Hemoroizii se pot agrava de sărbători! Alimente de consumat cu moderație

Atenţie, hemoroizii se pot inflama în timpul sărbătorilor de iarnă din cauza alimentaţiei bogate în carne, afumături, condimente, grăsimi, conserve şi alcool.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Hemoroizii se pot agrava de sărbători! Alimente de consumat cu moderație
Sursa foto: Shutterstock

Luna decembrie se află sub imperiul exceselor culinare prin tradiţie. Pentru unii, preparatele culinare sunt „stropite” de alcool. Însă acest răsfăţ se plăteşte scump. Și nu ne referim aici la aspectul material, ci la sănătate – mai ales în cazul celor care suferă de diverse afecţiuni cronice.

Mare atenţie la alimentaţie dacă suferiţi de hemoroizi. Excesele alimentare şi greşelile care se fac în această perioadă pun la grea încercare sistemul digestiv şi agravează suferinţa celor care au hemoroizi. Pentru a evita problemele, dr. Dan Andronesi, medic primar chirurgie generală și proctologie, vine cu sfaturi importante.

Constipaţia reprezintă un pericol pentru hemoroizi. Aşadar, nu uitaţi de fibre! Alimentaţia din această perioadă constă în carne prăjită, afumături, alimente conservate, jumări etc. Prea puţini mai mănâncă salate, verdeţuri, legume proaspete, care ajută digestia. Aşa apare constipaţia, iar ea reprezintă cel mai mare pericol pentru hemoroizi. Scaunele tari zgârie mucoasa şi venele hemoroidale, apar complicaţii, fisuri anale, dureri, tromboze, sângerări, chiar prolaps hemoroidal.

„Dietele care nu au incluse fibre alimentare – fructe, legume, cereale integrale – duc la constipaţie. Fibrele sunt cele mai importante elemente care ne păstrează un peristaltism (contracții intestinale) normal. Tubul digestiv şi în special colonul ştiu să reacţioneze în prezenţa fibrelor”, aflăm de la dr. Dan Andronesi, medic chirurg.

Evitaţi alimentele picante şi foarte condimentate

Ele conţin nişte esteri – o mică parte se neutralizează la nivelul ficatului, o mare parte ajung, odată cu scaunul, în zona anală, unde produc modificări pe vascularizaţie, duc la înroşirea mucoasei, subţiază peretele venos, ceea ce accentuează hemoroizii, adaugă specialistul.

Hemoroizii, agravați de consumul excesiv de alcool

De Crăciun, e normal să bem o cană de vin fiert sau să ciocnim un pahar de şampanie de Revelion. Dar chefurile în care goliţi pahar după pahar pot avea urmări neplăcute.

Se ştie că alcoolul produce vasodilataţie, iar venele hemoroidale nu sunt excluse. Mulţi pacienţi relatează că, după o perioadă de consum de alcool, apar modificări la nivelul anusului, cu mărirea în volum a hemoroizilor şi complicaţii.

Hemoroizi dureroşi – ce să faci?

Dacă totuşi hemoroizii cresc în dimensiuni şi devin dureroşi, apar sângerări şi disconfort, trebuie să ştiţi că medicii care tratează această afecţiune nu cred în eliminarea bolii doar prin folosirea unor geluri sau creme. Acest tip de produse nivelează mucoasa, dau o senzaţie de ameliorare pe moment, dar lasă mai departe hemoroizii să crească.

Nu s-a descoperit nicio substanţă activă medicamentoasă care să poată micşora aceste vene dilatate de la nivel anal. Nicio cremă, niciun medicament nu rezolvă problema. Hemoroizii, odată măriţi, cresc încet, încet, până în ultimul stadiu, când ies afară şi nu mai intră. Se tratează doar în cabinetul medicului, prin procedee minim invazive, susţine dr. Dan Andronesi.

Dacă vreţi să rezolvaţi definitiv problema hemoroizilor, trebuie să lăsaţi deoparte ruşinea şi să mergeţi la medic pentru o consultaţie și un tratament potrivit.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Dan Andronesi - Medic primar chirurgie generala
Dr. DĂNUȚ TOADER ANDRONESI este Medic primar chirurgie generală și Cercetător științific în cadrul Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni, București. Studii: 1980-1984 Liceul Sanitar Bistrița 1990-1996 Facultatea de Medicină Generală 2004 ...
citește mai mult
Redactia CSID - Medic primar chirurgie generala