însă în viaţa reală toate problemele care privesc relaţiile interpersonale apar atunci când ne este frică să ne deschidem faţă de persoanele din jurul nostru sau ne împiedică să îi iubim. Din cauza acestui sentiment sponsorizat de frică, generaţiile actuale îşi concentrează atenţia pe relaţii pasagere, care nu necesită implicare emoţională.

Cu toate acestea, potrivit psihologului Lenke Iuhoş, sentimentele de iubire nu provoacă stres psihic, deoarece stresul este provocat aproape de fiecare dată de sentimente de teamă, de spaimă. Acest lucru contravine percepţiei populare conform căreia, o relaţie stabilă, bazată pe sentimente de iubire, în care ambele părţi îşi asumă responsabilită, este “o adevărată bătaie de cap”.

“Din nefericire, oamenii trăiesc mult prea intens, mult prea frecvent şi nejustificat viaţa după sentimente sponsorizate de teamă. Oamenilor pur şi simplu le este teamă să eşueze, urăsc să fie puşi în postura de a fi penibili, ridicoli, nu vor să fie refuzaţi, înşelaţi, răniţi etc. Toate aceste sentimente şi trăiri negative au ca efect reacţia de neimplicare, de evitare şi de fugă de responsabilităţi.
Aşa se explică şi faptul că tot mai multe persoane aleg să nu se implice emoţional într-o relaţie pe termen lung şi aleg în schimb distracţii facile, trecătoare şi fără sentimente profunde. Mai mult, îşi ocupă acest gol sufletesc prin suprasolicitare la locul de muncă sau alte activităţi care sunt mai mult generatoare de stres fizic şi psihic”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Iubirea nu face rău, ci proiecţia 

În momentul în care depăşesc trăirile sponsorizate de frică şi până la urmă decid să se angrenez într-o relaţie serioasă, majoritatea oamenilor se confruntă cu un alt aspect destul de nociv, şi anume: proiecţia. “Oamenii fac marea greseală de a proiecta asupra celor din jurul cum şi-ar dori să fie într-o lume ideală şi pierd din vedere cine este cu adevarat.
Mai grav, există persoane care proiectează într-o persoană imaginea altei persoane şi de atunci încolo încep reproşurile. Acesta este tot un mechanism de apărare sponsorizat de frică, care poate afecta iremediabil o relaţie. Din nefericire, oamenii îşi fac tot felul de planuri mentale despre iubirea ideală, despre relaţia ideală, despre viaţa ideală, despre job-ul ideal etc. În realitate, proiecţiile, aşteptările şi fricile dor şi ne îndepărtează de iubire”, afirmă psihologul Lenke Iuhoş.
 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News