Pe piele întâlnim mici găuri care poartă numele de pori şi care pot fi blocaţi de exesul de sebum, bacterii, murdărie şi celule moarte. Atunci când are loc acest proces, apare ”minunatele” puncte negre sau inflamaţii, iar dacă pielea îţi este des afectată de această afecţiune înseamnă că te confrunţi cu acneea.
Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, acneea este cea mai comună afecţiune a pielii şi, surprinzător sau nu, poate fi o afecţiune dureroasă, iar dacă vorbim de o acnee severă poate chiar pune viaţa în pericol. Atunci când apare pe faţă ne poate afecta stima de sine, iar în timp poate lăsa cicatrici permanente, atât fizice, cât şi la nivel psihic. Există numeroase tratamente care pot reduce acneea, iar unele dintre ele pot fi făcute direct acasă însă, acestea nu sunt recomandate în cazul unei acnei severe care necesită supraveghere şi îndrumare medicală.
Acneea apare în momentul în care porii sunt blocaţi de excesul de sebum, bacterii sau celule moarte. Fiecare por al pielii reprezintă o ”portiţă” către un folicul, acesta fiind alcătuit dintr-un fir de păr şi glande sebacee. Aceste glande elimină sebum (uleiul natural produs de piele), care trece prin pori şi iese la suprafaţa pielii. Sebumul menţine pielea catifelată şi lubrifiată. Doar că, în tot acest proces pot interveni una sau mai multe probleme care duc la apariţia acneei. Astfel, cauzele apariţiei pot fi:
Aspirina are proprietăţi antiinflamatorii, fiind astfel ideală în tratarea acneei, chiar dacă vorbim de acnee sub formă de chisturi sau noduli. Din păcate, aceasta nu funcţionează în cazul punctelor negre sau a punctelor albe de grăsime.
Academia Americană de Dermatologie reocmandă administrarea de aspirină pe cale orală pentru a reduce umflăturile de la nivelul pielii provocate de arsuri însă nu specifică nimic în privinţa tratamentului pentru acnee. Alte studii punctează efectele antiinflamatorii, menţionate fiind reducerea anumitor simptome ca mâncărimea de la nivelul pielii.
Aspirina conţine compuşi cristalini ca acid acetylsalicylic, derivat din acidul salicylic. Acidul beta hydroxy este cel care ajută în lupta împotriva acneei, reduce roşeaţa şi elimină mâncărimile şi inflamaţiile de la nivelul pielii. Bineînţeles, alături de aspirină, pentru o mască homemade este nevoie de încă un ingredient pentru rezultate optime. În acest caz, mierea este ideală, aceasta având proprietăţi reparatoare. Tratatează eczemele, pielea uscată, acneea, semnele de îmbătrânire, iritaţiile şi multe altele.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se pisează aspirinele şi se amestecă împreună cu mierea până se formează o pastă. Se aplică pe toată suprafaţa feţei, evitând zona ochilor şi se lasă să acţioneze timp de 15 minute, până începe să se usuce. Se clăteşte cu apă călduţă şi se tamponează faţa cu un prosop. Poţi repeta procesul de 2-3 ori pe săptămână.
Măştile de faţă cu argilă nu mai sunt doar ”un simplu trend de beauty”, ci au devenit un pas extrem de important în rutina de îngrijire a pielii pentru multe dintre femei, în special în cazul celor care se confruntă cu acneea, deoarece oferă o curăţare profundă a tenului. Cu ajutorul măştilor de faţă cu argilă pielea este curăţată de excesul de sebum, fiind ideale pentru tenul gras. Acestea nu sunt deloc recomandate tenului uscat decât dacă sunt amestecate cu un alt ingredient uleios şi hrănitor.
Pentru a îndepărta punctele negre şi coşurile, măştile cu argilă pot fi făcute cu apă, în cazul unui ten gras, iar dacă vorbim de un ten uscat, în amestec cu uleiul de jojoba se reduce acest aspect al pielii. Măştile de faţă, fie ele homemade sau din comerţ, nu trebuie lăsate să acţioneze mai mult de 10-15 minute, iar după fiecare aplicare este nevoie de o cremă hidratantă.