Colicii la bebeluşi: de ce apar şi cum îi tratăm

Colicii la bebeluşi sunt o reală problemă pentru proaspeţii părinţi. Iată ce este de făcut în acest sens, potrivit specialiştilor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Colicii la bebeluşi: de ce apar şi cum îi tratăm
FOTO: 123rf.com / Colicii la bebeluşi: de ce apar şi cum îi tratăm
Colicii bebeluşilor reprezintă principala preocupare a proaspeţilor părinţi, care de cele mai multe ori ajung în situaţia în care să nu mai ştie ce să facă pentru a le atenua durerile celor mici. La baza colicilor stau un cumul de factori, pornind de la faptul că sistemul digestiv al bebeluşului nu este pregătit pentru alimentaţia de după naştere. În noua sa carte, ”12 luni fără griji”, Ela Crăciun a stat de vorbă cu specialiştii şi a aflat informaţii preţioase utile pentru viitorii sau proaspeţii părinţi.
 
“În principiu nu exista un răspuns sigur şi exact la întrebarea „de ce apar colicii”,  pentru ca e un cumul de factori. La un bebeluş, avem de-a face cu un sistem digestiv care nu vine gata pregătit, deci organismul trebuie să înveţe să secrete diverse enzime şi diverşi hormoni pentru a digera hrana. Problema este lactoza din lapte pentru că în momentul în care trebuie să fie digerată, necesită o enzimă care se numeşte lactaza, care poate pentru o perioada de timp să fie insuficientă, până când organismul reglează cantitatea de lactază secretată. În această situaţie, lactoza parţial digerată, balonează. Avem gaze, apar crampe, apare disconfort, tolerat diferit de copii. Nu toţi copiii fac colici şi avem o tendinţă de a exagera, deoarece definiţia colicilor presupune 3 ore de plans pe zi timp de 3 săptămâni. În realitate, o mică parte din copii plâng neconsolaţi, indiferent ce ai face. Atunci încercăm să apelăm la diverse soluţii, care pot fi mai mult sau mai puţin eficiente, de la picături care funcţionează în diverse feluri, la căldură pe burtica, la foehn, la diverse metode, care pot să funcţioneze sau nu.
 
Eu cred că răbdarea funcţionează cel mai bine şi într-adevăr, în momentul în care sunt luaţi în braţe, au căldura la burtică, puţin masaj pe burtica, lucrurile acestea pot să funcţioneze. Dacă bebeluşul este extrem de balonat putem să-i dăm nişte picături care să-l ajute să scoată gazele. De exemplu, pe bază de simeticola, şi aici avem multe produse pe piaţă. Există şi probiotice pe care le putem folosi pentru a regla puţin flora digestivă şi a îmbunătăţi digestia.
 
Exista şi produse pe baze de lactază, exact enzimă pe care ar trebui să o secrete pentru a putea să digere lăpticul. Practic, se poate pune în lapte ca să ajutăm un pic. Nu există o formulă pentru toţi copiii. Dacă le dăm coliefum, enzima lactază, nu înseamnă că toţi reacţionează bine la ea. Nu există un produs mai bun decât altul. Ele, în principiu sunt similare ca mod de acţiune, trebuie cumva găsit ce funcţionează pentru bebe”, a explicat Alina Ilici, Medic Primar Neonatolog.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Diversificarea la bebeluşi, pas cu pas
Diversificarea la bebeluşi, pas cu pas